Ploile şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au creat condiţii perfecte pentru înmulţirea căpuşelor. În aceste condiţii, tot mai mulţi sălăjeni ajung la medic muşcaţi de aceste insecte mici, dar periculoase.
Sute de persoane se adresează în fiecare lună Urgenţei Spitalului Judeţean din Zalău după ce au fost muscate de căpuşe. Numai weekendul trecut, 15 sălăjeni au avut nevoie de intervenţie de specialitate din cauza acestor insecte periculoase, după ce cu o săptămână înainte, numărul pacienţilor era de 25.
Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, în intervalul 24-26 iunie, la Unitatea de Primire a Urgenţelor au ajuns 15 persoane cu vârste cuprinse între 2 şi 70 de ani, victime ale muşcăturilor de căpuşe. În weekendul anterior, cel mai mic pacient a avut abia opt luni, susţine sursa citată.
Nu există o evidenţă exactă a numărului sălăjenilor care s-au confruntat cu astfel de probleme. Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, ne-a comunicat, însă, că de la începutul anului în curs, patru sălăjeni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme. Denimită şi “boala cu o mie de feţe”, boala Lyme implică simptome ce pot fi deseori confundate cu cele ale altor afecţiuni, ceea ce o face extreme de greu de depistat. Pe termen scurt, zona muşcăturii se înroşeşte, se umflă, se extinde. Pe parcursul a câteva săptămâni, erupţia se extinde şi este însoţită de febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală. Dacă boala nu este tratată apar complicaţii neurologice grave, cardiovasculare, oculare, hepatice.
Măsuri pentru a preveni atacul căpuşelor
Reprezentantul DSP Sălaj recomandă o serie de măsuri care să ne protejeze în faţa căpuşelor, cu atât mai mult cu cât acestea au ajuns să invadeze şi zonele rezidenţiale, nu doar pădurile şi parcurile. Printre măsurile amintite se numără reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului şi a spaţiilor înierbate, înlăturarea frunzelor moarte şi a crengilor căzute, precum şi arderea acestora, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor şi astuparea crăpăturilor din pereţii caselor.
În acelaşi timp, DSP Sălaj recomandă depozitarea corectă a gunoiului menajer şi a proviziilor, precum şi folosirea de capcane ori momeli otrăvite pentru a elimina prezenţa rozătoarelor, dar aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor domestic. Pentru a distruge populaţiile de căpuşe, specialiştii susţin că se impune aplicarea prin pulverizare şi de către personal calificat şi atestat, a unor formule recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare. “Nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avion sau maşină”, avertizează reprezentanţii DSP Sălaj.
Atenţie la ieşirile în aer liber!
O atenţie sporită trebuie să acordăm ieşirilor la iarbă verde. Pentru a ne proteja de eventualele “atacuri” ale căpuşelor, medicii ne recomandă să purtăm şosete şi pantaloni lungi. Ei atenţionează să apelăm la ajutor de specialitate şi să nu încercăm să extragem singuri insecta, întrucât dacă rămân părţi din căpuşă în organism, există risc de infecţie. Medicul este cel care va decide dacă se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de căpuşe.
Pericolul este mare in aceasta perioada ploaie, cald.