Trist, dar adevărat. Conacul de la Bădăcin, clădire-monument istoric, casa în care s-a născut ilustrul Iuliu Maniu, se află într-o avansată stare de degradare. Există posibilitatea ca în orice moment pereţii conacului să se prăbuşească sub ochii “neputincioşi” ai autorităţilor.
Situaţia casei memoriale Iuliu Maniu urmează, pe zi ce trece, destinul învolburat al ilustrului proprietar. Casa în care s-a născut una dintre cele mai importante personalităţi politice, “Sfinxul de la Bădăcin” riscă să se prăbuşească în orice moment şi nimeni nu prea poate face nimic. Motivul nu este altul decât lipsa fondurilor pentru reabilitare. În casa lăsată testament de Iuliu Maniu Episcopiei Greco-Catolice, înscrisă în lista momumetelor istorice de tip B – de interes local, nu s-a mai investit absolut nimic de ani buni. Imediat după moartea lui Maniu, în anul 1953, casa a avut multiple întrebuinţări sociale, în care oamenii vremii afaţi la conducere nu au făcut investiţii, ci doar “clasice” lucrări de igienizare constând în zugrăveli şi vopsitorie. În vecinătatea conacului s-a construit o spălătorie ce deservea persoanelor de la centru, iar după Revoluţia din 1989 nu s-a mai realizat nimic. Lipsa investiţiilor este lesne de înţeles – lipsa fondurilor. Dreptul de moştenitor a fost obţinut legal, cu acte-n regulă, de Episcopia Greco-Catolică din Oradea în anul 2004, an în care instituţia religioasă devenea proprietara întregii averi lăsată de Iuliu Maniu. De atunci a început agitaţia pentru demararea lucrărilor de consolidare şi restaurare.
Proiecte şi încercări nereuşite
După cum a explicat Valeria Lehene, conductor architect şi asistent de specialitate în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural (DJCCPC) Sălaj, în anul 2007, la tradiţionalul “parastas” în memoria lui Iuliu Maniu desfăşurat la Bădăcin, în organizarea bisericii greco catolice din localitate, împreună cu preotul paroh Cristian Borz s-a discutat ideea realizării unui proiect de reabilitare prin care să se obţină finanţări în acest sens. Trei ani ani târziu, în urma a zeci de studii şi măsurători suporatate din bugetul Episcopiei Greco Catolice, echipa de proiect formată din: managerul Cristian Borz – preot la Biserica Greco Catolică din localitate, Valeria Lehene – asistent şi inţiator, Marin Pop – specialist muzeograf şi Cosmin Răzvan Pop – responsabil financiar au reuşit să finalizeze proiectul pe care l-au depus spre finanţare la Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucureşti. “Era o posibilitate de finanţare prin intermediul unor fonduri ambasadoriale oferite de Ambasada SUA la Bucureşti, însă din păcate proiectul nu a fost aprobat”, a precizat reprezentantul DJCCPC Sălaj.
Suma de care ar fi nevoie pentru reabilitarea conacului de la Bădăcin este de aproximativ 200.000 de euro, prin care s-ar realiza consolidarea şi reabilitarea şi ar permite refuncţionalizarea clădirii prin redeschiderea muzeului “Iuliu Maniu” şi a unui centru cultural destinat tinerilor.
În prezent singura şansă de salvare a casei de la Bădăcin este ajutorul oamenilor. Ministerul Culturii nu dispune de fonduri sufieciente, iar prioritare pentru reabilitare sunt clădirile patrimoniu de tip A – interes naţional.
Muzeul Memorial “Iuliu Maniu” – la demisolul bisericii
În urmă cu aproximativ o săptămână, la Bădăcin a avut loc, pentru al XIV-lea an consecutiv, o acţiune “in memoriam” Iuliu Maniu – 62 de ani de la dispariţie, organizată de parohia greco-catolică din localitate. Din păcate însă, din cauza stării avansate de degradare, casa memorială nu a putut găzdui o astfel de acţiune, iar cei prezenţi la eveniment, insclusiv fostul secretar al lui Corneliu Coposu, Ion Gherasim, a constatat cu dezamăgire faptul că “averea” lui Maniu lăsată românilor dispare încet şi sigur. “Trebuie să găsim cu toţii o soluţie pentru a salva, încă se mai poate. Acest lăcaş este sfânt nu numai pentru noi, naţional-ţărănişti, ci şi pentru toţi românii! Este locul unde, marele nostru şef, se simţea cel mai bine pentru că era…acasă(…)“ Din discuţiile purtate cu cei care se bat de atâta timp să salveze casa Sfinxului, am aflat că nu este vorba de o sumă exorbitantă, ci de 200.000 de euro. Haideți să încercăm cu toții să facem un efort să salvăm această casă a Patrimoniul nostru Naţional”, a precizat Gherasim.
Clădirea conacului – pericol public
Locuinţa lui Iuliu Maniu nu este funcțională, orice activitate fiind interzisă din cauza faptului că prezintă pericol public. Clădirea s-a degradat continuu şi prezintă pericol de prăbușire parțială în zona puternic afectată de infiltraţii majore de apă în pereţi, acoperişul fiind în totalitate degradat. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp clădirea a fost prost întreţinută. Potrivit preotului paroh de la Biserica Greco Catolică din localitate, Cristian Borz –managerul proiectului, casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză procesul de deteriorare este extrem de rapid. Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administrator al clădirii şi este direct interesată de conservarea monumentului, nu are putere financiară pentru susţinerea execuţiei lucrărilor de consolidare. Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea s-a finanţat proiectul de consolidare şi reabilitare. Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea clădirii, se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acesteia şi dispariţia casei memoriale Iuliu Maniu, unul dintre cei mai prestigioși oameni politici din România, care a fost prim ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, președintele Partidului Național Român între anii 1919-1926, președinte al Partidului Țărănesc în perioada 1926-1933 și 1937-1947, membru de onoare al Academiei Române din anul 1919. Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani. Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României care au luptat pentru apărarea democrației, implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc și împotriva sovietizării țării. După cel de-Al Doilea război mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În perioada interbelică, în afara oamenilor politici, la Bădăcin veneau studenți și elevi în tabere organizate în casa Maniu. Aceștia erau ghidați de Corneliu Coposu, urmașul politic al lui Iuliu Maniu.
Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri, dar în primul rând înseamnă respectarea memoriei înaintaşilor, respectarea valorilor pe care Sălajul le-a dat pe parcursul istoriei.
În faţa neputinţei autorităţilor, singura salvare a casei memoriale “Iuliu Maniu” – donaţiile oamenilor.
Cei care vor să salveze şi să păstreze istoria neamului românesc pot face donaţii în conturile deschise de Parohia Greco-Catolică Bădăcin în conturile Raiffeisen Bank: Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400, Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205 şi Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730.
Casa lui Maniu a fost foarte bine îngrijită pe vremea comuniştilor, idiferent de destinaţia avută.Când era Casă de copii eu nu am mai văzut un parchet mai bine raşchetat şi lăcuit.
De duhul otrăvit al „Revoluţiei” nu scapă însă !
Vina o poartă Consiliul Județean Sălaj. Maniu le stă în gât și acum securiștilor gen Marc.
Vina o poarta greco catolicii mereu vor imobile retrocedate dar nu sunt in stare sa le intretina
vina o purtam toti…dar cei care sunt in posturi de decizie sunt un pic mai imbecili decat noi…