Minimum 13 lei şi maximum 300 de lei. Atât trebuie să scoată din portmonee sălăjenii care intenţionează să-şi cumpere brad pentru Crăciun. Apăruţi în întregul oraş ca şi ciupercile după ploaie, comercianţii de brazi se laudă care mai de care cu preţuri bune şi marfă de calitate.
În cele şapte puncte de vânzare din municipiul Zalău situate în zona Sala Sporturilor, cartierul Brădet – vizavi de Biserica Sfântul Ştefan, zona Spitalului Judeţean de Urgenţă – staţia de autobuz, parcarea din spatele Primăriei Zalău şi în pieţele agroalimentare din Dumbrava Nord, zona centrală şi Astralis, comercianţii de brazi îşi aşteapată în această perioadă, premergător Sărbătorilor de iarnă, cumpărătorii. Marfă este din plin, pentru toţi şi pentru toate buzunarele, însă cei care intenţionează să-şi achiziţioneze brazi trebuie să ştie că nu au ce căuta la astfel de „cumpărături” fără 15 lei. În piaţa agroalimentară din centrul oraşului, vizavi de Inspectoratul Şcolar se pot achiziţiona brazi la cele mai mici preţuri. Asta confirmă şi persoana care-i vinde. „La mine, cel mai ieftin brad este 15 lei – de la 1,5 metri în sus. Şi după cum vedeţi nu e orice brad ci argintiu. Vând numai brazi argintii, vreo 16 soiuri, mă ocup de asta de ani buni şi nu am rămas niciodată cu marfa nevândută. Am şi mai scumpi la 300 de lei, tot argintii, cu o înălţime de peste trei metri. Clienţii sunt pretenţioşi şi ţin cont de asta”, a preciazat comerciantul. Marfa cu care stă la vânzare, încă de la prima oră a dimineţii, este „made in România” de la Beliş. „Brazi româneşti, de la Beliş. Să ştiţi că ăştia din import nu ţin aşa mult ca ai noştri. Se uscă repede şi cad ţepii”, a adăugat vânzătorul.
Brazii de Apuseni vs. brazii Austria
La câţiva paşi mai încolo, tot în zona centrală, preţurile la brazi diferă de cele prezentate anterior. Pentru un molid din Apuseni, cu o înălţime de maximum doi metri, preţul cel mai ieftin este de 30 de lei, iar pentru un „argintiu” din Austria, de până în trei metri, preţul ajunge la 180 de lei.
Cu sume cuprinse între 35 şi 75 de lei, sălăjenii pot să-şi achiziţioneze din mai toate punctele de vânzare precizate brazi pentru Crăciun. În funcţie coroană, culoare, înălţime, dar şi la „insistenţe” preţurile pot fi negociate, chiar dacă vânzătorii nu recunosc acest lucru. „Nu negociem nimic. Nici săptămâna viitoare înainte de Sărbători. Vindem tot, nu se întâmplă să rămânem cu marfă pe stoc, pentru că din experienţa anilor anteriori ştim cât şi ce se vinde”, a precizat un vânzător din zona centrală.
De cealată parte, un comerciant care „studia” oferta ne-a spus că anual cu o zi două înainte de Ajunul Crăciunului, preţurile la brazi scad. „Ţin minte că anul trecut am cumpărat un brad chiar înainte de Crăciun cu două zile. De la vreo 80 de lei, dacă nu mă înşel l-am luat cu 50 de lei. Nu mă grăbesc să cumpăr. Este timp, oricum tradiţia spune că bradul se împodobeşte chiar în seara de Crăciun”, a adăugat zălăuanul.
Direcţia Silvică face concurenţă comercianţilor stradali
În acest an brazii pentru Crăciun pot fi achiziţionaţi şi de Direcţia Silvică Sălaj. Aceştia sunt comercializaţi la toate ocoalele silvice din judeţ, inclusiv de la punctul de colectare a fructelor de pădure din municipiul Zalău din zona industrială, la preţuri cuprinse între 12 şi 24 de lei. Anul acesta, instituţia precizată a scos la vânzare un număr de aproximativ 4.700 de brazi, din care 3.200 specia molid şi 1.500 de bucăţi specia duglas. Brazii provin din pepinierele proprii şi preţul diferă în funcţie de categoriile de înălţime. Astfel, pentru un brad cu înălţimea cuprinsă între 0,70 şi 1,30 metri, cei interesaţi vor scoate din portmoneu 12,40 de lei; pentru un brad cu înălţimea cuprinsă între 1,30 şi 2 metri preţul este de 18,60 de lei, iar pentru un brad cu înălţimea de peste doi metri cei interesaţi vor plăti 24,8 de lei. Anul trecut Direcţia Silvică Sălaj a scos la vânzare circa 7.500 de pomi de Crăciun, tot din speciile precizate, la aproximativ aceleaşi preţuri.
nu mai confundati brazii romanesti cu argintii,documentati-va mai intai. voi ii spuneti argintiu la abies alba=bradul alb romanesc