S.O.S. curăţenia municipiului: Zalăul, sub asediul nesimţirii şi al lipsei de educaţie

Este din ce în ce mai evident faptul că municipiul Zalău se află în pragul capitulării în lupta cu gunoiul din jurul blocurilor, din curţile interioare sau luminatoare, sau cel de pe străzi. Lipsa de educaţie, nesimţirea şi indiferenţa unor localnici reuşesc să reziste fără probleme, indiferent ce măsuri se iau de către autorităţi. Măsuri slabe, aceleaşi pe care le ştim, total ineficiente, după cum se poate constata zilnic pe multe străzi ale municipiului.

Deşi anul trecut mass-media sălăjeană a prezentat situaţia tot mai gravă cauzată de aruncatul nu la nimereală, ci în loc precis, pe jos, a gunoaielor menajere, situaţia continuă să fie scăpată de sub control. Cotidianul nostru a prezentat în nenumărate rânduri, cu fotografii şi declaraţii, situaţia din jurul multor blocuri însă nici după un an lucrurile nu dau semne de schimbare. Banii noştri, administraţi şi cheltuiţi de municipalitate, se duc pe tot felul de investiţii sau evenimente mai mult sau mai puţin necesare, iar cel mai important aspect din viaţa unui oraş, curăţenia, zace în uitare şi indiferenţă fără ca cineva să pună, o dată pentru totdeauna, piciorul în prag, şi să ia măsuri care să se dovedească a fi cu adevărat eficiente. În rest, ne mulţumim cu statistici şi cifre venite din toate părţile denumite în acte, “responsabile”, în timp ce tot mai multe spaţii din Zalău sunt la un pas de a deveni adevărate focare de infecţie, ameninţând sănătatea locatarilor. De aspect, “peisaje”, nici nu mai amintim; ce vedeţi în fotografii puteţi constata <<pe viu>>, în multe din cartierele zălăuane, în faţa şi în spatele blocurilor de locuinţe sau pe străzi.

Locatarii blocului N6 din Brădet sunt în pragul disperării

Am discutat cu câţiva locatari ai Blocului N 6 de pe strada Avram Iancu, din cartierul Brădet. Oamenii au ajuns la capătul oricărei înţelegeri şi nu ştiu ce să mai facă pentru a stopa acest fenomen. Se declară depăşiţi de situaţie şi orice măsură au luat, pe cont propriu, s-a dovedit de la bun început ineficientă.

“Vă rog să priviţi pe geam şi să vedeţi ceea ce noi vedem zilnic. Mormane de gunoaie. Acest punct deserveşte mai multe blocuri din zonă. Problema nu este, mai ales acum, atât de mare cu răscolitorii cât este cu cetăţenii care lasă gunoiul în mijlocul străzii. Aşa ceva cred că nici în ţările subdezvoltate nu se întâlneşte. Cei de la Ave îşi fac treaba, mereu mătură şi adună însă după ce pleacă, situaţia e la fel în nici o oră. Este ceva de neimaginat, cei care vin de la celelalte blocuri aruncă totul pe jos, deşi loc mai este destul în containere. Sigur, contribuie şi scormonitorii, care au găsit oricum soluţii, bagă mâna prin  spaţiul prin care se introduce sacul de gunoi şi scot totul afară. Când nu mai pot, se folosesc de cârlige”, ne-a spus o locatară a acestui bloc. Un alt locatar ne-a spus faptul că aceşti scormonitori nu mai sunt, de fapt, problema principală.

“Nu e vorba doar de cei care scormonesc. Aceştia aruncă exact lângă cuşcă, şi asta este, evident, o mare problemă. În Păcii, în Dumbrava Nord sau Porolissum, situaţii asemănătoare, mai mult sau mai puţin grave însă şi aici lângă multe blocuri gunoaiele fac parte din peisajul urbanistic zonal, an de an. Dar problema cea mare o reprezintă cetăţeanul nesimţit. Stau uneori pe balcon şi văd cum vin şi pun gunoiul în locul pe care l-aţi fotografiat, dincolo de aceste cuşti metalice, dincolo de containere, efectiv pe jos. Şi vine şi al doilea, şi al treilea şi tot aşa.Acum este frig, să veniţi vara să vedeţi ce miros şi cum arată aceste spaţii. De aici şi până ca aceste gunoaie de tot felul, să fie împrăştiate peste tot, nu e decât un pas. Imi este ruşine să mai chem pe cineva acasă, îmi este jenă şi nu ştim cui să ne mai adresăm şi ce să facem. Bineînţeles, ducem totul cu noi în case, aceste gunoaie sub formă de viruşi, bacterii şi microbi. Ne mai mirăm, şi noi şi DSP-ul, că ne îmbolnăvim pe capete?”, ne-a spus locatarul din Blocul N6.

Situaţia este asemănătoare şi în alte locuri. Pe strada Gheorghe Doja, la intrarea pe strada Vânătorilor, un alt morman de gunoaie. Tot pe Doja, pungi de plastic, peturi de plastic, doze metalice de suc, toate cărate de vânt sau de câini. Saci menajeri din locuinţele blocului învecinat întinşi pe trotuar sau spaţiul verde, sau îndesaţi, cu vârf, în coşurile Citadinilor, ori rupţi şi împrăştiaţi până înspre carosabil, acolo pe unde trec zilnic sute de autovehicule, turişti, oameni care văd şi se întreabă probabil ce fel de oameni trăiesc aici şi ce fac autorităţile.

AVE nu se luptă cu gunoiul, ci cu lipsa de bun-simţ a oamenilor

Cristian Taloş, directorul SC Ave Ecoserv , spune că în ciuda eforturilor pe care societatea le face, situaţia nu se schimbă prea mult în bine, din vina unor cetăţeni. “Unii oameni şi-au făcut un obicei foarte rău de a nu depozita deşeurile în toate containerele pe care le au la dispoziţie, ci doar în primul container care le este la îndemână. Cel mai accesibil, este umplut până la refuz, favorizând răscolitorii, care împrăştie pe jos, iar de aici până la gunoaiele pe care le vedem pe jos nu mai e decât un pas. Şi ceilalţi fac la fel, aruncă pe jos. Containere sunt suficiente, ele nu sunt pline toate, zilnic.

Maşinile noastre le golesc în fiecare zi, chiar de două ori pe zi în unele zone mai problematice cum este zona din spatele blocurilor Perla, inclusiv în weekend. Curăţenie se face la fiecare punct gospodăresc de 3-4 ori pe zi (o dată fac curat cei care golesc containerele de deşeu menajer, o dată fac cei care golesc containerele de reciclabile – este vorba de o alta maşină. Mai sunt trei măturători care merg la fiecare punct, mătură şi adună deşeurile împrăştiate). Lucrătorii  noştri se confruntă zi de zi cu tot felul de situaţii, cu ignoranţa, nepăsarea şi nu în ultimul rând, deşi nu îmi place să o spun, cu lipsa de bun simţ a multor semeni de-ai noştri. Problema nu este că nu se face curat, ci că nu se menţine. O altă greşeală a unor oameni este că ei cred că fac un bine prin a lăsa intenţionat punga cu gunoi lângă containere, pentru a veni răscolitori să-şi caute mâncare. Dar din păcate, acei oameni nevoiaşi, după ce iau ce le este de folos, lasă totul împrăştiat, iar acestora li se alătură şi… câinii, care împrăștie pe suprafeţe mari toate resturile.

Toţi cetăţenii spun că suntem obligaţi să facem curăţenie. Sigur, asta este obligaţia noastră şi ne achităm zi şi noapte de ea. Însă şi cetăţenii au datoria să depoziteze corect resturile menajere. Altfel, nu ajungem la niciun rezultat. Anul trecut am făcut câteva acţiuni comune cu Poliţia Locală, prin care am încercat să descurajăm răscolitorii, prin confiscarea mărfii şi amendarea lor, dar efectul a fost pe termen scurt. Nu știu ce e de făcut, poate amenzi mai mari și campanii mai dese pentru cei care aruncă la întâmplare și în cosurile stradale. Cu siguranţă ar fi benefică, am mai spus-o, o schimbare pe plan legislativ prin care aceşti cetăţeni (răscolitorii) care nu-si plătesc amenzile să fie obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, sau să li se reţină din ajutorul social. Pentru că degeaba se dau o grămadă de amenzi, iar ele rămân neîncasate. Nu asta este cea mai bună soluţie”, a spus Cristian Taloş, directorul AVE.

 Primăria avertizează şi mai dă câte o amendă: efect ZERO!

 Administratorul public, Radu Nistorescu, spune că au fost acordate amenzi, însă, cu tot cu ele, lipsa reacţiei din partea cetăţenilor îngreunează situaţia. ,,Știm că există această problemă, despre care am discutat cu operatorul de salubrizare, SC Ave Sălaj, astfel că, pe lângă activitatea zilnică, s-a constituit o echipă mobilă, care adună și face curat, periodic, în preajma punctelor gospodărești. Am identificat împreună cu reprezentanții Ave și ai Poliției Locale, zone în care se întâmplă frecvent ca gunoiul menajer să fie aruncat în alte locuri, decât în punctele gospodărești, și aceste zone sunt în atenția Poliției Locale. Aceste fapte se întâmplă nu numai în preajma punctelor gospodărești, ci și pe stradă sau sunt depozitări voluntare, la colțurile blocurilor. Persoanele identificate că depozitau gunoiul menajer în alte locuri decât cele amenajate, au primit amenzi sau avertismente. Însă, se simte și lipsa unei reacții civice”, spune Radu Nistorescu. Ne-ar fi făcut mai bine câteva soluţii sau planuri de viitor ale Primăriei, în acest sens, pentru că situaţia existentă o vede orice localnic. Nu se schimbă nimic!

 Doar câteva amenzi în 2015 pentru nesimţiţii care pun gunoiul în coşurile stradale

 Deşi conform datelor furnizate de Poliţia locală rezultă că, „în vederea păstrării curăţeniei oraşului, s-a acţionat zilnic pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor care distrug domeniul public, a celor care depozitează gunoi menajer, moloz, deşeuri etc. în locuri neautorizate, prin patrularea şi organizarea de pânde în locurile în care de obicei se manifestă acest fenomen”, totuşi nu avem amenzi, nu avem sancţiuni. Mai ales în cazurile celor care aruncă gunoiul în coşurile stradale şi care nu sunt oameni ai străzii, ci oameni care coboară din bloc dimineaţa, eleganţi şi parfumaţi, şi aruncă sacul de gunoi, burduşit, în coşul portocaliu al citadinilor.

Mai e de comentat ceva legat de acest adevăr? Deci, cu toată consideraţia pentru munca şi drumurile poliţiştilor locali, nu sunt rezultate! Şi aici, ne permitem să spunem că se impune o reorganizare a activităţii însă, fireşte, nu doar Poliţia Locală poartă responsabilitatea, ci cei care întocmesc planurile şi cheltuie banul public lăsând la o parte acest aspect care este, de fapt, cel mai important, vital pentru un municipiu sau oraş. Avem un frumos centru de informare turistică, dar înainte de el, oare nu ar fi fost mai bine să avem cu un sediu asemănător şi un mic centru de comandă, un dispecerat al monitorizării curăţeniei şi… civilizaţiei în oraş? Doi angajaţi care să monitorizeze şi să verifice zilnic imaginile surprinse de camerele de luat vederi (presupunând că acestea există în număr sufficient de mare), prins nesimţitul, şi ars cu o amendă de 500, poate chiar 1.000 de lei, iar fotografia care poate fi printată într-o secundă, afişată în holul Primăriei.

Astfel încât a doua zi când duce gunoiul, săl-l aşeze acolo unde îi este locul şi nu pe jos sau în coşul de gunoi stradal. Se pot face multe, sistemul implementat de AVE cu acele cuşti metalice este şi acela ineficient, trebuie doar să existe voinţă la nivel local, investiţie cu cap a banului public şi, mai ales, drag de… oraş. Altfel, nici după alegeri nu vom avea nicio şansă. Pentru că aşa cum nimic nu s-a schimbat până acum, pe acest segment extreme de dureros, nici din vară, când gunoaiele vor începe să se şi coacă la soare, nu se va schimba nimic.

Cetăţenii aşteaptă de ani de zile o “mână forte”

Problema aşadar nu este exclusiv în vina răscolitorilor. Aşa cum se vede şi în fotografia alăturată, această operă (după cum confirmă şi locatarii) nu aparţine sărmanilor care caută prin gunoaie. Tot ce vedeţi în fotografii, şi avem zeci de instantanee, atât cea cu mormanul de gunoi de lângă cuşca AVE cât şi cele cu coşurile de gunoi stradal, sunt fapte ale unor cetăţeni care se autointitulează civilizaţi. Cu familii, cu copii, cu responsabilităţi la locul de muncă. Însă, cu un aşa caracter şi asemenea mostre de nesimţire cruntă, orice altă posibilă calitate a unui om, devine nulă, trebuie să mai ştie aceşti locuitori de la oraş. Iar un cetăţean care procedează în acest fel cu gunoiul menajer este, fără niciun dubiu, un exemplu de om de care trebuie cu orice preţ să te fereşti, şi în alte privinţe.

Aşteptăm şi opinia cetăţenilor, idei, sugestii, propuneri, astfel încât poate vom reuşi să-i trezim pe cei care pot face ceva în acest sens, dar mai ales să trezim conştiinţa principalilor autori ai acestor coşmaruri, nesimţiţii de zi cu zi care ne urâţesc prin comportamentul lor şi viaţa şi localităţile în care trăim. Poate că Primăria Zalău se va gândi în cele din urmă la un plan de măsuri şi mai ales la investiţii cu adevărat eficiente, de genul celor care sunt şi în alte ţări, spaţii mai mari şi îngrădite complet, acolo unde containerele sunt puse, la propriu, sub cheie. Adică, accesul în spaţiul de depozitare să se facă pe o uşă cu închidere automată şi care să poată fi deschisă doar cu o cheie. Mai sunt şi alte metode (am tot vorbit de camerele de luat vederi) şi alte idei ce pot fi puse în aplicare inclusiv cu bani europeni.

Zalău are nevoie  o mână forte care să dea, o dată pentru totdeauna cu pumnul în masă  şi să schimbe ceva şi pe acest segment, poate cel mai important dintre toate: curăţenia şi securitatea sănătăţii oamenilor. Pentru că dacă aşteptăm ca lucrurile să se schimbe prin conştiinţa şi spiritul civic al unor concetăţeni, aşteptăm degeaba.

 

11 Thoughts to “S.O.S. curăţenia municipiului: Zalăul, sub asediul nesimţirii şi al lipsei de educaţie”

  1. Tata-JDER (CENZURAT!)

    !ATENTIE! a aparut CENZURA…. se scot comentarii…[.!.] !ATENTIE!

    !ATENTIE! !CENZURA! !ATENTIE! !CENZURA! !ATENTIE! !CENZURA!

    1. anda

      Faceti ceva cu ăsta că a invadat toate ziarele!!!! Are nevoie de medicamente de urgentza!!!!!

      1. Tata-JDER (ce ziare?)

        …se numesc articole si chiar am ramas fara insulina! Multumesc pentru apelul umanitar.

  2. Anonim

    Asa este, plin de gunoaie peste tot . Dupa ce ca suntem oricum saraci, nici curatenia nu o pastram. Veniti si lângă blocurile de la spital, concurs de fotografie se poate face. Din cauza unor needucati si ignoranti suferim cu totii!!

    1. Anonim

      la ce te referi? la gunoaiele de oameni sau la mezeria pe care o arunca acei oameni?

  3. suporter dedicat

    ce sa te astepti de la rasisti?!?!

  4. !!!!

    Da muntii de gunoaie din spatele blocului G 11 de pe Armoniei nu-I vede nimeni ???
    containere pline usile larg deschisee !!!

  5. cosarca

    solutia este la noi si la politia locala:
    1.cine vede pe altul ca arunca sa ii atraga atentia sau direct sunat la politia locala si amendat, daca la rrromi nu conteaza amenda la rumani nu poti face nimic daca nu ai platit amenda si data viitoare nu te mai scarpini in cr si mergi si arunci in cos
    2. politia locala sa nu mai spuna cine pe cine a raclamat ca asa ne dam in cap unii la altii si tot mizerabilii castiga si mizeria ramane,

    1. Ariciu' (Dr. Evil )

      Io propun altceva….daca tot aveti telefoane intelijente…draji concetateni responsabili…click-clack…snap…anonim…via 😉 (redactie)…si dupa ce trec de CENZURA …panou’ RUSINII!!! 😉

      NO! amu ca v-am dat planu asta GROAZNIC….vreau si eu ceva in schimb…de la MODERATORI.

      Oare ce vrea Ariciu’??? :)) 😉 …va las
      sa va ganditi…numa sa nu ganditi prea PROfund, sa nu faceti cumva bubita la neuron 😉 muhahahahaha

      1. Ariciu' (fara gluma)

        aaa…si era sa uit…..pentru dohanitorii care arunca MUCURI….pan codru’…vedeti ca licuriciu’….o ajuns la sectia arsi! 😉 ….si nu mai poate face prunci…69 e numarul fiarei! nu 999 intors!

    2. Anonim

      ai dreptate, este penibil sa ajungi sa-ti reclaim vecinul si acesta sa si afle ca tu l-ai dat in gat ca este bou si nesimtit. Poate ca vine la tine si iti si multumeste frumos 🙂

Leave a Comment