Autospecialele Serviciului de Ambulanţă Sălaj nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, iar acest lucru pare să fie aproape imposibil de realizat până la începerea sezonului rece. Deşi toate autosanitarele ar trebui să fie echipate pentru sezonul rece până la 1 noiembrie, aşa cum prevede legislaţia rutieră, reprezentanţii unităţii susţin că nu au fondurile necesare pentru achiziţionarea şi montarea anvelopelor de iarnă.
Purtătorul de cuvânt din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, Liviu Varga, ne-a declarat că doar patru dintre cele 20 de autospecialele unităţii sunt dotate, la această dată, cu anvelope de iarnă. „Dintre maşinile unităţii, doar patru sunt echipate corespunzător sezonului rece, cu anvelope de iarnă, şi acestea fiind cele folosite iarna trecută. Pentru a pregăti toate maşinile pentru acest sezon rece, avem nevoie de aproximativ 15.000 de lei, fonduri de care nu dispunem la această dată”, a afirmat Liviu Varga.
Potrivit acestuia, fondurile necesare pentru achiziţionarea anvelopelor de iarnă vor fi alocate, cel mai probabil, începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie. „Nu există un fond cu destinaţie precisă pentru cumpărarea anvelopelor de iarnă. Noi dispunem de un buget total alocat prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate. O parte din fonduri are ca destinaţie plata salariilor şi altor cheltuieli aferente activităţii, iar cealaltă parte este pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi pentru asigurarea Casco a maşinilor şi echipamentelor. La această dată, nu avem suma de bani necesară pentru achiziţionarea şi montarea anvelopelor de iarnă”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Această stare de fapt nu scuteşte, însă, şoferii ambulanţelor de sancţiunile prevăzute de legislaţia privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Actul normativ care reglementează obligativitatea dotării maşinilor cu anvelope adecvate sezonului rece prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9-20 de puncte amendă, sancţiunea fiind însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare. În această situaţie, maşinile ambulanţei ar putea rămâne „pe butuci”.
Legislaţia privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă a intrat în vigoare în noiembrie anul trecut şi prevede ca, în absenţa acestora, conducătorul auto să fie sancţionat cu amendă a cărei valoare să se încadreze între 9-20 puncte. Amenzile aplicate vor fi mai mari decât cele aplicate anul trecut pentru această faptă. Conform legii, valoarea punctului de amendă este de 10 la sută din valoarea salariului minim pe economie, care a fost majorat în acest an. Ca urmare, cei prinşi vor fi sancţionaţi contravenţional cu o amendă de cel puţin 630 de lei, cu 27 de lei mai mult faţă de valoarea sancţiunii aplicate anul trecut.
Salvarea ambulanţierilor, până la dotarea propriu-zisă a maşinilor cu anvelope de iarnă, ar putea fi condiţiile de vreme. Potrivit legislaţiei în vigoare, echiparea autovehiculelor pentru iarnă nu este obligatorie a fi facută odată cu începerea sezonului rece, respectiv din data de 1 noiembrie, ci atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei şi se circulă în condiţii de iarnă.
Nu este fond pentru cauciucuri de iarna… Bine ca este pentru tot feluri de prostii, cum ar fi politie locala, foc de artificii de zilele satului si asa mai departe… x((
Este fond pentru ajutoare pentru tigani delicventi,ajutoare sociale,mai este fond pentru parcuri noi dotate cu camere de supraveghere(sa ramana parcul nefolosit)organizati tot felu de evenimente la care nu participa, doar apropiatii partidului care ajung la ciolan ca restu numai de artificii nu au chef la viata asta de zalauan.Cu aceste fonduri ati fi putut face investitii pentru locuri de munca!Domnule primar,rezolvati problema parcarilor,mutati tiganii din oras!Jandarmeria,Politia,Armata care este rolul lor ca nu prea vezi din ei pe strada. Ce faceti,dormiti!?
Inca nu s-a scimbat directoarea………………dupa aceea vor fi si bani…
Da’alea de azi iarna unde-s?Chiar toate s-or fi uzat?
Sau zburda fericite pe masinile altora?
Ia mai dati afara cativa medici inapti pentru servicii de urgenta, mai putine drumuri la Cluj cu fiecare tigan beat, mai putina taximetrie pentru tiganii judetului (cica nu au cu ce sa ajunga la domiciliu, UPU cere si primeste salvare), mai putine drumuri la amantele doctorilor de garda si evident, nu mai carati apa arteziana la medicul de serviciu. veti avea si bani de caucicuri. managementul e de vina!
ba fiecare traieste de unde ciordeste