Tragedia de la Colectiv ar putea în orice moment să se repete în judeţul Sălaj, mai ales în unităţile sanitare cu paturi unde se află la tratament sute de oameni. Cel puţin asta arată şi rezultatele unui control realizat, recent, de Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Porolissum” al judeţului Sălaj, care confirmă mai multe nereguli în spitalele sălăjene, în privinţa măsurilor de protecţie în cazul unor situaţii de urgenţă.
ISU „Porolissum” Sălaj a organizat şi desfăşurat, în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2016, o serie de controale tematice privind respectarea prevederilor legale în domeniul situaţiilor de urgenţă la unităţile sanitare cu paturi din judeţul Sălaj. Astfel, la nivel judeţului au verificate nouă unităţi cu paturi, inclusiv unităţi cu capital privat, din localităţile Zalău, Jibou, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Crasna şi Ileanda.
Potrivit reprezentanţilor ISU Sălaj, în urma verificărilor, s-au constat o serie de deficienţe generale. Mai exact, în unităţile spitaliceşti din întreg judeţul nu sunt exploatate în condiţii de siguranţă căile de acces şi evacuare, ceea ce înseamnă că în cazul unei situaţii de urgenţă, atât pompierilor, cât şi persoanelor aflate în incinta instituţiilor le este greu să ajungă, respectiv să iasă, din clădirile unde au loc situaţiile de urgenţă: incendii, explozii etc. De asemenea, alte deficienţe constatate de Inspecţia de Prevenire a Situaţiilor de Urgenţă în unităţile cu paturi din judeţ au fost: neexploatarea în conformitate cu prevederile legale a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice de securitate pentru evacuarea persoanelor – lipsa cunoscutei sigle „EXIT” şi nerespectarea măsurilor constructive privind limitarea propagării focului şi izolarea termică în cadrul construcţiilor şi amenajărilor.
Pe timpul desfăşurării controalelor, reprezentanţii ISU Sălaj au aplicat 66 de sancţiuni. Dintre acestea, patru au fost amenzi contravenţionale în valoare de 42.500 de lei şi 62 de avertismente scrise, dar şi verbale. În unele unităţi, deficienţele au fost remediate chiar în timpul acţiunilor de control.