Drobul de miel este un preparat nelipsit de pe masa de Paşte, iar pentru a vă asigura că va ieşi delicios puteți încerca următoarea rețetă, concepută cu talentul de necontestat al regretatului maestru Radu Anton Roman.
Ingrediente: 1 kilogram măruntaie de miel – ficat, inimă, plămâni, rinichi, splină, două cepe de mărime medie, trei legături de ceapă verde, 150 grame unt, 3trei legături de usturoi verde, șase ouă mari, 1 pahar de 100 ml de smântână, verdeaţă (mărar, pătrunjel) sare, piper și un prapur de miel.
Mod de preparare: Se spală prapurul, se lasă în apă rece. Se spală măruntaiele de mai multe ori, se opăresc scurt într-o apă clocotită, apa se aruncă. Se fierb ulterior în apă, cu un praf de sare, 30 minute de la primul clocot, se lasă la răcit. Între timp se toacă mărunt ceapa uscată şi cea verde (cu tot cu cozi), usturoiul, verdeaţa se toacă mărunt, de asemenea. Ceapa uscată se pune în unt la prăjit. Când s-a pătruns şi s-a „străvezit” puţin, se adaugă tocătura şi se lasă pe foc încă cinci minute; apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime şi se răceşte. Ouăle se bat cu sare şi piper. Se amestecă toate, tocătura, ceapa rămasă, ouăle şi smântâna. Prapurul se scurge de apă, se întinde şi se umple cu amestecul de mai sus. Pentru cei care doresc , se pot adăuga trei ouă fierte întregi, în linie, în interiorul drobului, înainte de a-l băga la cuptor.
Finalul (în trei variante): Prima: se unge cât mai bine cu unt o tavă adâncă de cozonac, se potriveşte drobul în forma asta şi se pune la cuptor, la foc foarte mic, până se rumeneşte bine (maroniu deschis). A doua: se turteşte drobul printr-o clişă făcută din două ouă şi două linguri de făină şi se pune la prăjit în grăsime încinsă, până se rumeneşte; se mai pune şi în cuptor 15-20 minute, la foc foarte mic. A treia: tava de cozonac se unge cu unt, se presară din gros cu pesmet; la fel şi drobul; se pune în tavă şi se dă la cuptor.