Sindicatele din sănătate renunţă la greva generală

Angajații din spitale, afectat de pe urma aplicării Legii salarizării şi a Regulamentul de sporuri, vor primi banii înapoi sub forma unor compensații. Legea se vor modifica, după greva de avertisment a angajaților din spitale. De asemenea, sindicatele din sănătate au anunţat că vor renunţa la grevă.

 

Discuții peste discuții

În urma discuțiilor dintre guvernanți și reprezentanții Sindicatului Sanitas, care au durat 12 ore, s-au făcut propuneri pentru deblocarea situației din sistemul sanitar. Ministrul Sănătății a declarat că, în urma discuțiilor cu managerii de spitale și liderii de sindicate, s-a constatat că Legea salarizării a fost aplicată subiectiv în spitale.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi la Guvern că în urma discuţiilor cu managerii de spitale şi cu liderii de sindicat s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverşilor ordonatori principali de credite.

Ministrul a dat ca exemplu două spitale care au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2016. „În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării”, a mai spus ministrul Sănătăţii, adăugând că se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi a Regulamentului sporurilor. În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30 la sută aplicat la anvelopa salarială ca şi regulă generală. De la nivelul guvernamental şi de la nivelul MS se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri. De asemenea, în urma discuţiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca proiectul noii legi a sănătăţii să cuprindă foarte clar şi indicatori de performanţă care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienţi medicamente, materiale sanitare şi tot ce au nevoie”, a spus Pintea.

În același context, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că 7.000 de persoane din sistemul sanitar au primit mai puţin bani în urma aplicării Legii salarizării şi a Regulamentului de sporuri. „O modificare are în vedere scoaterea gărzilor în afara plafonului de 30%”, a spus acesta.

„Şi autorităţile locale şi managerii de spitale trebuie să respecte Regulamentul de sporuri. Aplicarea măsurilor anunţate depinde de aplicarea corectă a legii”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai anunţat că se acordă sume compensatorii pentru angajaţii care au înregistrat scăderi salarizare. „Aşadar, nu mai putem vorbi de scăderi de venituri în sistemul de sănătate”, a completat aceasta.

 

Cum va fi modificată legea

Ministrul Muncii a precizat cum va fi modificată legea:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30 la sută prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30 la sută, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

„Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, să se permită în condiţii bine justificate o suplimentare de sporuri determinată de specificul acestor specialităţi. Aprobarea acestor situaţii se va face prin hotărâre de Guvern cu motive foarte bine fundamentate. Sunt deja mai multe revendicări care au fost rezolvate până la această dată. De exemplu, s-a solicitat ca moaşele să fie asimilate activităţii desfăşurate de asistente pentru a beneficia de o creştere accelerată a salariilor până în anul 2022, dar această revendicare era deja rezolvată din punctul nostru de vedere prin asimilarea funcţiei de moaşă sau soră conform legii 95/2006 şi în acest sens au fost şi transmise deja precizări de către Minsiterul Sănătăţii, dar din păcate în 20 la sută dintre spitale ele nu s-au aplicat. Apoi avem pragul minim în regulamentul de sporuri. A fost una dintre revendicări să se asigure acest prag minim care s-a negociat prin regulamentul de sporuri. Nu am umblat şi nici nu intenţionăm să modificăm acest prag minim. În ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv, iarăşi o revendicare deja a fost soluţionată, ieri la Ministerul Sănătăţii având loc prima negociere în acest sens”, a mai declarat Olguța Vasilescu.

Ea a avertizat că şi autorităţile locale şi managerii trebuie să respecte atât legea, cât şi regulamentul de sporuri, susţinând că aplicarea măsurilor anunţate depinde în mod direct de respectarea acestor reglementări de către managerii de spitale şi de către autorităţile locale.

 

S-a renunțat, deocamdată, la greva generală

Chelement Hodiș, liderul Sindicatului Sanitas Sălaj, ne declară că, urmare a Acordului încheiat cu reprezentanții Guvernului, organizațiile sindicale au consimțit să renunțe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018. „Dacă toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018, renunțăm la formele de protest anunțate. Așadar, în urma acestui Acord, reprezentanţii organizaţiilor sindicale au consimţit să renunţe la greva generală, programată pentru vineri, 11 mai 2018”, a spus Hodiș.

 

 

One Thought to “Sindicatele din sănătate renunţă la greva generală”

  1. Anonim

    Acest guvern de muieri nu ne reprezintă interesele, a cedat în faţa lăcomiei celor din sănătate. Mergeţi, fă, la sapă !

Leave a Comment