Prefectura şi Consiliul Judeţean Sălaj se implică în cazul mamei ce şi-a pierdut copilul

 

Cazul tinerei din Fizeş, care a pierdut sarcina în urma tratamentului prescris de medicii Secţiei Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, a intrat în atenţia Prefecturii şi-a Consiliului Judeţean Sălaj. Ionel Ciunt, prefectul judeţului, a dat asigurări că se vor lua măsurile necesare pentru evitarea unor astfel de tragedii. „Pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat în acest caz, urmează să port o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, în subordinea căruia se află Spitalului Judeţean, dar şi cu managerul Spitalului, Laurenţiu Barna. Chiar dacă nu a fost depusă, până la această oră, vreo reclamaţie oficială în acest caz, vom lua măsurile care se impun pentru a preîntâmpina acest gen de evenimente nedorite”, a punctat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, confirmă faptul că, la nivelul Spitalului, „este foarte posibil” să existe o serie de verificări legate de declaraţia tinerei din Fizeş. „Nu ştiu deocamdată ce urmeză să se întâmple în continuare. Este foarte probabil să se desfăşoare o anchetă la nivelul Spitalului sau vor avea loc doar unele verificări în acest caz. Cert este că nu ne dorim repetarea unei astfel de situaţii. Totuşi, deşi cazul a fost prezentat în Magazin Sălăjean, până la această ora, nu a fost înregistrată nicio plângere cu privire la acest caz”, a declarat Tiberiu Marc.
În schimb, Laurenţiu Barna, managerul unităţii medicale, susţine că aşteaptă sesizarea oficială a Elenei Roşan. „Până în prezent nu s-a primit nicio reclamaţie din partea doamnei Roşan. Dacă tratamentul administrat nu a fost corect, eu nu pot să mă pronunţ, doar în urma sesizării se va putea stabili de către specialişti dacă medicaţia prescrisă a fost adecvată. Iar în ceea ce priveşte atitudinea avută de doctorul Morariu, eu nu pot decât să-l trag de ureche. Un astfel de comportament nu este normal şi nu îmi convine, iar dacă se va depune o reclamaţie în acest sens se va întruni comisia de etică a instituţiei, în cadrul căreia vor fi analizate aspectele semnalate şi se vor dispune măsurile care se impun”, a conchis Laurenţiu Barna.
Reamintim că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Elena Roşan, o tânără de 24 de ani, din localitatea sălăjeană Fizeş, şi-a pierdut sarcina în urma tratamentul administrat în cadrul Secţiei Infecţioase a celei mai mari unităţii spitaliceşti din judeţ. Din spusele femeii, după ce a fost diagnosticată cu gastro-enterocolită, în 9 ianuarie, la Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului, aceasta a fost internată în cadrul secţiei menţionate. Aici, este consultată, din nou, dar fugitiv de către medicul Teodora Cucuian, după care îi sunt administrate perfuzii cu cortizon şi calciu. Deşi Elena acuză contracţii puternice şi susţine că bebeluşul mişcă mai puţin, bănuind că este de la calciu primit, femeii i se răspunde ironic că ar fi vorba doar despre nişte impresii ale ei, iar reacţiile nu se datorează de la calciu. Abia duminică, a treia zi, sălăjeanca a ajuns la ginecologie, unde medicul de gardă îi confimă o parte din bănuieli. ”Cum să îţi dea perfuzie cu cortizon şi calciu? Din această cauză copilul nu mai mişcă, inima încă îi bate, să sperăm că îşi revine, dar o să fie ca la început”, i-a explicat medicul.
Femeia s-a întors la Secţia Infecţioase, de unde a fost externată marţi. Dacă luni şi marţi copilul a mişcat foarte puţin şi foarte încet, de miercuri dimineaţa, tânăra susţine că nu şi-a mai simţit fătul, fapt ce a determinat-o să revină la Urgenţă. “Mă gândeam că e ca la început, că nu mişcă câteva zile, dar nu eram liniştită”, a menţionat aceasta. Însă, aici i se spune sec că nu constituie o urgenţă faptul potrivit căruia fătul nu ar mai mişca. În cele din urmă, după trei ore petrecute pe holurile unităţii spitaliceşti, deşi nu erau pacienţi la ora respectivă, este primită de medicul ginecolog, din partea căruia primeşte doar nişte răspunsuri vagi. “Într-un final, mă primeşte doctorul Morariu, care îmi zice că fătul nu are activitate de cord”, redă tânăra explicaţia medicului. Diagnosticul rostit de doctor cade ca un trăznet pentru femeie, aceasta reuşind cu ultimele puteri să întrebe dacă fătul este mort. Întrebare la care primeşte un răspuns inuman, însă cât se poate de ironic cu putinţă: “Mergi la Sibiu şi rezolvă problema, să te consulte medicul la care ai fost cu sarcina, să îţi spună el”, după care medicul a părăsit cabinetul.
Abia luni dimineaţa, Elena reuşeşte să ajungă la Sibiu, unde i se confirmă de către trei medici ginecologi că fătul este mort, iar cauza decesului o constituie contracţiile puternice de după perfuzia cu calciu. În urma administrării acestor medicamente, fătul a intrat în şoc şi nu şi-a mai revenit. Din spusele tinerei, rezultatul necropsiei arată clar că bebeluşul era bine dezvoltat, fără malformaţii, iar placenta era bine fixată pe uter. “Aşa că nu am pierdut sarcina, fetiţa, căci fetiţa era, mi-a fost omorâtă”, susţine cu disperare aceasta.
De cealaltă parte, autorităţile din domeniu ridică din umeri, susţinând faptul că nu cunosc detaliile acestui caz, nefiind înregistrată nicio sesizare în acest sens. „La secretariatul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău nu există înregistrată nicio sesizare privind acest caz”, precizează reprezentanţii Spitalului Judeţean. De asemenea, o declaraţie similară este şi cea a Colegiului Medicilor Sălaj. “Nu ni s-a semnalat nicio suspiciune de malpraxis, până în prezent, iar Colegiul nu se autosesizează. Când vom primi sesizarea vom vedea despre ce este vorba”, a opinat scurt Liviu Oroian, preşedintele Colegiului.
Între timp, Elena Roşan a apelat la serviciile unui avocat, care să o îndrume. Potrivit spuselor sale, cu sprijinul acestuia va depune plângere la Colegiul Medicilor, dar este hotărâtă să ajungă chiar în instanţă.

21 Thoughts to “Prefectura şi Consiliul Judeţean Sălaj se implică în cazul mamei ce şi-a pierdut copilul”

  1. Anonim

    Dl Barna mai bine ar tacea din gura. Asa numitele examene pt post sunt hotarate de el cine trebuie sa le treaca. Nici un concurs cinstit nu poate organiza.

  2. 1

    “Adevarul este rareori pur si niciodata simplu “
    M-am hotarit cu greu sa scriu un comentariu legat de articolul de mai sus cu atit mai mult cit si noi am pierdut o sarcina dar era cu citeva saptamini mai mica decit in cazul Elenei in urma cu ceva ani buni .Pentru noi urma sa fie primul copil. Diagnosticul moarte intrauterina -cauza ramasa necunoscuta .Cine a trecut prin asta stie cum se simte un parinte in aceste clipe,durerea nu se poate descrie in cuvinte si cu asta cred ca am spus totul despre asta
    .Cu siguranta multi din cei care au comentat mai sus s-au pus in pielea Elenei cind a trecut prin aceste clipe de disperare si poate si-au reamintit experientele personale cu sistemul romanesc de sanatate ( cele mai multe neplacute ,dupa cum reiese din comentariile de mai sus).In cazul de fata nu vreau sa vorbesc despre problemele generale ale unui sistem de sanatate ( cu multe lipsuri financiare ,organizatorice si poate nu in ultimul rind morale) ci o sa ma refer strict la cazul relatat in acest articol

  3. 2

    Am pornit de la citatul amintit la inceputul comentariului meu in incercarea mea de a imi explica cum s-au intimplat lucrurile in realitate, pas cu pas in incercarea de a afla adevarul oricit de dureros ar fi acel adevar pentru cei implicati in acel caz ,mama si familia ei si de celalta parte medicii ,asistentii implicati in acest caz(angajatii SJUZ in speta).

    La inceputul articolui autorul spune ca mama acuza cele intimplate si ii considera vinovatii pe medicii, in speta doctorul de garda de la Sectia de Infectioase care a examinat-o ( “fugitiv “) si ulterior a recomandat tratamentul pentru afectiunea respectiva (amoxicillina ,cortizon,calciu,glucoza (diagnostic clinic de enterocolita) si care in opinia mamei( e vorba de calciu gluconat intravenous ) (precum si a celor 3 medici ginecologi de la Sibiu?? Pe ce si-au bazat aceasta concluzie imi este greu sa inteleg dar vom revenii mai incolo asupra acestei afirmatii).

  4. 3

    1) Prima intrebare :A fost diagnosticul corect de enterocolita ? Raspuns nu stiu, nu am vazut foaia de observatie dar se pare ca a fost un diagnostic indicat de cel putin 2 doctori(Urgenta plus doctorita de la Sectia de infectioase). Clinic pacienti au scaune diareice numeroase uneori febra dureri abdominale

  5. 4

    Care a fost cauza enterocolitei ? Am sa atasez mai jos o lista cu posibile cauze : bacterii – Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter etc.
    • virusuri – enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk, adenovirusuri

  6. 5

    • ACESTEA SUNT DOAR O MICA PARTE DIN POSIBILELE CAUSE ALE UNEI ENTEROCOLITE.
    • 3)Poti determina cauza intodeauna ?Nu
    • 4) Ce teste se fac ? Pe culturi , pe mediii speciale in laborator care pot fi negative daca sunt cauzate de virusuri sau pot fi positive uneori daca sunt cauzate de bacteria.
    • 5) Este indicat antibioticul(Amoxicillina) in enterocolita acuta?
    • Rapuns: daca se supecteza o cauza microbana aceasta se poate indica chiar si in sarcina este un AB sigur in sarcina chiar si in primul trimestru.
    • Daca se suspecteaza o cauza virala nu are nici o indicatie

  7. 5a

    • Te poti orienta clinic spre o anumita cauza? citeodata da ,dar nu intodeauna
    • 6) Era indicat cortizonul si calciul ( Intravenous in acest caz)? O sa fiu foarte sincer si o sa spun ca nu inteleg indicatia cortizonului daca s-a suspectat o cauza bacteriana .Daca era o cauza inflamatorie atunci cortizionul se poate administra fara problema este sigur pentru mama si fat mai ales cind se administreaza pe o perioada scurta de timp.
    • 7)Calciu intravenous? Care a fost indicatia?
    • Sincer nu inteleg care a fost indicatia (?Hypocalcemia severa ar singura indicatie.Cred ca se poate verifica fara problema analizele sunt date pe calculator)
    • 8)Este contraindicat calciul in sarcina?
    • Raspuns Nu (Persoanele interesate sa verifice cel mai detaliat site despre medicamete din lume (FDA,agentia americana a medicametului

  8. 6

    Am copiat o fraza in engleza referitor la calciu gluconat administrat la gravid(PregnancyTeratogenic Effects: Pregnancy Category C- Animal reproduction studies have not been conducted with calcium gluconate. It is also not known whether calcium gluconate can cause fetal harm when administered to a pregnant woman or can affect reproduction capacity. Calcium gluconate should be given to a pregnant woman only if clearly needed
    In acest prospect se spune foarte clar ca nu se stie daca calcium gloconate poate cauza suferinta fetala cind este administrat la gravide.Nu s-au facut studii largi in acest sens si se recomanda administratrea in sarcina pe cale intravenoasa numai cu indicatie clara iar administrarea lenta( in perfuzie) nu ar trebuii sa cauzeze nici o problema) .Calciul pe care orala se poate prescrie de asemenea fara problema

  9. 7

    • In anul de gratie 2014 se practica sau ar trebuii sa se practice o medicina bazata pe dovezi si nu pe ce spune un medic sau altul( de acea exista atitea ghiduri de prectica la ora actuala) care sa ajute atit medicii si pacientii in acelasti timp sa trateze corect si sa fie tratati correct.
    • Si dintr-o data cei cu buna credinta pot vedea ca chiar daca acesti medici ginecologi au facut anumite afirmatii ei vor avea o problema dificila( daca nu imposibila) cind vor fi intrebati de avocatul apararii cind se va ajunge la proces pe ce si-au bazat afirmatia in acest caz.

    • Ce a mai spus mama” Ştiam că nu e bine în sarcină(calciu gluconat), că poate provoca travaliul!”, a explicat Elena.
    • Cred ca putini stiu care este definitia exacta travliului .Am luat definitia dinDEX o data : . Totalitatea fenomenelor produse în perioada cuprinsă între apariția durerilor de naștere și expulzarea fătului.
    • Elena s-a internat joi 8 ianuarie dar a fost consultata la Infectioase conform articolului pe data de 10(vineri) de doctorita in cauza.Dupa a doua perfuzie incep durerile si afla ca a primit calciu gloconat. Care asa cum a declarat anterior stia ca poate provoca trvaliul care prin definitie este urmat de expulzia fatului lucru care nu s-a intimplat.Prin urmare durerile nu au fost de fapt inceputul travaliului ce au fost aceste dureri e greu de dovedit cred

  10. 8

    Ajunge duminica la SJUZ la sectia de ginecologie si conform Elenei medicul care a fost de garda i-ar fi spus citez” ”Cum să îţi dea perfuzie cu cortizon şi calciu? Din această cauză copilul nu mai mişcă, inima încă îi bate, să sperăm că îşi revine, dar o să fie ca la început”, i-a explicat medicul Daca ce a declarat medicul se confirma acest lucru il descalifica profesional in acelasi timp, banuiesc ca se poate afla cine a fost conform orarului de garda dar asta nu ma intereseaza absolut de loc. Inca o data spun la proces va trebuii sa dovedeasca fiecare cuvint nu cu vorbe goale ci asa cum am mai spus mai inainte”medicina bazata pe dovezi – cauza – effect etc
    Elena este externata marti14 ianuarie si pentru ca era tot mai ingrijorata(nu mai simtea miscarile fatului) se prezinta o zi mai tirziu la Urgenta este consultata si se confirma de catre ginecologul de garda ca fatul este mort din pacate

  11. 8

    Diagnosticul este asadar de moarte intauterina a fatului (o tragedie pentru familie):1% din sarcini se sfirsesc cu moartea fatului din pacate.Intre 25-60 % din cazuri nu se poate gasii o cauza concreta.
    Moartea fetala cauze: Moartea intrauterine a fatului cuprinde decesul produsilor de conceptie de la virsta de 12 saptamini pina la termen.Dupa recomandarile O.M.S.moartea fatului in uter poate fi impartita in :
    -precoce-12-20saptamini
    -intermediara-20-28 saptamini
    -moarte tardiva 2839 saptamini
    Cauzele care produc moatrea intrauterine a fatului sunt multiple.
    -cea mai cunoscuta cauza este anoxia , fie acuta prin accidente brutale , fie prin leziuni vasculare utero-placentare .
    -factorii teratogeni duc la malformatii ca anencefalia ,malformatii cardio-vasculare, digestive , renale ,incompatibile cu viata intrauterine a fatului.
    -factorii infectiosi si bacterieni ,produc moatrea produsului de contraceptie.(sifilisul , gripa , starile infectioase ca pneumonia, septicemiile, febra tifoida .
    -afectiunile parazitare ,cum ar fi toxoplasmoza , listerioza.
    -cardiopatiile severe , anemiile , afectiuni renale si hepatice, afectiunile amniotice ;hidramniosul , bridele amniotice., intoxicatiile profesionale,sarcina depasita produce moartea fetala prin ,senescenta placentara.
    -incompatibilitatea de Rh , maladii autoimmune , cum ar fi lupusul eritematos,.

  12. 9

    Cu privire la cele descrise in articol comportamentul personalului medical,timpii lungi de asteptare ,lipsa de explicatii ,lipsa de compasiune fata de un semen aflat in suferinta o las in seama celor aflati vremelnic intr-o functie sau alta sa indrepte lucrurile asa cum cred ei de cuvinta si dupa normele aflate in vigoare.Despre plecarea la Sibiu a Elenei nu stiu ce sa spun pentru ca nu inteleg de ce anume a trebuit sa plece,de ce nu s-a putut rezolva local nu stiu.
    Unde s-a gresit parerea mea .S-a gresit in primul rind la capitolul comunicare pacienta avea dreptul sa fie informata cu privire la diagnosticul suspectat,tratamentul indicat si avea dreptul sa refuze orice tratament care in opinia ei ar fi putut pune in pericol copilul nenascut.
    Care cred eu ca a fost cauza ? Nu este de ajuns sa crezi trebuie sa poti dovedii cu argumente clare, restul este neimportant.Sper ca “specialistii” din Sibiu au pastrat probe de placenta pentru examenul histopatologic si eventual pentru probe genetice care sa elimine o importanta cauza a mortii fetale .Mesajul meu catre Elena si familia ei este sa nu uite ca sunt oameni care se gindesc la ei in aceste momente ,si sunt alaturi de ei din punct de vedere sufletesc,sa va ajute Cerul sa treceti mai usor peste aceste momente de incercare si sa ramineti uniti in incercarea voastra de a afla adevarul “rareori pur si niciodata simplu” despre acesta teribila incercare.

  13. 10

    Pentru toti ceilalti comentatori care sunt foarte nemultumiti sau au fost nemultumiti de calitatea serviciilor medicale as avea de spus citeva lucruri,luati pozitie aparati-va drepturile ,vorbiti drept in fata fara ocolisuri, refuzati sa mai faceti compromisuri,nu mai dati atentii si poate lucrurile se vor schimba in bine.

    Nu am spus nimic despre prima propozitie din articol care pare halucinanta si denota o totala lipsa de profesionalism din partea autoarei articolului care spune ca mama si-a pierdut copilul din cauza cadrelor medicale ( deci un adevar absolut) pentru ca ,un rind mai jos sa spuna ca de fapt mama doar acuza medicii (e dreptul ei sa o faca si parerea mea este ca trebuie sa merga pina la capat sa afle adevarul .

  14. cetatean

    Pt Dumnezeu dar ce mai asteapta Barna, Marc si Ciunt …………? Este evident ca trebuie sa se autosesizeze atat ei cat si procuratura…….!!!
    D-nule „manager” ce paziti d-voastra acolo ???
    Cred ca, astfel de situatii, plus spaga de la Comisia de Expertiza, ar trebui sa va determine sa va dati URGENT demisia !!!
    Ati auzit de institutia DEMISIEI …….cred ca ar fi cel mai onorabil mod de a iesi din aceste scandaluri care nu se mai termina in Spitalul Judetean Salaj

  15. victoria

    Imi pare nespus de rau ceea ce i s-a intamplat acestei d-ne. Pacat ca dupa 7 ani de zile de cind am nascut eu mai aud de neprofesionalismul dr Morariu. Am fost pacienta lui din primele saptamini de sarcina asta nu a contat atunci cind la 8 luni( de sarcina )am avut contractii am ajuns la el la spital, fiind de garda mi-a administrat un calmant, m-a trimis acasa iar dupa 3 ore am ajuns cu hemoragie la spital in sala de travaliu (da cititi bine mi-au pus moasele un cearceaf ca singeram tare, a venit sa ma vada si sa-mi spuna ca urmeaza sa-mi faca cezariana(apoplexie utero- placentara), dar nu a specificat ca va revenii dupa 3 ore pina nu a primit plicul cu banii). Au urmat 72 de ore critice pentru copilul meu dar mai ales pentru psihicul meu, rugam divinitatea sa-mi tina copilul in viata. Pot spune ca doame -doame ne-a ajutat datorita unor medicii cu mult profesionalism, si mii de multumirii d-nei dr Manaila, dr Toth(D-zeu sa-l ierte), si d-nei dr Boldor din cluj care au fost de garda atunci.Multumiri dupa atatia ani si acelor asistente de la neonatologie(nu toate) care mi-au vazut disperarea in suflet si si-au dat silinta ca copilul meu sa aiba o sansa la viata. Dr-lui Morariu nu-i mai doresc nimic dupa atatia ani, sunt constiienta ca la un moment dat in viata va plati pentru toate neglijentele facute in cazul meu si a altor mame. Asadar Elena fii puternica sa treci peste acesta durere puternica pentru o mama

  16. 10

    Cineva a spus in unul din comentarii ca Elena a mai pierdut o sarcina.Daca e asa lucrurile se complica si mai mult.In ziar s-a mai spus ca era in urmarirea unui ginecolog din Sibiu.Era acel doctor specialist in probleme de fertilizare? A urmat tratamente de specialitate pentru mentinerea sarcinii? ca daca e asa cum poti sa arunci cu vorbe grele si poate neadevarate despre un doctor.Daca ancheta in cauza va concluziona ca acuzatiile se infirma isi va cere scuze si ziarul sau pentru ei nu e important asta?

  17. Anonim

    intelegem supararea si multe se intampla in spitale,dar totusi ce ascunde Elena de nu comenteaza cum a pierdut cealalta sarcina?

  18. Anonim

    persoane din anturajul Elenei sustin ca a stat acasa 3 zile cu febra,cata suferinta a avut aceasta sarcina?atunci nu s-a gandit ce se poate intampla daca tot stie atatea?cand sti ca ai mai pierdut o sarcina te duci urgent la medic…are mare parte de vina pt aceasta nenorocire

  19. claudiu

    Si sotia mea a fost pacienta Drului Morariu si am doua fete frumoase si sanatoase, nu cred ca este corect sa puneti in discutie profesionalismul unui medic, este pus si simplu de prost gust. Exista cazuri si cazuri. Condoleante pentru doamna in cauza, nici nu ma pot gandi prin ce a trecut si prin ce trece in continuare.

  20. Anonim

    DEMISIA obligatoriu pentru MARC SI BARNA

  21. Anonim

    lasand gluma la o parte,Marc si Barna au tinut-o acasa 3 zile cu febra ,diaree si varsaturi???urat din partea lor daca au facut asa ceva…

Leave a Comment