Sălăjenii care intenţionează să cumpere în această perioadă produse de origine animală, în special carne de miel, sunt sfătuiţi să achiziţioneze doar din locuri special amenajate şi autorizate. Avertismentul vine din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, ca urmare a Sărbătorilor de Paşti ce se apropie – perioadă în care consumul de astfel de produse este mai mare comparativ cu alte perioade din an.
Potrivit unor informaţii furnizate de medicul veterinar Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj, produsele primare de origine animală obţinute şi expuse la vânzare de către micii producători trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase; să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului constând în culoare, miros, gust ori consistenţă; să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii; să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obţinerii, condiţii de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului.
Un singur centru de sacrificare a mieilor
Până în prezent, în judeţul Sălaj, singurul loc autorizat unde se sacrifică miei este abatorul din Hereclean. DSVSA Sălaj a trimis tuturor primăriilor din judeţ adrese prin care a solicitat să comunice dacă doresc să amenajeze centre temporare de sacrificare a mieilor, însă deocamdată nicio primărie nu şi-a exprimat intenţia pentru amenajarea unor astfel de centre. Cert este faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare sacrificarea mieilor este permisă doar în unităţi autorizate. Potrivit lui Chindriş, carcasele de miei tăiaţi în abatorul de la Hereclean sunt marcate cu ştampila ovală având inscriptionare: RO 586 CE şi atestă şi faptul că produsul a fost controlat sanitar – veterinar. “Recomandăm achiziţionarea cărnii de miel provenit numai din unităţi autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar aflate sub control medical veterinar care garantează siguranţa în vederea consumului. La alegerea carcaselor recomandăm evitarea celor prea mici a căror valoare nutritivă este mai redusă”, a precizat reprezentanul DSVSA Sălaj.
Alegerea cărnii de miel
Consumatorii care vor să achiziţioneze carne de miel trebuie să ţină cont de două aspecte importante şi anume: carnea să nu fie lipicioasă, iar mielul trebuie să cântărească peste zece kilograme. Reprezentanţii DSVSA Sălaj atrag atenţia că produsele vândute pe străzi sau din portbagaje, la un preţ mai mic decât cel din piaţă, reprezintă un risc pentru consumatori. Odată ce consumatorul a intrat într-un spaţiu autorizat trebuie să verifice dacă este prezentă ştampila sanitară de pe carne. Apoi se recomandă testarea elasticităţii cărnii şi verificarea suprafeţei care nu trebuie să fie lipicioasă sau urât mirositoare. În cele din urmă, produsul cumpărat trebuie depozitat rapid la temperaturi cuprinse între zero şi patru grade Celsius. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că un miel cu greutatea de sub zece kilograme are carnea foarte indigestă, conţine colagen şi ce dăunează organismului. Carnea de miel are o valoare calorică mare şi un conţinut ridicat de colesterol şi se recomandă consumul ei împreună cu cât mai multe legume.
Medicii atenţionează: carnea de miel conţine multe calorii şi colesterol
Carnea provenită de la un miel cu o greutate sub zece kilograme produce probleme legate de conţinutul ridicat de colagen, ce o fac dificil de digerat, iar în caz de consum excesiv se poate declanşa atac de gută, sau pot apărea afecţiuni gastro-intestinale şi hepato-renale la persoanele predispuse.
Analizele de laborator au demonstrat că 100 de grame de carne de miel înseamnă 200-300 de kilocalorii şi un conţinut mare de potasiu. Organele, în special ficatul, dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe uşor în organism, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Deasemenea, carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame. Nu în ultimul rând, carnea de miel conţine multe lipide ce îi pot afecta în special pe cei cu boli cardiovasculare, sau cu risc de colici biliare, pancreatită, iar conţinutul crescut de proteine poate determina alergii. În cazul preparării ciorbelor de miel, se recomandă să se adauge carnea doar în momentul fierberii, iar cea mai indicată metodă este prepararea cărnii de miel înăbuşită sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile.
Anul acesta preţul cărnii este cuprins între 10 şi 13 lei un kg în viu, iar carcasa se vinde la preţuri cuprinse între 20-24 de lei, în funcţie de adaosul practicat.
Fluxul abundenţei curge întotdeauna către minţile cele mai deschise, care se aşteaptă să primească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email;stanciu.dana1965@yahoo.com
Oferta de lucru la alt nivel! Totul este pentru dvs! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: doarsimplu@gmail.com