Vaccinul antigripal nu poate fi găsit în niciuna din farmaciile de pe raza județului. Criza de vaccinuri nu a debutat acum, odată cu venirea frigului, ci este de mai multe luni, în condițiile în care virusul gripal face, așa cum știm din sezoanele trecute, victime mai ales în rândul categoriilor vulnerabile. O primă tranșă de vaccinuri a ajuns în farmacii în luna septembrie, dar canitățile au fost foarte mici și stocul s-a epuizat rapid. Nici farmaciștii, nici instituțiile responsabile pe acest segment, nu știu dacă și când vor mai ajunge în Sălaj noi tranșe de vaccinuri.
Criza vaccinului antigripal are loc într-un moment deosebit de greu, mai precis în plină pandemie de coronavirus, când medicii recomandă mai mult ca niciodată vaccinarea împotriva gripei, deoarece simptomele gripei și cele ale bolii Covid-19 pot fi foarte greu de deosebit, chiar și de către specialiști. Cererea de vaccin gripal este uriașă în acest an peste tot, producția vaccinurilor durează mult, iar capacitățile de producție ale fabricilor care produc vaccinul au rămas, în general, aceleași ca în anii trecuți, neputând crește peste noapte. Lipsa vaccinului antigripal este o problemă cu care se confruntă și sălăjenii. Chiar dacă sunt asigurați în sistemul public de sănătate, plătind lunar către sistem sume considerabile, persoanele care vor să se vaccineze prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, în mod gratuit, nu pot face acest lucru pentru că nici acolo nu există doze. Cele care au ajuns până în prezent, puține la număr, s-au epuizat în câteva ore și au fost insuficiente. Nici în situația în care vor să se vaccineze contra cost nu pot face acest lucru pentru că în farmacii vaccinul nu există.
Peste 51.000 de doze, solicitate în Sălaj
Din cele 51.444 de doze de vaccin antigripal solicitate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sălaj pentru sezonul noiembrie 2020 – martie 2021, în unitățile sanitare din județ au ajuns doar 17.360. Potrivit reprezentanților DSP Sălaj, până în prezent s-au primit doze care au fost repartizate conform metodologiei la categoriile de risc, respectiv: personal sanitar, unități medico-sociale, copii și medici de familie, cele peste 17.300 de doze fiind repartizate până în prezent în două tranșe în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Aceasta se derulează anual de Ministerul Sănătăţii și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor. Campania are loc în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Prețul unui vaccin antigripal „la liber”, în farmacie, este de aproximativ 50 de lei. Lipsa vaccinului în farmacii este confirmată și de președintele Colegiului Farmaciștilor Sălaj, medicul farmacist Felicia Fărcaș, care a precizat că în farmaciile din județ au ajuns în această toamnă foarte puține doze, câte patru-cinci bucăți, care s-au vândut pe loc. Cea mai mare problemă, pentru mulți pacienți, este faptul că vaccinul nu se găsește. Medicii spun că numărul celor care doresc să se vaccineze în acest an este mult mai mare, vaccineze, iar acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni, nici măcar pentru autorități.
Momentul ideal pentru imunizare
Sezonul gripal începe, de obicei, în noiembrie şi ţine până în martie, momentul ideal pentru imunizare fiind toamna. Anticorpii se formează în aproximativ două săptămâni, vaccinarea asigurând o protecţie antigripală timp de minim şase luni, fiind acoperit în totalitate sezonul rece. Odată cu venirea toamnei, specialiştii recomandă populaţiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, purtarea măștii, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au dispărut, dar și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale. Astăzi, teoretic, gripa nu mai reprezintă o amenințare, însă, în condițiile în care vaccinul antigripal este de negăsit, persoanele aflate în categoriile de risc nu se mai pot baza pe această teorie.
Sunt cateva cabinete care au inceput sa primeasca insa cantitatea e limitata. Total insuficienta. Eu astept din septembrie, probabil va trece sezonul si nu vom apuca. Asta in conditiile in care autoritatile ne povestesc deja de vaccinul covid. Iar noi nici pe acela de gripa nu il avem. Stie cineva pt ce platim la sanatate un sfert din salariu in fiecare luna?!
asta ati votat,fazanilor…
Tătarul de la Sănătate a mințit că este destul!
Neamțu zice că guvernu meu a rezolvat toate problemele. Evident, îl cred prostănacii care l -au votat !