Nu mai puțin de 12 persoane au ajuns, la sfârșitul săptămânii trecute, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Zalău, prezentând stări de rău, dureri abdominale, grețuri și vărsături, declarând la camera de Gardă a Spitalului faptul că au consumat mâncăruri sau preparate cu ciuperci, pe care fie le-au cules din pădure fie le-au achiziționat de la comercianții ambulanți sau chiar din piețe. Diagnosticul pus de medici a fost dispepsie alimentară (dispepsia reprezintă senzaţia de arsură sau durere apărută în partea superioară a abdomenului şi care este însoţită de obieci de greaţă, balonare, senzaţie de plenitudine şi uneori vărsături), în aceste cazuri fiind vorba de fapt, de o formă mai puțin gravă a clasicei intoxicații cu ciuperci.
Cauza a reprezentat-o ingestia unor soiuri de ciuperci care nu au legătură cu cele care se vând în magazin sau supermarket și care, deși poate erau bune de consum, aveau printre ele strecurate, probabil, și ciuperci otrăvitoare. Cei 12 pacienți au avut noroc, pentru că starea în care s-au prezentat nu a necesitat, în cele din urmă, internare, însă este cunoscut faptul că la Spitalul Județean au existat, în trecut, pacienți pe care consumul de ciuperci i-a adus în pragul morții, aceștia ajungând la secția de Terapie Intensivă a spitalului, scăpând, în cele din urmă prin efortul medicilor, ca prin urechile acului.
Pentru că ne aflăm în plin sezon, aceste produse care, în varianta comestibilă, reprezintă un aliment delicios și consistent, pot prezenta, atunci când avem de-a face cu specii toxice, un pericol grav pentru sănătatea și chiar viața consumatorului. Copiii, vârstnicii, persoanele alergice, cardiacii, persoanele cu probleme de sănătate reprezintă categorii care sunt extreme de vulnerabile în fața consumului de ciuperci necomestibile.
Firește, același risc planează și asupra celor care nu au niciun fel de problemă de sănătate, pentru că ciupercile otrăvitoare pot pune la pământ, adesea definitiv, și cel mai sănătos organism.
Medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl presupune consumul ciupercilor, atunci când sunt culese din pădure sau sunt cumpărate de la persoane neavizate. Intoxicaţiile după consumul de ciuperci apar în două situaţii: este vorba de o intoxicaţie rapidă, care produce efecte într-un interval foarte scurt, de 15 – 20 de minute de la ingestia ciupercilor, şi o intoxicaţie tardivă, la care simptomele apar cam între şase şi 24 de ore, după consum.
Cele mai frecvente fenomene sunt cele digestive, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree. Ulterior, pot apărea şi alte simptome legate de afectarea ficatului, rinichilor, aparatului cardio vascular.
Riscurile pot fi extrem de importante, unele cazuri finalizându-se chiar cu decesul persoanei afectate.
Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Specialiştii recomandă consumul exclusiv al ciupercilor de cultură, avertizând că toxicitatea ciupercilor de pădure depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate a persoanei.
Un lucru este cert: culesul ciupercilor din pădure prezintă în orice moment un anumit grad de risc pentru sănătate pentru că, chiar și atunci când cunoaștem soiul de ciuperci și avem o oarecare siguranță că acestea sunt comestibile, sporii de la ciupercile otrăvitoare pot fi antrenați de vânt, ajungând să se împrăștie și să se depună peste ciupercile care în mod normal nu prezintă niciun risc. În plus, este suficientă o singură ciupercă, fie și de dimensiuni mici, culeasă din greșeală, pentru ca de la masă și până la patul de spital să fie doar un pas.
Chestia cu sporii purtati de vant care pot fi antrenati de vant si depusi pe alte ciuperci ca apoi sa ne intoxice care specialist vi l-a spus?
Mai mare tampenie nu am citit vreodata despre ciuperci.