Pentru al patrulea an consecutiv, rata de promovabilitate la Bacalaureat a fost zero la liceele tehnologice din Surduc şi Sîg. În acest an, pe lista “ruşinii” s-a adăugat şi Liceul Tehnologic din Nuşfalău, unde din cei 12 absolvenţi înscrişi nu a reuşit niciunul să promoveze examenul maturităţii, şase au fost declaraţi respinşi, iar şase nu s-au mai prezentat.
Potrivit rezultatelor înainte de contestaţii, zece elevi de la Surduc, 13 de la Sîg şi 12 de la Nuşfalău, nu au reuşit să obţină diploma care să le ateste finalizarea studiilor. Cu cele mai slabe rezultate “se mândreşte” Liceul Tehnologic din Sîg, unde din totalul celor înscrişi, peste 50 la sută nu au obţinut medii de trecere. O situaţie similară a fost şi în anul precedent la această unitate de învăţământ, unde, din cei zece absolvenţi înscrişi, trei nu s-au mai prezentat, iar restul nu au reuşit să obţină media de trecere.
La Liceul Tehnologic din Surduc, din cei zece absolvenţi doar cinci s-au prezentat în sălile de examen, însă nu au reuşit să promoveze. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la unitatea liceală din Nuşfalău, unde din cei 12 înscrişi, şase au obţinut medii sub şase, iar restul nu s-au mai prezentat.
Treptat se vor transforma în şcoli profesionale
Contactată, Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, susţine că în acele unităţi de învăţământ nu ar trebui să funcţioneze clase de liceu. „Având în vedere promovabilitatea din ultimii ani, i-am sfătuit să se îndrepte spre clasele de profesională. Să nu mai încludă în planul de şcolarizare clase de liceu. Cei de la Surduc, au fost singuri, până acum, care ne-au urmat sfatul. Elevii care au susţinut Bacalaureatul în acest an şi nu au reuşit să promoveze, puţini la număr într-adevăr, sunt cei înscrişi acum patru ani în clasa de liceu”, a explicat Maria Pop. Conform spuselor, o parte din unităţile în cauză se încăpăţânează să păstreze cel puţin şi o clasă de liceu. „Cu toate că, mai nou, sunt căutate clasele de profesională, o parte din aceste unităţi insistă pe liceu, deşi din rezultatele obţinute reiese altceva. Probabil că această situaţie va mai continua până ne vom reobişnui cu ideea de şcoală profesională. În plus, în zonele respective, elevii sunt tot mai puţini, iar liceele prea multe. Trebuie să ne gândim, pe viitor, că nu vom mai putea avea atâtea unităţi liceale în comune”, a mai spus şefa învăţământului sălăjean.
ru-si-ne!
Ce rost mai are sa tinem liceu la Sag din moment ce absolventii obtin doar note de 1 si 2 la bacalaureat? Numa’ sa aiba niste consateni de acolo ce lucra si ei ca mari profesori! Amu’ „colac peste pupaza” le trebuie si campus scolar, alta gaura neagra inutila si penibila ptr. ceea ce este acolo la Sag!
Iată rezultatele politicii abramburistice a lui Androneasca care, în al doilea ministeriat, a desfiinţat şcolile profesionale.