Softul cardului naţional de sănătate dă rateu după rateu. Acesta s-a blocat din nou la sfârşitul săptămânii trecute, astfel încât toată suflarea medicală, implicit pacienţii, au trecut din nou prin stres, nervi şi emoţii.
Medicii sălăjeni au avut parte, astfel, de o surpriză neplăcută, vineri dimineaţa, când au ajuns la cabinete. O defecţiune a pus iar pe butuci programul informatic care gestionează sistemul naţional de carduri de sănătate. Cei mai afectaţi au fost, însă, pacienţii, care au fost nevoiţi să aştepte cu orele pe la uşile cabinetelor medicale. De nervi întinşi la maxim au avut parte şi cei din spitale, care, fie trebuiau să fie externaţi, fie internaţi. Blocajul, după cum a explicat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Marius Tăutu, a apărut la unitatea de management, de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Ne-am mai confruntat cu blocaje, însă acestea au fost de scurtă durată. Maxim o jumătate de oră. Defecţiunea de astăzi (vineri, 18 septembrie –n.r.) a apărut la 7 dimineaţa şi se pare că de această dată remedierea ei necesită mai mult timp, însă servicii medicale se oferă pacienţilor şi vor fi decontate”, a precizat Marius Tăutu. Oficialul CJAS Sălaj a adăugat faptul că, în cursul zilei de vineri, instituţia a transmis o notă tuturor furnizorilor de servicii medicale din judeţ privind paşii pe care îi au de urmat până la remedierea situaţiei. „Până la remedierea problemei, Casa Naţională a găsit o variantă. Am transmis un email tuturor furnizorilor prin care li se explică procedura. Astfel, după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat, iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp şi numărul de card folosit, se înregistrează serviciul CEAS în aplicaţia de furnizori. De la momentul (care va fi anunţat de CNAS) repunerii în funcţiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate şi operate în aplicaţie de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore. Toate serviciile prestate şi operate în sistem începând cu ora 6, 55 până la remedierea defecţiunii se vor valida în PIAS doar pe baza amprentei de timp şi număr de card”, a subliniat Tăutu.
Sistemul de carduri de sănătate a fos blocat, vineri, mai bine de cinci ore. Unii medici au oferit consultaţii, au eliberat trimiteri sau reţete, în timp ce alţii nu au acordat deloc servicii medicale reprogramându-şi pacienţii în zilele următoare.
Reamintim că, începând cu 1 septembrie, cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Cei care nu au intrat încă în posesia documentului pot să verifice dacă li s-a emis cardul prin accesarea serviciului pus la dispoziţie la adresa www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa CJAS Sălaj (parter – ghişee nr. 2 şi 3; e-mail: binfo@cassalaj; card_nationalcassalaj; tel.0260613242/431).
Reprezentanţii CJAS Sălaj au subliniat faptul că acest document a devenit obligatoriu din 1 mai 2015. “Până în 1 septembrie a fost o perioadă de acomodare cu sistemul cardului, atât pentru asiguraţi cât şi pentru furnizorii de servicii medicale. Pentru asiguraţi, titulari ai cardului, importantă este memorarea codului PIN ales, prezentarea obligatorie a cardului de fiecare dată când se solicită un serviciu medical sau farmaceutic, păstrarea în condiţii de siguranţă a cardului. Nu se va lăsa cardul la furnizorul de servicii medicale”, au punctat aceştia.
De asemenea, după cum preciza, la sfârşitul lunii trecute, preşedintele CJAS Sălaj, numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai 2015 numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare.
Acum, ori IT-ştii care au făcut programul sunt nişte tâmpiţi, tot ne lăudăm noi că-i avem pe cei mai buni din lume, ori cardul este carotat. Odată implementat, adio reţete medicale falsificate !
Asa este! N-ati vazut ca au mai spart o trupa, manager de spital cu medici (cu sotie sefa de Tribunal), farmacisti, furnizori etc… Nici in jungla nu e atata haos si hotie!
Casa Nationala de asigurari de sanatate trebuie desfiintată, pentru incoerentele aduse in sistem. Salariații ei trebuie pusi pe drumuri, sa paveze trotuare sau sa vândă chibrite. Vezi ce înseamna dacă prostimea română a votat PSD-ul generator de disfuncționalități. Nu că PNL-ul a fost mai bun, dar măcar nu a fost plin de comuniștii înrăiți ai sistemului.
Deabia aspetpam sa scapam de comunistii din sanatatea noastra sa crape toti de boli si suferinti ca li se duce dracu nasul ,