Sistemul de monitorizare a traficului din Zalău, „tras pe dreapta” de poliţie

Printr-o hotărâre a municipalităţii, votată de consilierii locali în urmă cu cu două săptămâni, s-a decis semnarea Protocolului prin care Primăria Zalău, prin DGADP, va colabora cu Inspectoratul de Poliţie Sălaj în vederea sporirii siguranţei în traficul zălăuan. Prin acest protocol, s-a implementat – în cadrul Sistemului de Management al Traficului – un subsistem de impunere a legii în trafic, alcătuit din infrastructura de detecţie a trecerii pe culoarea roşie a semaforului, precum şi de detecţie a depăşirii vitezei maxime legale pe drumurile publice din municipiul Zalău. Toate bune şi frumoase, însă intrarea în funcţiune a acestui sistem este încetinită de eterna birocraţie, cu specific românesc, astfel încât măreţul sistem nu poate funcţiona pentru că protocolului îi lipsesc semnăturile.

Primarul Municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, spune că Primăria şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi că totul depinde acum de Poliţie. „Noi, cei de la Primărie, am căzut la un acord cu Poliţia, însă nu înţelegem încă de ce ei nu şi-au pus încă semnătura pe protocol. Deşi, prin acest sistem de monitorizare, noi venim în sprijinul Poliţiei, am sentimentul că se vrea tergiversarea semnării acestui protocol”, a spus primarul zălăuan. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sălaj ne-a transmis, prin cea mai autorizată voce, cea a inspectorului-şef Iosif Ghiurca, faptul că, de fapt, lucurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par a fi şi că deciziile nu aparţin exclusiv poliţiei sălăjene: „Noi, la nivel local, nu putem lua decizii de capul nostru. Astfel, pentru a evalua situaţia, în Zalău, a fost prezentă zilele trecute o comisie de la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Încă aşteptăm punctul lor de vedere oficial. Ca o obiecţie, ca să spun aşa, din discuţiile purtate cu cei din comisie, s-a ajuns la concluzia că numărul radarelor fixe amplasate în Zalău este mult prea mare pentru un segment de drum atât de scurt. Sigur, Primăria Zalău are dreptate când spune că, din punctul lor de vedere, proiectul poate fi aplicat în municipiu, însă, fiind primul proiect de acest gen, care se implementează la nivel naţional, noi credem că lucrurile trebuie privite mai atent, cu mai multă responsabilitate, în cauză fiind vorba inclusiv de prelucrarea datelor cu caracter personal”, a spus comisarul şef Iosif Ghiurca.

Cele şase camere de supraveghere, amplasate pe bulevardul Mihai Viteazul din municipiul Zalău, vor depista şoferii care nu respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului electric, precum şi alte abateri prevăzute de la legislaţia rutieră. Camerele video sunt omologate, iar datele obţinute vor putea fi considerate probe în instanţă. „Scopul acestui demers este creşterea siguranţei circulaţiei rutiere în municipiul Zalău”, spun oficialii IPJ Sălaj. Astfel, în momentul în care camerele de supraveghere vor deveni funcţionale, oficial vorbind, prelucrarea informaţiilor care fac parte din bazele de date constituite şi gestionate de MAI va fi atributul exclusiv a poliţiştilor desemnaţi de IPJ Sălaj. De asemenea, procesele verbale de contravenţie prin care se constată încălcări ale prevederilor OUG 195/2002, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, vor fi întocmite de poliţiştii rutieri anume desemnaţi de I.P.J. Sălaj.

5 Thoughts to “Sistemul de monitorizare a traficului din Zalău, „tras pe dreapta” de poliţie”

  1. Anonim

    adica zalaul e primul care implementeaza asa ceva? ba cpalnasiule corupt care iei spaga,ai terenuri intravilane si contruri in strainatate( ungaria in special) ce nevoie avem de acest sistem si ce nevoie era sa fim noi primii? nu era mai bine sa fim primii la investitii,locuri de munca,calitatea drumului,scolilor,spitalelor din oras? ba coruptule cand o sa lasi orasul sa respire? cand pleci cu caracatita ta cu tot din oras? la puscarie cu tine coruptule ! sau la morga mai bine !

  2. Ruslan

    Sistem nou de lucru acasa! Pentru timpuri moderne, metode moderne de castig! Acum exista mijloace pentru toti! Te asteptam in echipa noastra! Iti oferim instruire gratuita si de cea mai buna calitate, precum si un sistem performant de completare in timpul liber a veniturilor tale. Trebuie doar sa te hotarasti acum! Cere mai multe informatii la adresa de email: ruslan.croitor@mail.ru

  3. Anonim

    „…s-a ajuns la concluzia că numărul radarelor fixe amplasate în Zalău este mult prea mare pentru un segment de drum atât de scurt….”
    UNDE SCRIE IN LEGE O ASEMENEA TAMPENIE, PE CARE DOR UN MILITIAN AR FI IN STARE SA O SCOATA !!!
    pai acest proiect pe fonduri europene a fost proiectat la Bucuresti si a avut AVIZ FAVORABIL de la MAI, adica de la Politie.

  4. Anonim

    le este frica politistilor, in special celor de la rutiera, ca le este furata painea=mita de la gura. Ce o sa mai faca XXX de la circulatie, cand munca lui o sa fie facuta de un calculator? cum o sa mai ceara o „atentie/favoare” de la toti meseriasii care acuma se tem ca o sa ia amenzi pe rupte. Caci unul care circula normal si cu bin simt, la Acela nu ii este frica de acest system de supraveghere a traficului.

  5. Anonim

    ce mare dreptate ai

Leave a Comment