Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Sălaj derulează, în această perioadă, o amplă acţiune de control la toate primăriile din judeţ, în cadrul cărora verifică modul în care autorităţile locale au actualizat registrele agricole, în format scris şi electronic.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, marţi, 6 noiembrie, prefectul Filonaş Chiş s-a deplasat în comunele Treznea, Agrij, Românaşi, Sînmihaiu Almaşului, Zimbor, Cuzăplac, Fildu de Jos şi Almaşu, în timp ce subprefectul Lucian Băican a mers în Creaca, Jibou, Năpradea, Someş Odorhei şi Benesat.
Cu această ocazie, oficialul a discutat cu primarii despre pregătirea utilajelor şi a meterialelor pentru deszăpezire, despre stocul de combustibili necesar pentru încălzirea instituţiilor, despre programul „Laptele şi cornul”, despre documentaţiile pentru comisia judeţeană de fond funciar, dar şi despre pregătirea, din punct de vedere tehnic, a alegerilor parlamentare.
În ceea ce priveşte controalele ce vizau registrul agricol, reprezentanţii Prefecturii sălăjene au constatat că varianta electronică a documentului ce ţine evidenţa categoriilor de folosinţă a terenurilor, a mijloacelor de producţie agricolă şi a efectivelor de animale nu este completat la zi. „În 15 noiembrie vom avea o imagine clară despre gradul de actualizare a registrului agricol la nivel de judeţ. Am decis ca, deocamdată, să nu sancţionăm pe nimeni, ci să convenim cu primarii un termen de bun simţ până la care să actualizeze documentul în format electronic”, ne-a declarat Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului.
Precizăm că pe baza registelor agricole, primăriile eliberează adeverinţe necesare populaţiei pentru obţinerea ajutoarelor pentru elevi, a sprijinului pentru încălzire, pentru plăţile efectuate prin APIA, pentru ajutoarele de minimis etc.
La Treznea, prefectul a discutat cu edilul Emanoil Stanciu despre situaţia castelului Bay, subiect abordat în ziarul nostru de marţi. „Reabilitarea castelului pe bani europeni ar putea da o nouă imagine comunei. Ştiu că e o situaţie extrem de sensibilă, dar trebuie să găsim o soluţie, pentru că istoria nu se poate şterge”, a spus Filonaş Chiş. În replică, primarul a menţionat că în prezent se fac demersuri pentru întăbularea imobilului şi a terenului aferent. În urma discuţiei, s-a convenit ca după finalizarea acestor proceduri consilierilor din Treznea li se va solicita să-şi dea acordul de principiu pentru reabilitarea castelului, şedinţă la care va participa şi prefectul. Ulterior, autorităţile vor identifica resursele pentru efectuarea expertizei tehnice.
La Agrij, prefectului i s-a adus la cunoştinţă că există nişte blocaje privind semnarea a două acte adiţionale pentru proiecte finanţate din fonduri europene derulate de către ADI Valea Someşului. În acest context, Filonaş Chiş a discutat cu Radu Sorin, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare, pentru a accelera semnarea acestor acte, dar şi pentru a obţine avizul pentru achiziţionarea unei autobasculante şi a unui autogreder.
Atât la Agrij, cât şi la Sînmihaiu Almaşului, nu există fochişti pentru centralele termice din şcoli, iar pentru a nu fi afectat procesul educaţional, edilii au detaşat personal din cadrul primăriei. “Prefectul judeţului va face demersuri împreună cu inspectorul general şcolar pentru deblocarea acestor posturi”, se mai arată în comunicatul de presă.
Prefectura ar trebui sa cerceteze cum un proiect de introducere a apei si canalului pe strada 22 decembrie din Simleu Silvaniei, cu alte fonduri decat ale primariei, s-a oprit la jumatatea strazii, primaria de ce nu a avut nimic de spus in acest caz, unde au fost directionati banii daca presupunem ca proiectantul n-a fost atat de idiot sa faca proiectul pana la jumatatea strazii, daca se stia de ani buni ca va fi reabilitat DN 1H, de ce aceasta strada nu a fost prioritara, fiind f.greu de lucrat dupa reabilitare, pe o lucrare in garantie????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
va invitam
nimeni n-o duce mai bine ca cei di n primaria hr. crasnei. toata ziua la cafea ,la pitza,mese festive tot timpul. acum e lumea lor.acestia nu au obiectul muncii. ce bine e sa fi primar. vice primar,consilierul primaruli ,bibliotecar la primarie si contabil.toti acestia traiesc ca in sanul lui AVRAM.sa terminat cu lucrarile in comuna HOROATU CRASNEI .pe nimeni nu mai intereseaza mersul comunei, ei sa o duca bine.
Îi dau dreptate celui care a postat comentariul înaintea mea.Acelasi lucru se întîmpla si la primaria Gîrbou unde domnul primar Pocaila Sandor numai de problemele comunei nu se ocupa,daca nu-i în bar la cafea cu subalterni îi în vizita la iubitele din sat,unde-si bea cafeaua-oare doamna Vera stie ce lichea tine pe lînga casa,a uitat de cînd era sofer la cuasc si venea mort de beat acasa si facea scandal,sau cînd s-a urcat cu aro pe o ancora de stîlp.Aduti aminte cine ai fost domnule Sandor si cine te pretinzi acuma ,înSVI pentru dosarul decandidat la primarie ai declarat ca esti teh. auto,de unde mortii matii esti teh. auto cînd tu esti sofer,sau tea facut Porumb la Surduc cînd ti-ai completat studiile.Lasa femeile si hotiile si fa ceva pentru comuna noastra ca de aceea te-am ales sau daca nu dute în america la pocaitii tai unde ai de toate inclusiv negrese daca-ti plac.Cît despre consilierul personal al domnului primar,domnul Groza îi retribuit cu un salar frumusel cu toate ca de profesie este cioban dar se pricepe la furat,servicu face mai mult la domiciliu ca la primarie lasa pe altii.Sa zica cineva ca-i rau în administratie,sa-i fie rusine daca zice,nu-i asa Sanducule ?