Cea mai bună înghețată de casă

Chiar dacă prima lună a verii se apropie, primăvara din acest an nu a fost foarte generoasă în privința gradelor din termometre. Totuși, soarele pare că dă semne de revigorare în această perioadă relativ rece pentru un mijloc de mai, iar temperaturile anunțate încep să crească de săptămâna viitoare. Vara ne deschide mereu apetitul pentru deserturile răcoroase, aromate, dar care să nu ne pună la grea încercare metabolismul ori silueta. Vă propunem astăzi o rețetă de înghețată preparată din câteva ingrediente la îndemâna oricui, fără conservanți, fără coloranți, așa cum ați mâncat pe vremuri la tonetele de pe stradă sau în cofetării. Consumată cu moderație, făcută din ingrediente alese de fiecare, fără prafuri și cantități mari de zahăr, înghețata de casă rămâne în perioada verii și nu numai vedeta incontestabilă a deserturilor.

Culinaria Magazin Sălăjean vă prezintă rețeta clasică a înghețatei de vanilie.

Ingrediente:

 – 450 ml lapte (3,5 % grăsime)

 – 1 baton de vanilie sau două pliculețe zahăr vanilinlat

 –  6 gălbenușuri de ou, proaspete

 – 130 sau 150 gr zahăr (în funcție de cât dorim să fie de dulce)

 – 250 ml smântână de origine animală (nu vegetală) lichidă pentru frișcă, proaspătă      

– un praf mic de sare

-pișcoturi – opțional

 Mod de preparare:

 Etapa I-a. Într-un vas, pe foc, puneți laptele cu vanilia (dacă folosiți baton de vanilie, crestați-l pe lungime și scoateți miezul batonului trecând cu lama cuțitului pe lungimea lui) și un praf mic de sare, exact cât ați pune pe o felie de pâine cu unt. Încălziți până când devine fierbinte dar fiți atenți să nu fiarbă! Încercați, din când în când, cu degetul sau cu un termometru, compoziția să nu depășească 75 – 80 de grade. Bateți într-un castron gălbenușurile cu zahărul timp de cinci minute, până ce amestecul se deschide la culoare și are un aspect spumos. Încorporați treptat laptele fierbinte, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Etapa a II-a. Turnați compoziția într-un vas, la baie de abur, și continuați fierberea până ce amestecul se îngroașă ușor și îmbracă lingura (dacă dați cu degetul pe lingură trebuie sa lase o dâra clară ). Nu lăsați crema să fiarbă întrucât se poate tăia instantaneu! Amestecați continuu pentru a evita prinderea de vas și afumarea conținutului, lucru care ar compromite iremediabil gustul produsului. Etapa a III-a. Luați-o de pe foc și strecurați-o într-un castron pe care îl așezați într-un altul cu apă rece (cu gheață ar fi și mai bine). Crema trebuie sa se răcească brusc. Acoperiți apoi crema cu o hârtie sau un prosop curat de bucătărie umed și lăsați-o să se răcească complet. Etapa a IV-a. Turnați crema într-un vas pentru congelator și înghețați timp de 2 ore, apoi bateți-o cu un mixer (cel de mâna e perfect) sau cu ajutorul unei furculițe pentru a sparge cristalele de gheață. Bateți ușor frișca (smântâna lichidă trebuie să fie foarte rece) și încorporați-o în crema de ou; înghețați și repetați procedeul după alte două ore. Numai în felul acesta veți obține o înghețată cremoasă. Puneți-o apoi la loc în vasul special, sigilați-o bine și înghețați-o timp de cel puțin șase ore sau până se întărește corespunzător. Se poate consuma simplă sau cu diverse sosuri dulci, pișcoturi, biscuiți, fructe proaspete. Nici pe cei care nu au voie să consume zahăr nu i-am uitat. Înghețata poate deveni, prin înlocuirea zahărului cu îndulcitorul Stevia (atenție mare la cantitatea înscrisă pe ambalaj, calculată în funcție de cantitatea de produs la care folosiți Stevia) și, fără un efort financiar prea mare, puteți obține o înghețată dietetică delicioasă. Un mic secret: aroma folosită este foarte importantă în acest sortiment de înghețată. Mai exact, folosirea unei vanilii naturale, din păstaia de vanilie, conferă produsului o aromă unică, persistentă și un aspect foarte plăcut dat de minusculele bobițe de vanilie care se văd în înghețată. În cazul în care nu aveți sau păstaia vi se pare că are un preț mare, ceea ce este adevărat, sunt bune și esențele sau zahărul vanilinat, însă cu moderație pentru că acestea riscă să facă înghețata amară sau cu un gust pronunțat, nefiresc, de vanilină. Nu uitați de sare, cât un vârf de cuțit – este decisivă în savoarea înghețatei.

Foto: © Magazin Sălăjean

 

 

Leave a Comment