Pensiile speciale ale parlamentarilor, o “nucă tare” pentru viitoarele alegeri generale

Un popor întreg, mai puţin cei care alcătuiesc pătura “sus-pusă”, a asistat la încă o nedreptate făurită cu măiestrie şi aşezată frumos în paginile unei legi de către parlamentari. Pensiile speciale ale parlamentarilor români au fost votate marţi, cu 304 voturi “pentru”, o majoritate covârşitoare pentru ca cele 124 de voturi “împotrivă” şi cele două abţineri să mai aibă vreo şansă.

Luni, proiectul a primit raport favorabil în Comisia specială pentru statutul deputaţilor şi senatorilor, cu câteva modificări. Astfel, pentru ca parlamentarii să beneficieze de îndemnizatia pentru limita de vârstă, trebuie să fi avut cel puţin un mandat de parlamentar, iar în cazul în care un parlamentar atinge această limită de vârstă în timpul mandatului, va beneficia de pensie doar după încetarea mandatului.
Similar, dacă un parlamentar care a atins vârsta de pensionare este reales, plata indemnizaţiei va fi intreruptă, urmând să fie reluată după încetarea mandatului. De asemenea, nu pot beneficia de pensie specială parlamentarii condamnaţi definitiv pentru corupţie sau pentru alte infracţiuni. Pensile speciale ale parlamentarilor vor arăta, potrivit acestei legi, astfel: pentru un mandat -1.500 de lei, două mandate – 3.100 de lei, trei mandate – 4.400 de lei, sume care se adaugă, fireşte, pensiei “normale” de la stat. Preşedintele Iohannis a respins varianta iniţială a actului normativ. El a retrimis documentul în luna iulie în Parlament, pentru reexaminare.
Parlamentarii sălăjeni pe care am reuşit să-i contactăm susţin, în majoritate, că nu au votat legea pensiilor speciale. Gheorghe Pop, senator PSD, ne-a declarat că, din motive personale pe care nu doreşte să le expună, s-a abţinut de la acest vot. Din ceea ce înţelegem, cel puțin la nivel declarativ, nici senatorul PSD de Sălaj nu a susţinut această lege. Deputatul UDMR Sereş Deneş ne mărturisește că a votat pentru acordarea acestor pensii. “Am votat ceea ce Preşedintele Iohannis a trimis pentru a fi reexaminat, cu modificările aferente, în spiritul şi litera celor prevăzute, am votat ceea ce a cerut preşedintele, în mod legal, în acest proiect”, a spus deputatul UDMR.

Lucian Bode, PNL: “Nu am fost ales parlamentar pentru a beneficia de pensie specială”

Copreşedintele PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode ne-a declarat: “La începutul primului meu mandat de deputat (2009) am susținut anularea acestor privilegii pentru parlamentari. Motivul principal tine în primul rând de una din promisiunile făcute electoratului salajean si anume că nu doresc să fiu ales parlamentar pentru a beneficia de pensie specială. Am foarte multe argumente să onorez această promisiune. Marți, PNL nu a susținut pensiile speciale pentru parlamentari şi a părăsit în bloc sala de plen a Parlamentului la momentului votului. Astfel, toată lumea a putut să vadă care sunt partidele care au ținut cu dinții de promovarea legii pentru care președintele Iohannis a cerut reexaminarea. Parlamentarii PNL au părăsit sala de plen la momentul votului final asupra legii pensiilor speciale pentru a se vedea cât se poate de clar și pentru ca toată lumea să distingă poziția politică pe acest subiect. Acesta a fost modalitatea în care PNL, aflat în acest moment în minoritate parlamentară, a putut protesta față de promovarea pensiilor speciale. Legea a fost aprobată deoarece parlamentarii celorlalte partide se află acum în majoritate. PNL a susținut și susține în continuare că pensiile speciale pentru parlamentari sfidează nu doar bunul simț, dar și principiul contributivității căruia se supun toți cei care muncesc în această țară”, a spus Lucian Bode. Liberalii au decis sa conteste la CCR modificările aduse Regulamentelor din Camera Deputaților și Senat, întrucât acestea limitează posibilitatea Parlamentului a respinge o lege pe fond atunci când se află în procedura reexaminării solicitată de președintele României.

Deputatul Mirel Taloş a refuzat să participle la vot

Deputatul ALDE, Mirel Taloş, ne declară că s-a opus acestui proiect de la bun început. “Încă de la apariţia discuției publice cu privire la pensiile speciale pentru parlamentari, m-am declarat împotriva acestui demers, atât prin discurs public, declaraţiile de presă pe care le-am dat tuturor reprezentanţilor mass-media din Sălaj, cât şi prin acţiunile mele din Camera Deputatilor. Nici la prima dezbatere pe această propunere nu am fost de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari şi nici în cazul votului de marţi. Şi pentru a nu exista nicio îndoială din partea alegătorilor mei cu privire la votul pe care îl dau, am părăsit sala de şedinţă în momentului votului, fiind cea mai bună cale de a-mi proba dezacordul faţă de acest demers. Nu consider că este momentul potrivit pentru a se acorda astfel de beneficii speciale pentru parlamentari. Având vârsta de 42 de ani, nu am un interes imediat în aplicarea acestei legi, urmând să ies la pensie peste 25 de ani, perioadă în care se pot schimba multe în legislaţia privind pensiile”, ne-a declarat preşedintele ALDE Sălaj, deputatul Mirel Taloş.

Votul „împotrivă” nu însemnă, neapărat, că renunți la pensia specială

Plenul Parlamentului a clocotit aşadar, marţi, pe de o parte de revolta celor de la PNL, dar şi de emoţia celor care erau gata să-şi rupă gâtul alergând către urnă, şi care au făcut, până în ziua votului, tot ce le-a stat în putinţă pentru ca această lege să fie în cele din urmă votată. Şi aşa a fost, pentru că, în România, “culmea” e să fi fost normal, să nu se fi votat. Rezultatul votului a fost unul previzibil, iar românii, oamenii “simpli” cum frumos i-a gratulat Tăriceanu pe cetăţeni, nu au decât să asiste neputincioşi la o altă nedreptate crasă, încă una adăugată zecilor de nedreptăţi promovate în scopul propriei bunăstări de oameni care au uitat pentru ce au fost, de fapt, aleşi în acele funcţii înalte. Sau mai există, opţiunea ieşirii în stradă. Cu slabe şanse de reuşită, fireşte, aşa cum au demonstrate ultimele tentative de acest gen (ale oierilor, de exemplu) când am văzut cum parlamentarii îşi trimit la negocieri reprezentanţii care în afară de “Bă, tu eşti prost?”, nu au altceva de spus celor veniţi să-şi apere drepturile. Chiar dacă legea prevede că pensia specială va fi dată în baza unei cereri, prin urmare, teoretic, ea nu va ajunge în mod necesar în conturile tuturor parlamentarilor, îndrăznim să le propunem celor care au refuzat să voteze această lege, pentru ca demnitatea să meargă până la capăt dacă e demnitate, să anunţe că vor dona sumele de care, evident, şi ei vor beneficia, chiar dacă nu au votat „pentru”. Să declare în scris că banii vor ajunge către case de copii, şcoli din satele sărace, azile de bătrâni sau pentru constituirea unor fonduri menite să ajute copiii sau tinerii bolnavi, ori să susţină prin aceşti bani pe care, cel puţin în văzul lumii, i-au refuzat. Abia prin gestul lor va căpăta valoare de adevăr, va fi unul complet şi pe deplin credibil.

Peste doar câteva luni însă, vin alegerile generale. Un moment crucial, atât pentru candidaţi cât şi pentru alegători – care, cu siguranţă, vor ţine cont pe lângă altele şi de această decizie a parlamentarilor, atunci când vor avea ştampila de vot în mână.

6 Thoughts to “Pensiile speciale ale parlamentarilor, o “nucă tare” pentru viitoarele alegeri generale”

  1. Tăunul

    Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că democraţia şi parlamentarimul nu sunt bune la români. Aleşi liber, derbedeii de parlamentari au sfidat o ţară întreagă şi şi-au acordat privilegii nemeritate. Căci să primeşti 1.500 lei suplimentar la pensie pentru 4 ani de putoreală în parlament, atenţie, cu trei luni de concediu anual, este o sfidare la adresa celorlalţi. Un profesor sau un inginer primesc, în total, 1500 lei după 42 de ani de activitate. Soluţia ne-au arătat-o ciobanii, să intrăm cu forţa în parlament şi să-i luăm de curul pantalonilor pe derbedeii de acolo !

  2. Anonim

    RUSINE JEGOSILOR

  3. Anonim

    LA ANU VOR CISTIGA ALEGERILE GENERALE CEI CARE VOR ANULA PENSIILE ACESTOR JEGOSI

  4. necajitul

    sa va fie rusine.Oameni deosebiti cu carte si cultura!!!

  5. alegator

    Uitati-va la poza asta. Cu ochelarii ce inlatura miopia. Toti sunt impostori. Nici unul nu trebuia sa ajunga in parlament. Niciodata. Intr-o tara normala. Cine i-a selectat pe astia si dupa ce criterii? Nu-s toti la fel. Da cu siguranta toti s-au ticalosit. In exercitiul puterii. Contraselectie adica opusul selectiei naturale asta i-a produs. Conjunctural au fost unelte folositoare la un moment dat. Ei nu exista. Nu ne reprezinta. Reprezinta partea sulfuroasa si invizibila a societatii. Urma lor nu ramane in istorie. Din asta se poate invata. Mecanismele de selectie in ierarhia sociala pot face ca acest gen de caricaturi sa nu ocupe pozitiile de unde pot strica in jurul lor. Sunt entropici. Destructureaza realitatea in jurul lor. Si blocheaza orice demers constructiv rezonabil.

  6. Anonim

    Ehe’ce fain stau aliniati.lipseste doar plutonul de la Targoviste.Ou sont les neiges d’antant?

Leave a Comment