Puțini sunt cei care nu iubesc brioșele. Dimineața, consumate cu lapte, iaurt sau un ceai aromat ori la prânz – simple sau cu lapte bătut, brioșele sunt gustoase și oferă un aport energetic consistent, indiferent de ora din zi la care sunt consumate. O gustare aromată sau un desert simplu și foarte rapid de preparat.
Ingrediente:
1 iaurt de 150 grame (gras)
3 ouă
1 pliculeț praf de copt
1 pliculeț vanilie
1 praf de sare
80 ml ulei sau 100 grame unt topit
2 pahare zahăr (sau 1 pahar și jumătate, dacă se dorește un aluat mai puțin dulce).
3 pahare de făină
(ca măsurătoare, se folosește paharul obișnuit, de 100 ml)
Opțional – fructe mici (afine proaspete, stafide, fructe confiate tăiate mărunt)
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Între timp se mixează separat ingredientele umede: ouăle, iaurtul, uleiul și cele uscate: făina cernută, zahărul, vanilia, praful de copt și sarea. Încorporați compoziția umedă în cea uscată, până la omogenizare. Puneți hârtii de brioșe într-o tavă specială și adăugați compoziția cu ajutorul unei cupe de înghețată sau a unei linguri. Dacă se dorește, în compoziție se pot pune stafide, caise confiate tăiate mărunt sau afine proaspete, așa cum am încercat noi). Lăsați la copt aproximativ 40 – 45 de minute, dar verificați după 30 de minute. La sfârșit brioșele trebuie să fie brun-aurii deasupra și să treacă testul scobitorii. Pot fi păstrate câteva zile, la loc ferit de lumină și umezeală.
Foto © Magazin Sălăjean