Peste 8.000 de vârstnici sălăjeni aflaţi în evidenţa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj îşi duc traiul de pe o zi pe alta fiind beneficiari ai pensiei minime garantate în valoare de 400 de lei lunar.
Potrivit unor informaţii furnizate de Alina Tămaş, purtător de cuvânt al CJP Sălaj, în evidenţele instituţiei se află în plată un număr de 72.178 de pensionari. Dintre aceştia, peste 16.000 sunt la limita supravieţuirii încercând să se descurce dintr-o pensie de agricultor, respectiv dintr-o pensie minimă garantată. Astfel, 8.105 de pensionari sunt beneficiari ai pensiei minime garantate în valoare de 400 de lei şi alte 8.005 de persoane primesc pensie de agricultor în valoare medie de 358 de lei lunar. Chiar dacă de la începutul acestui an valoarea punctului de pensie a crescut cu cinci la sută, punctul de pensie ajungând la 871,71 de lei, beneficiarii pensiei minime garantate primesc tot aceeaşi sumă ca şi anul trecut – 400 de lei. Potrivit legislaţiei în vigoare, de această pensie socială minimă grantată beneficiează pensionarii din sistemul public de pensii din România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale.
La limita subzistenţei
Veronica P., o vârstnică din Sălaj, beneficiară a pensiei minime garantate a lucrat 13 ani şi primeşte în prezent o astfel de pensie minimă. Suma de abia îi ajunge să suprvieţuiască. “Nu prea am ce să fac. Primesc o astfel de pensie de trei ani şi am noroc că îmi trăieşte soţul care primeşte puţin peste 1.000 de lei. Banii îi cheltuim pe medicamente, chetuieli de întreţinere la casă şi mâncare. Mai ajut şi eu pe câte un vecin la una alta, la treburi prin gospodărie şi mai primesc câte zece, 20 de lei, din când în când. E greu, dar ce să facem? Suntem şi la o vârstă la care sănătatea nun e mai permitem să facem multe lucruri. Cel mai trist este faptul că în loc să ne ajutăm fetele, ne ajută ele pe noi cu câte una alta, diferite bunuri sau alimente care ne prind bine”, povesteşte cu lacrimi în ochi vârstnica.
O altă pensionară, beneficiară a pensiei minime garantate, Ana S., spune că banii, cei 400 de lei, îi cheltuie în prima zi când îi primeşte. “Cum îi iau, cum îi dau. Îmi plătesc curentul, îmi iau ceva de mâncare, pâine în primul rând, ceva medicamente de prim ajutor şi gata. Într-un fel, pot să zic că am noroc că stau la ţară, că aici cheltuielile nu-s aşa de mari şi mai produc şi eu câte ceva, în sensul că pe o ceapă şi un morcov nu dau banii. Poate e greşeala mea că nu am avut mulţi ani lucraţi, am renunţat la serviciu după zece ani să-mi cresc un nepot şi atunci la tinereţe nu m-am gândit că aşa repede trec anii şi ajung bătrână. Sănătoasă să fiu!”, spune bătrâna.
Dacă n-a muncit, vreți să primească. Propuneti de unde să se ia.De la cei care au muncit? Toti, cei care au muncit mulți ani o duc greu.Care pensionar își poate permite ceva, dacă nu a furat? Analizați mai profund.Nu plangaretii n-au, ci cei care tac si ani mulți au tras.Pentru cazuri documentate faceți chetă.
Scandalose sunt pensiile speciale şi grupele de muncă, reintroduse de leprele de PSD-şti. Acum, după majorarea cu 50 % a grupei I, am ajuns ca un muncitor lopătar dintr-o turnătorie, ăla care aruncă minereul în cuptor, pensionat la 50 de ani, are o pensie dublă faţă de cea a unui inginer, medic sau profesor, pensionat la 65 de ani.Astfel de nedreptăţi sociale nu au existat nici pe vremea lui Stalin, atunci când lumea cânta, „Cobori doamne pe pământ/Să vezi Stalin ce-o făcut”. Da, lasă, că ne ocupăm noi de păsădăii ăştia, la alegeri !