Vremea înşelătoare din ultimele zile i-a trimis la medic pe aproape 2.000 de sălăjeni, diagnosticaţi cu pneumonie sau viroze respiratorii. Printre ei, câteva sute de copii care prezentau febră mare, dureri în gât, tuse chinuitoare şi alte simptome specifice afecţiunilor virale acute. Cazurile severe au fost internate, iar cele mai uşoare au primit tratament la domiciliu.
Bilanţul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj arată că în intervalul 29 februarie-6 martie au fost înregistrate 1.726 de infecţii acute respiratorii, cu şase la sută mai multe decât în săptămâna anterioară. Cele mai multe cazuri, 534 la număr, au vizat categoria de vârstă 5-14 ani, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. „Majoritatea au fost forme uşoare. Internarea a fost necesară pentru 17 pacienţi, 16 dintre aceştia având cel mult 15 ani”, a precizat sursa citată.
În perioada menţionată au fost înregistrate şi 170 de pneumonii, în creştere cu 7,5 la sută faţă de situaţia din săptămâna precedentă, aproape un sfert din ele afectând grupa de vârstă 15-49 de ani. Forme severe de boală au afectat, în special copiii, motiv pentru care s-a impus spitalizarea lor. Potrivit Ligiei Marincaş, din totalul celor 51 de pacienţi internaţi cu dignosticul pneumonie, 45 au avut vârste cuprinse între 0 şi 15 ani.
Triaj epidemiologic în şcoli
„Vremea capricioasă, alternarea temperaturilor ridicate cu cele scăzute, de la o zi la alta, şi chiar în cursul aceleiaşi zile, şi-au pus în mod nefast amprenta asupra sănătăţii”, consideră oficialul DSP Sălaj. „Cei mai vulnerabili în faţa virozelor respiratorii şi a pneumoniilor sunt copiii, prin urmare recomandăm părinţilor să manifeste grijă sporită cum îi îmbracă. De asemenea, recomandăm evitarea spaţiilor aglomerate şi prezentarea la medic de la primele simptome de boală”, a mai spus Ligia Marincaş. Deloc de neglijat ar trebui să fie consumul de lichide şi de fructe şi legume bogate în vitamina C.
Pentru că aceste boli sunt contagioase, copiii care manifestă simptome de răceală nu ar trebui duşi în colectivitate. Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, a cerut ca toţi elevii să fie evaluaţi medical înainte de ore. În şcolile în care nu există cadre medicale, triajul epidemiologic va fi realizat de către cadrele didactice. Pentru a preveni îmbolnăvirile, copiii care prezintă semne de infecţii respiratorii acute nu vor fi acceptaţi în colectivitate ori la orele de curs şi vor fi direcţionaţi către cabinetele medicilor de familie sau, în funcţie de gravitate, la secţiile de boli infecţioase. De asemenea, Ministerul recomandă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesenţinţiale pentru procesul de învăţământ, pentru a preveni aglomerarea şi pentru limitarea transmiterii virozelor. Focarele unde se depistează peste trei cazuri de infecţii respiratorii acute, într-o clasă, vor fi raportate la DSP.
Rotavirusul a băgat în spital doi copii
La Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău erau internaţi, marţi, nouă copii cu vârste cuprinse între 0 şi 5 ani, diagnosticaţi cu boală diareică acută, a mai transmis directorul DSP Sălaj. În cazul a doi pacienţi a fost confirmată infectia cu Rotavirus. „Niciunul dintre cazurile amintite nu au pus probleme de tratament”, dă asigurări Ligia Marincaş. Aceasta susţine că „principalele cauze ale apariţiei cazurilor de boală diareică acută sunt nerespectarea igienei personale, mai ales în instituţiile pentru copii şi adolescenţi, neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice primare la timp şi calitativ, nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare şi neaprovizionarea populaţiei rurale cu apă potabilă de calitate garantată”.
Răspândirea bolii diareice acute se realizează pe trei căi: cu apă contaminată, alimentară (cel mai frecvent din produse lactate, carne şi produse din carne, peşte, ouă, legume şi fructe) şi habituală (prin intermediul obiectelor de uz casnic contaminate).