Nu mai puțin de 38 de persoane au ajuns în cursul lunii mai la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) Zalău din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău intoxicate ca urmare a consumului de ciuperci. Potrivit reprezentanților unității spitalicești, din cele 38 de persoane tratate, doi au fost copii și 36 de adulți. Dintre aceștia 28 pacienţi au rămas internaţi pentru tratament de specialitate, cinci pacienţi au fost transferaţi la alte spitale, în timp ce cinci pacienţi au primit îngrijirile medicale necesare, nefiind necesară spitalizarea lor. Pacienţii au avut vârste cuprinse între 2 şi 82 ani, nefiind înregistrat niciun deces cauzat de consumul de ciuperci. De asemenea, la finalul săptămânii trecute, în perioada 1-2 iunie, la UPU SMURD Zalău au fost tratate alte șase persoane, un copil și cinci adulți, intoxicate ca urmare a consumului de ciuperci. Dintre aceştia, trei pacienţi au rămas internaţi pentru tratament de specialitate în cadrul unității spitalicești, iar ceilalţi trei pacienţi au fost transferaţi la alte spitale. Pacienţii au avut vârste cuprinse între 5 şi 74 ani, nefiind înregistrat niciun deces cauzat de consumul de ciuperci.
Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată
Potrivit medicilor specialiști, ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie. Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele secretate de acestea, care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei. Concret, cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, consumatorii trebuie să respecte câteva recomandări și anume: să evite consumul de ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar; să evite culesul şi consumul de ciuperci (bureţi) din pădure, chiar dacă le cunosc că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării au suferit mutaţii devenind otrăvitoare. Specialiștii atrag atenția că cei mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale. Pentru copii este de evitat hrana cu mâncăruri pe bază de ciuperci.
Simptomele intoxicațiilor cu ciuperci
În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive constând în: greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică; tulburări neurosenzoriale – mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare constând în bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială; tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici; tulburări renale – insuficienţă renală funcţională sau organică. Simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală. Medicii specialiști atrag atenția că gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.
Nici ciupercile nu sunt ce au fost odată sunt mutante că unii oameni din normali ajung debili mintali,așa și cu ciupercile!!
Si nu este un centru,unde sa prezentam pentru validarea ciupercilor