Semnalele de alarmă trase de cotidianul nostru, prin articole, editoriale și nu în ultimul rând rubrica “Opinia cititorului”, au confirmat, deși nu mai era nevoie, un adevăr extrem de trist: municipiul Zalău este unul dintre cele mai murdare și neîngrijite orașe din țară, aproape de coada topului în care au fost incluse municipiile reședință de județ din România. Braşov, Oradea şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe, iar Reșița, Suceava, Bacău, Zalău, Brăila, Călărași și Focșani sunt cele mai murdare, conform unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro.
Studiul, realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research, a analizat percepția cetățenilor asupra nivelului de curățenie din orașele și cartierele în care locuiesc.
Clasamentul continuă cu orașele Cluj-Napoca, Slobozia, Miercurea Ciuc, Pitești, Târgu-Jiu, Drobeta Turnu-Serverin și Târgu Mureș.
Capitala ocupă poziția 23 în clasamentul național general. Ultimele locuri sunt ocupate de orașele Reșița, Călărași și Brăila.
Printre orașele ce au primit cele mai slabe notări din partea locuitorilor lor la capitolul curățenie se mai numără și Satu Mare, Focșani, Galați și Alexandria, Zalău, Suceava și Bacău. În Zalău, nu există, practic, niciun cartier care să nu se confrunte cu acest gen de probleme. Fie că vorbim de Păcii, de Brădet, Dumbrava Nord ori Centru, mizeria face parte din viața municipiului. Amenzile sunt mici, iar dacă sunt aplicate oricum cei car ele primesc nu le plătesc, controalele de la Primărie inexistente, Poliția Locală, cu cei câțiva angajați, nu poate face față situației generate de lipsa de educație a unor cetățeni. Investițiile în platformele subterane se mișcă cu viteza melcului iar coșurile de gunoi de pe străzi sunt prezențe rarisime în peisajul urbanistic. Mizeria de pe străzi, din jurul blocurilor, cea existentă în vecinătatea ghenelor de gunoi reprezintă un tablou de care zălăuanii nu mai scapă. Sincopele firmelor de salubritate, slaba implicare a autorităților, lipsa unor mijloace serioase de sancționare a celor care aruncă haotic gunoiul, ne trimit, atât statistic cât mai ales vizual, în lista celor mai murdare orașe din România. Cauza principală pentru care orașul nostru nu scapă de mizerie și gunoaie rămâne, însă, educația precară, lipsa de bun-simț și respect pentru oraș a unor cetățeni care nu doresc în niciun chip să trăiască civilizat și să respecte munca celor care încearcă din răsputeri să mențină orașul curat.
Transilvania rămâne cea mai curată regiune din România
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de 42.969 de români ca fiind zona cu cel mai ridicat nivel al curățeniei, pe când Moldova ocupă ultima poziție.
Cartierele desemnate de români ca fiind cele mai curate se găsesc în Brașov, cu Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic ocupând primele trei poziții. Topul este completat de cartierele Gruia și Grigorescu (Cluj-Napoca), Aviației și Nicolae Grigorescu (București), Andrei Mureșanu (Cluj-Napoca) și Pajura (București).
La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie este Florești din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călărași), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeșului (Reșița) și Ferentari (București). Breștei (Craiova), Bereasca (Ploiești) și CET (Constanța) se numără și ele printre zonele urbane desemnate de locuitori ca având un nivel scăzut al curațeniei.
”Curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezența sistemelor de colectare a deșeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilități de a avea și păstra un oraș cât mai curat. Avem orașe și cartiere ce au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât și autoritățile locale să aloce o importanță sporită subiectului și să vină cu soluții tehnice pentru orașe și cartiere cât mai salubre.”, menționează Sorin Bălan, director Storia. Conform percepției cetățenilor din Capitală, București ocupă poziția 23 în topul orașelor din România la capitolul curățenie.
Pentru orașul Cluj-Napoca, cartierele desemnate de locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Gruia, Grigorescu și Andrei Mureșanu. Florești, Aeroport și Gară se regăsesc la coada clasamentului. Constănțenii găsesc cartierele Poarta 6, Faleza Nord și Dacia ca fiind cele mai curate, pe când CET, Aurel Vlaicu și Balada ocupă ultimele poziții. În Oradea, cartierele votate de către locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Iosia și Dacia. Pe ultimele poziții se clasează Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului.
Zalaul oras murdar.
1. Incompetenta si dezinteresul total al autoritatilor locale condusi de acest primar veterinar care mai bine s-ar ocupa
de animale. Dar probabil si pe ele le-ar nenorocii.
2. Zalauanii nu nici cea mai elemenatara
grija. Arunca peste tot deseurile desi exista cosuri de gunoi.
3. De firma de curatenie ce sa mai zicem…
cuie miunt
Avem ce-am votat…adica…g
„Traiasca si infloreasca PSD-ul in frunte cu conducatorul sau iubit”
De cand au venit brantner au bulversat total populatia cu gunoiul fractie umeda fractie uscata nu mai selecteaza nimeni gunoiul nimeni nu stie unde sa arunce gunoiul si toti il arunca la comun
dar noi investim in biserici !
copii nostril nu stiu sa se stearga la fund, sa treca strada singuri printer nebunii din traffic, se apuca de fumat si baut alcool din clasa a IV, raman gravide din clasa a VII-VIII si noi bagam bani in fundul popilor si a firmelor de politicieni
hai sa dam amenzi la cei care dau bani la cersatori, la cei care nu selecteaza gunoiul si il arunca la gramada, la acei samsarii de masini care au umplut cartierele cu masinile lor si mai ales cu acele plaforme si carosate auto, la cei cu vile care inca isi dau drumul la rahat in santuri, sa fie toti sanctionati fara discriminare
sa fie sanctionat si primarul si toti subalternii lui pentru proasta administrare a orasului, si nu doar la alegeri, ci cu amenzi si poate si cu un process in instanta pentru indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de servici.
poate pentru asta si scoate la concurs postul de admionstrator de oras, asa pera sa scape de sarcinile derahat pe are nu vrea sa si le asume