Risc maxim: Pesta porcină africană ameninţă Sălajul

 

O atenţionare extrem de serioasă vine de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, transmisă şi Direcţiei judeţene Sălaj. Pesta porcină africană (PPA) este la un pas distanţă de România, lucru care trebuie să ne pună în gardă, indiferent că suntem crescători, importatori, comercianţi şi chiar consumatori.

PPA este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de faţă, care afecteaza speciile domestice şi salbatice de porcine. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj atrage atenţia crescătorilor de animale din judeţ asupra măsurilor care trebuie luate pentru prevenirea pestei porcine africane.  Vasile Chindriş, reprezentant DSVSA Sălaj, spune că nu trebuie să intrăm în panică, însă atenţionarea este una cât se poate de serioasă iar măsurile pe care trebuie să le luăm se impun cu tărie, mai ales în această perioadă. DSVSA Salaj iniţiază ample campanii de informare despre pesta porcină africană, boală întâlnită la porci domestici dar şi la mistreţi. Boala se transmite în mod direct de la animale bolnave la cele sănătoase sau prin alţi vectori infectanţi .Un pericol deosebit pentru raspândirea bolii este reprezentat de carnea şi produsele din carne provenite de la animalele bolnave precum şi deşeurile menajere . Focare de pestă porcină africană au fost descoperite în ultima perioadă în Ucraina şi în Republica Moldova.

Controale  DSVSA cu regim de severitate extremă

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj a intrat în stare de alertă permanentă, o măsură care a dus la înăsprirea controalelor privind tranzitul de animale şi produse de origine animală, instruirea personalului sanitar veterinar responsabil cu monitorizarea teritoriului, instruirea fermierilor,vânătorilor şi pădurarilor referitor la notificarea imediată a oricăror suspiciuni de boală, intensificarea controalelor referitoare la implementarea măsurilor de biosecuritate şi menţinerea unei stări permanente de alertă pentru a putea aplica măsurile legale în caz de suspiciune. DSVSA Sălaj asigură populaţia şi agenţii economici vizaţi, că dispune de personal şi logistica necesară prvenirii bolii pe teritoriul judeţului. Desigur, măsuri există, însă trebuie luată în calcul şi situaţia în care această boală ar pătrunde masiv pe teritoriul ţării noastre iar logistica şi forţele de care dispunem ar putea fi depăşite.

Pesta africană – o boală care decimează efectivele de porcine

Boala a fost descoperită în Kenya, ţară situată în est-centrul Africii în urmă cu mai multe decenii. Se pare că boala a aparut pentru prima dată pe teritoriul Europei în anul 1957 la Lisabona (Portugalia), când deşeurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hranirea unor porcine din zona aeroportului din oraş. Boala a fost activă în Europa timp de mai multe decenii, fiind raportate cazuri în Spania şi Portugalia, până la eradicarea sa la începutul anilor ‘90. Ultima zonă în care boala a devenit endemică a fost insula Sardinia. PPA a reapărut în Europa în anul 2007 prin deşeurile alimentare infestate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii, deşeuri ce au fost folosite pentru hranirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a raspandit rapid în restul Caucazului şi in Federaţia Rusă, ajungand anul trecut la graniţa Uniunii Europene iar din 2015 chiar în interiorul Comunităţii.

PPA are o perioadă de incubaţie de 3 – 15 zile în mod obişnuit, sau de 3 – 4 zile în forma sa acută. Deşi PPA nu este transmisibilă la om, este o boală extrem de contagioasă, afectând efectivele de porci de toate vârstele, indiferent de sex. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este faptul că nu exista un semn specific care sa indice prezenţa PPA, chiar şi mortalitatea ridicată a animalelor reprezentând doar un indiciu al bolii şi nu o certitudine. 

 

 

5 Thoughts to “Risc maxim: Pesta porcină africană ameninţă Sălajul”

  1. Anonim

    Bun : ne avertizati, dar cum stim daca porcul meusaual vecinului are pesta?!! Nu faceti decat sa mai bagati odata oamenii in sperieti! Nici voi nu stiti care sunt simptomele bolii, atunci lelea marie de unde amarul ei sa stie?

    1. Anonim

      Cap de tabla, nu citesti ca nu sunt simptome si ca e greu de depistat? daca nu intelegi din ce spune DSVSA pe afisul ala si in atentionare, intra pe alte site-uri. Nu baga nimeni pe nimeni in sperieti, este o practica normala in orice tara, de a avertiza populatia si pe comercianti cand boala vine la granita. In ce epoca traiesti?

  2. mares

    Minciuni ca n totdeauna! Cine știe ce interese mai sunt ?

  3. Minciuni ei au contra-banda!!!!Chiar mare!!

Leave a Comment