Pacienții sălăjeni care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide sau cei cu tiroidectomie subtotală sau totală se confruntă cu o situație foarte dificilă existentă nu doar la nivelul farmaciilor din Sălaj, ci la nivelul întregii țări. Principalul medicament administrat în aceste afecțiuni, Euthyrox, de o importanță uriașă pentru acești pacienți, lipsește de peste două luni din farmacii. Rețetele gratuite pe care pacienții le primesc de la medicii de familie sunt practic nule, pentru că ele nu ajută la nimic în contextul în care nicio farmacie din județ, fără excepție, nu mai are acest medicament pe stoc de câteva săptămâni și nici înlocuitori, așa zis medicamentele generice, foarte puține existente pe acest segment. Paginile de socializare sunt pline de anunțuri în care pacienții, mulți dintre ei fără acest medicament de câteva săptămâni, solicită, disperați, ca persoanele care încă îl mai au, să le doneze măcar câteva pastile.
Am luat la rând aproape toate farmaciile din Zalău, timp de mai multe săptămâni și am întrebat nu doar dacă au acest medicament – este vorba de Euthyrox – pe stoc, având o prescripție medicală, cât mai ales ce să facem în această situație dificilă, în calitate de pacient. Toate farmacistele au spus că, deocamdată, Toate farmacistele, multe dintre ele deja iritate de această întrebare, ne-au spus că problema este exclusive la producător, rețeta medicamentului fiind schimbată la nivelul excipienților și nu al substanței active, levotiroxina sodică, fapt ce a atras o serie de consecințe cu caracter deficitar în drumul medicamentului de la fabrică la distribuitori și, mai apoi, către farmacii. Cu toate acestea, răspunsul este unul inutil, pentru că pacienții care se confruntă cu aceste afecțiuni tiroidiene au rămas fără medicamentul pe care trebuie să-l ia în mod obligatoriu zi de zi și fără de care corpul lor poate trece prin transformări și stări de toate felurile, știut fiind faptul că lipsa hormonilor tiroidieni provoacă un dezechilibru generalizat în organism, de la sistemul nervos și până la cel circulator, unii pacienții care au și boli asociate fiind chiar în pericol. Am încercat, în urmă cu peste zece zile, să contactăm reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului, printr-o solicitare oficială, însă nu am primit, deocamdată, niciun răspuns iar la telefoanele instituției nu răspunde nimeni.
Ligia Marincaș, director DSP: ”Este un medicament deficitar și facem tot posibilul să găsim o soluție”
Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul Ligia Marincaș, ne-a comunicat faptul că această problemă a fost deja semnalată instituției și că se fac demersuri insistente, inclusiv la Agenția Națională a Medicamentului și alte instituții din Sănătate. “Euthyrox a fost și este, în continuare, un medicament deficitar, de-a lungul timpului am înregistrat sincope, perioade nu foarte lungi în care acest medicament a lipsit din farmacii. Încercăm să facem ceea ce putem și atât cât depinde de noi, înțelegând că este o problemă reală pentru pacienți. Căutăm să găsim soluții concrete cât mai repede”, a spus directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaș.” Medicul Marius Geantă, președinte și cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, o organizație neguvernamentală cu sediul în București, a explicat că, începând cu luna septembrie 2019, formula medicamentului s-a schimbat, cu scopul de a asigura optimizarea formulării cu intenția de a se furniza în corpul pacientului mai bine conținutul constant de substanță activă, levotiroxina sodică, pe întreaga perioadă de valabilitate a medicamentului. Totuși, studiile clinice au confirmat că noii excipienți nu modifică cantitatea de substanță activă care ajunge în sânge și nici rapiditatea cu care ajunge aceasta la organul țintă. Acest lucru asigură faptul că eficacitatea și siguranța sunt aceleași ca ale vechii formulări.
Fabrica producătoare și autoritățile de reglementare solicită medicilor monitorizarea atentă a pacienților care fac schimbarea la noua formulare a Euthyrox comprimate, însă, cel puțin din partea sa, producătorul nu a oferit explicații cu privire la penuria din farmacii a acestui medicament. În concluzie, așa cum ne-au spus inclusiv farmaciștii din Zalău, dar și câțiva distribuitori de medicamente din județ, problema principală este la producător și se speră ca această situație să fie depășită în cel mai scurt timp. Pacienții mai pot încerca să caute acest medicament la farmaciile din orașele mai mici, chiar din mediul rural, acolo unde este posibil să mai existe încă stocuri mici. Magazin Sălăjean continuă să monitorizeze această problemă pentru a veni în ajutorul pacienților sălăjeni care se confruntă cu această problemă și vom reveni în zilele următoare, pe măsură ce vom avea informații noi de la autorități, cu noi articole pe această temă.
Si totusi ce vom face cu bolnavii ? Cu noi asrticole pe aceasta tema nu pot trai.
Incercam sa facem presiuni si sa venim cu vesti bune. Din pacate, problema cea mare este la producator. Autoritatile ne-au promis ca vor monitoriza situatia si ne vor anunta atunci cand medicamentul va fi disponibil. Incercati, pana atunci, in farmaciile din mediu rural si cumparati chiar si daca medicamentul e disponibil in doza mai mica de substanta activa, luati DOAR dupa ce intrebati, evident, medicul dvs. Speram sa venim cu vesti bune in curand.
cui ii pasa? acuma altceva este la moda !! daca nu ai corona 19 esti un nimeni !!
Ligia Marincaș, director DSP, in plina criza si-a luat bilet de concediu un Dubai? si era tare supatrata ca nu poate pleca !!! trebuia sa o lase prefectul sa se duca , caci asa poate gaseam un inlocuitor mult mai bun !!
Da de unde sti tu 13 30 ?Esti din sistem cumva?