Drumul judeţean 108 A urmează să fie reabilitat şi modernizat cu bani de la Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj. Este vorba despre aproximativ 32 de kilometri de drum aflaţi la limita judeţului Cluj – Buciumi – Agrij – Românaşi – intersecţie cu DN1F – de la kilometrul 7+400 până la kilometrul 39+627.
Reabilitarea şi modernizarea drumului precizat a fost inclusă într-un proiect de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni în cadrul şedinţei ordinare de CJ care a avut loc în cursul săptămânii trecute. Astfel, conform proiectului valoarea totală a obiectivului de investiţii aprobată este de 85.454.298 de lei, sumă la care se adaugă TVA-ul în sumă de 20.287.110 de lei. Fondurile urmează să fie obţinute printr-o finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Reginal (POR) 2014-2020.
Drumul judeţean108 a fost inclus în cursul acestui an în „Traseul regional Transilvania Nord” printr-un document aprobat de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Nord –Vest. Această includere în traseul menţionat vizează infrastructura de drumuri judeţene propuse spre modernizare, prin POR 2014-2020, în Regiunea de Dezvoltare Nord Vest.
Zonele turistice – puse în valoare
Drumul DJ 108 A îşi are originea în judeţul Cluj, în drumul naţional DN 1 –localitatea Ciucea şi traversează judeţul Sălaj, de la limita cu judeţul Cluj – kilometrul 7+400 până la limita cu judeţul Maramureş – kilometrul 81+506.
Sectorul de drum propus pentru reabilitare are o lungime totală de 32, 227 de km şi traversează localităţile Poic, Huta, Bogdana, Buciumi, Bodia, Agrij, Păuşa, până la intersecţia cu DN1F, din localitatea Românaşi. Traseul drumului este unul sinuos cu multe curbe, având o platformă cuprinsă între 5 şi 7,50 de metri, iar partea carosabilă existentă are lăţimea cuprinsă între 4 şi 6 metri. Îmbrăcămintea bituminoasă este una îmbătrânită şi degradată în mare măsură din cauza faptului că nu au fost realizate lucrări de reabilitare sau alte lucrări care să conducă la refacerea acesteia. Astfel, pentru reabilitarea şi modernizarea drumului proiectatul a propus o structură suplă pe întreg traseul, dar şi lucrări majore de stabilizare şi consolidare în zonele cu alunecări de teren. Lucrările vor consta şi în execuţia unor ziduri de sprijin, gabione, poduri, podeţe, piste pentru biciclişti, trotuare, trasee pietonale şi staţii de transport public.
Prin reabilitarea acestui tronson de drum se urmăreşte fluidizarea traficului rutier între localităţi şi interiorul acestora, diminuarea efectelor negative ale traficului asupra vieţii sociale a localităţilor şi realizarea unor legături optime. Pe lângă aceste elemente, se vor pune în valoare şi zonele turistice traversate dea cest drum judeţean.