Statistică îngrijorătoare: numărul diabeticilor sălăjeni aflați sub tratament se apropie de 10.000

Aproape 400 de diabetici sălăjeni au beneficiat, în primele șase luni ale acestui an, de cel mai nou tratament pe bază de insulină, Toujeo – tratament produs de Sanofi-Aventis Germania, intrat în România în urmă cu un an. Acest tratament insulinic nou este decontat integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate iar de el poate beneficia orice diabetic aflat în evidența Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sălaj, bineînțeles, în baza protocolului medicamentului și a recomandării scrise din partea medicului specialist. Insulina „Toujeo” este indicată pentru tratamentul adulţilor cu diabet zaharat de tip 1 şi 2. Potrivit specialiştilor, noul produs a demonstrat un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeaşi persoană, în comparaţie cu insulina Glargin-Lantus disponibilă până în acest moment.

Vechiul tip de insulină rămâne în continuare pe piaţă, dovedind pe mai departe eficiență și lipsa efectelor adverse care să-i determine pe specialiști să ia alte măsuri. Noua formă de insulină este eficientă atât pacienţilor cu diabet de tip 1, cât şi celor cu diabet de tip 2. Reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate judeţene Sălaj, medicul Daniela Cordea, ne-a comunicat faptul că, în data de 19 octombrie 2017 se aflau înscrişi la tratamentul pentru diabet, 9.422 pacienţi din judeţul Sălaj, cu aproape 500 de pacienți mai mult față de anul trecut în aceeași perioadă. Acestora li se adaugă și pacienții care sunt doar în evidențe, fără tratament medicamentos sau insulinic, cid oar cu dietă. Din numărul total al pacienților beneficiar de medicamente și insulină, inclusiv insulina Toujeo, 28 sunt copii iar 3 persoane beneficiază de tratament insulinic cu pompă. Tratamentul pentru diabetul zaharat este compensat intergral de stat, fiind gratuit 100 la sută pentru pacient. 395 de pacienți sălăjeni sunt beneficiar de insulină Toujeo, în prezent.

Această insulină este gratuită, prețul ei fiind, de altfel, unul foarte ridicat (de exemplu, o cutie cu cinci cartușe injectabile tip “stilou” costă aproximativ 400 de lei). Din păcate, numărul bolnavilor de diabet este unul mult mai mare având în vedere faptul că există sute de sălăjeni care nu au diagnosticul confirmat, neprezentându-se la analize sau la medical de familie, iar numărul celor care descoperă afecțiunea și ajung în evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cu diabet zaharat tip 1 sau 2, este în creștere. În România se află în prezent sub tratament peste 700.000 de diabetici. Numărul copiilor insulino-dependenți este de peste 3.000.

 Ce este diabetul?

Diabetul este o afecţiune cronică, ce se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. O persoană are diabet de tip 1 atunci cand pancreasul nu produce insulină diabetul de tip 2 fiind in situația în care nu este produsă suficientă insulină (ori insulina nu este procesată de organism). Glucoza constituie unul dintre principalii „carburanţi” ai organismului, dar persistenţa unor valori crescute determină îmbătrânirea mai rapidă şi apariţia unor complicaţii în organism. Aceste complicatii pot fi prevenite daca se menţin valorile glicemice cât mai aproape de normal. Există două forme ale afecţiunii: diabetul zaharat tip 1, care se dezvoltă la copii sau adolescenţi. La acest tip de diabet, pancreasul nu produce insulina şi nivelul glucozei din sânge (glicemia) creşte în mod exagerat. Tratamentul constă în injecţii de insulină şi, extrem de important, o dieta echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Diabetul apare în prezenţa unui factor declanşator (de exemplu, un virus) care stimuleaza un atac imun asupra celulelor pancreatice ce produc insulina la persoanele cu predispoziţie genetică. Cealaltă formă, diabetul zaharat tip 2 apare de obicei după vârsta de 40 ani, are o dezvoltare lentă, în acest tip de diabet pancreasul secretă insulina, dar nu în cantitate suficientă, sau celulele nu o pot folosi datorită rezistenţei la insulină a organismului. În diabetul de tip 2, tratamentul constă în dietă, tablete sau insulina, în funcţie de necesitatea fiecarui pacient.

Șase din o sută de persoane au o formă de diabet

Diabetul afectează un procent de aproape șase la sută din populaţia adultă a lumii. Se estimează că numărul pacienţilor va creşte de la 246 milioane în prezent la circa 380 milioane în 2025, adică 7,1 la sută din populaţia adultă va avea diabet zaharat. Dintre aceştia, 53 milioane de oameni trăiesc în Europa și, ceea ce este și mai îngrijorător, este faptul că numărul copiilor diabetici va crește. În Romania, în fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar cinci la sută dintre romani au diabet zaharat confirmat. Diabetul este considerat astăzi, înainte de a fi o afecţiune, un mod de viaţă. O persoană care are această afecţiune se poate bucura de o viaţă lungă şi frumoasă, lipsită de complicaţii sau neplăceri, atâta timp cât respectă cu sfinţenie tratamentul, nu se abate de la el, şi îl administrează conform indicaţiilor medicului fără nicio excepţie, dacă pacientul are o alimentaţie corectă şi bogată în proteine, este nefumător (sau renunţă la fumat) şi face puţină mişcare, zilnic.

Medicii spun că unul din secretele care alungă multe din efectele diabetului, este consumul a 100 până la maximum 150 mililitri (un pahar) de vin roşu, zilnic, însă, spun medicii, nici o picătură mai mult. O atenție sporită trebuie acordată copiilor, mai ales a celor mici, prin limitarea cantității de zahăr pe care aceștia o consumă, supravegheat sau nu, zilnic, indiferent sub ce formă, dar și prin încurajarea petrecerii timpului liber afară, prin mișcare, jocuri în aer liber și mai puțin în fața calculatorului, în parallel cu o alimentație cât mai puțin nocivă, bazată pe cât mai puține glucide mai ales din categoria dulciurilor fabricate la scară industrială.

 

 

 

Leave a Comment