Chiar dacă „oficial” în comuna Treznea a fost interzisă circulaţia autoturismelor cu numere galbene, mai sunt şi excepţii de la regulă. Din cei peste 30 de proprietari care şi-au înmatriculat maşinile cu astfel de numere, doar unul singur îşi mai permite să facă acest lucru. Este vorba despre viceprimarul comunei Treznea – Nicolae Criste.
Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii care îşi achiziţionează autoturisme pe care le pot utiliza doar în scop agricol, pot să-şi înmatriculeze maşinile cu numere galbene, în baza unei cereri la primăria de domiciliu. Acest tip de înmatriculare, înseamnă şi scutirea taxei de primă înmatriculare. Legislaţia în vigoare precizează faptul că, acest tip de autoturisme înregistrate cu numere galbene poate fi condus doar pe drumurile din raza comunei unde s-a realizat înscrierea. În urmă cu aproximativ un an, Primăria Treznea, unde au fost înmatriculate circa 33 de astfel de autovehicule, a stabilit, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, ca toate aceste numere galbene să fie retrase. Mulţi dintre proprietari care au utilizat „pe bune” maşinile pentru a realiza activităţi agricole au ajuns în prezent să-şi ţină autoturismele în curtea gospodăriei pe post de „obiecte de decor”. Totuşi, excepţia de la regulă o face viceprimarul comunei, Nicolae Criste, proprietarul unei astfel de maşini înmatriculate cu numere galbene, care îşi permite să circule pe drumurile publice. „Da, este adevărat că circul cu acest Mitsubishi, nu în interes personal ci în interesul comunităţii. Autoturismul pe care-l deţin l-am donat cu titlu gratuit primăriei pentru ca să se poată realiza o serie de lucrări în comunitate. În prezent desfăşurăm activităţi silvice, în pădure. Este vorba de parcelarea a câtorva sute de hectare de pădure şi de aceea folosesc maşina”, a precizat Criste.
Proprietari cinstiţi şi necinstiţi
Potrivit primarului de la Treznea, Emanoil Stanciu, hotărârea de Consiliu Local privind retragerea tuturor numerelor galbene a fost luată în luna februarie a anului 2013, ca urmare a unor sesizări. „Au fost foarte mulţi proprietari cu astfel de maşini care nu au respectat legea. Şi-au luat maşini, le-au înmatriculat cu numere galbene, dar nu le-au folosit în interes agricol şi, în plus, au circulat şi pe alte drumuri, inclusiv europene. Ne-a fost semnalat acest lucru şi de aceea am hotărât retragerea tuturor numerelor galbene”, a precizat primarul.
În opinia unui cetăţean din comună, afectat de hotărârea consilierilor locali de la Treznea, decizia a fost una „fără cap”. „Nu este corect şi nici legal ca o singură persoană să facă excepţie de la regulă. E absurd şi dacă e lege, trebuie să fie pentru toată lumea. (…). Eu de exemplu, când mi-am achiziţionat această maşină şi am solicitat înmatricularea la primărie, am cumpărat-o chiar cu acest scop, pentru a-mi face munca. Nu e corect! Pentru douăzeci de oameni necinstiţi să sufere unul sau doi. Necinstit, mi se pare şi faptul că viceprimarul, cel care ar trebui să fie etalon pentru comunitate, nu respectă legea”, a declarat un cetăţean căruia i-au fost retrase de primărie plăcuţele de înmatriculare cu numere galbene. În prezent, acesta îşi ţine autoturismul în curtea casei şi nu îl poate utiliza în scopul pentru care l-a achiziţionat – munca în agricultură.
tovarasa ziarista,cititi legea si vedeti ce se inregistreaza la primarie,Doar utilajele agricole.Nu autoturismele folosite in scop agricol.Politia sa-si faca treaba,si dumneavoastra sa va informati.Apropo,care autoturisme se pot folosi in agricultura?
eu am un Mitsubishi Pajero, cu troliu, cauciucuri de tractor 🙂 si il folosesc doar prin sat si pe terenurile din apropiere. Singurul drum public pe care circul, este cel comunal din sat, SI NU AM NUMERE GALBENE. NU AM DELOC NUMERE !! 🙂
Cum stau in capatul satului, nici dracul nu vine pana la mine sa vada pe unde circul cu jeepul meu. E drept ca il folosesc pe post de cap-tractor si nu ma duc cu ea la crasma cum o mai fac alti. Nici nu stiu daca a avut numere, am dat la unul din sat o canistra de palinca si mi-a „multumit” lasand-mi jeepul pana vine el din Anglia. Asta a fost cum 3 ani, si cand a mai trecut pe acasa, nu s-a deranjar sa mi-l ceara, ata doar ca ii mai dau cate un flacon de palica sa o duca cu el cand se duce iar in Anglia.
Deci cred ca se poate circula cu orice mijloc de transport, dar cu bagare de seama.