Câteva zeci de manageri de spitale s-au întâlnit luni, 23 aprilie, la sediul Guvernului, cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta pe tema noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. La întâlnire au luat parte şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. Printre managerii unităţilor spitaliceşti convocaţi la întâlnire s-a numărat şi dr. Liliana Neaga, cea care asigură interimatul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.
Directorii s-au plâns că odată cu majorarea salarială a medicilor nu mai au bani pentru acordarea sporurilor, astfel că restul categoriilor medicale, infirmierele, biologii şi brancardierii, au salarii mai mici chiar şi cu 1.000 de lei, motiv pentru care se poate ajunge la grevă generală în sistem pe 7 mai.
„Pentru Federația Sanitas, această întânire este dovada clară a faptului că guvernanții recunosc cel puțin degringolada creată de noua legislație, că recunosc limitele pe care responsabilii din unitățile sanitare le au în interpretarea și aplicarea legislației, că recunosc mare parte din problemele semnalate cu preocupare maximă, încă de anul trecut, de către reprezentanții noștri”, arată într-o postare pe Facebook sindicaliştii din Sănătate.
Potrivit sursei citate, pentru asigurarea unei salarizări echitabile în sistemul sanitar, legislaţia trebuie obligatoriu completată și îmbunătățită, astfel încât să cuprindă și să ierarhizeze corect absolut toate categoriile de personal din sistemul sanitar românesc. „În încercarea, justificată de altfel, de a menține o calitate acceptabilă a serviciilor medicale prin oprirea exodului de profesioniști, medici și asistenți medicali, către țări cu sisteme medicale mai ofertante, vă solicităm să nu uitați că doar prin satisfacerea nevoilor întreagii echipe medicale și implicit a personalului auxiliar și tehnic putem asigura o funcționare ireproșabilă a unui sistem sanitar românesc care încă beneficiază de încrederea populației, a pacienților și chiar de recunoașterea profesioniștilor din mediul medical internațional”, mai spun cei de la Sanitas.
Grup de lucru la nivel naţional
La finalul mai multor ore de dezbateri, prilej cu care s-a discutat despre fiecare situaţie în parte, de la spitalele mici, la cele mari, s-a decis organizarea unui grup de lucru, format din 12 membri, care va trebui să găsească soluţii la aplicarea legii salarizării şi a regulamentului de sporuri. Grupul în cauză este alcătuit din trei manageri ai institutelor din subordinea Ministerului Sănătăţii, trei manageri de spitale din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale, trei şefi ai serviciilor de ambulanţă şi alţi trei de spitale de monospecialitate. Managerul interimar al SJU Zalău a fost desemnat de către ministrul Sănătăţii să facă parte din grupul de lucru amintit, din partea spitalelor judeţene, alături de şefii unităţilor din Craiova şi Vaslui.
Oficialul celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj declara zilele trecute că în urma aplicării modificărilor legislative privind salarizarea personalului din unitățile sanitare de stat, 344 de angajați ai instituției au înregistrat diminuări salariale. “Am discutat, pe rând, cu reprezentanţi ai brancardierilor, registratorilor medicali, infirmierelor, din partea personalului cu studii superioare angajat al laboratorului clinic, pentru că acestea sunt categoriile de personal care au pierdut din veniturile salariale. Dorinţa noastră, a tuturor, este să putem să acordăm salarii aşa încât să nu piardă din venituri, dar în momentul de faţă, pe ce înseamnă suma alocată din partea Consiliului Judeţean pentru sporuri şi regulamentul de sporuri care trebuie aplicat, nu îţi poţi permite acest lucru. Noi, practic, acordând sporurile la limita minimă din regulament, nu ne încadrăm în suma respectivă şi acolo, pe lângă sporurile acordate pentru condiţii de muncă, sunt incluse în orele de gardă şi orele de sâmbătă-duminică. Dacă am încerca să acordăm sporurile mai mari, ar trebui să tăiem din celelalte sporuri, ceea ce poate fi şi mai nefavorabil. Doar prin modificări legislative ar putea fi găsite soluţii”, preciza Liliana Neaga.
În opinia sa, pierderile salariale suferite de personalul auxiliar afectează şi munca în echipă, în cadrul actului medical. “Pe mine, personal, chiar mă doare foarte, foarte mult. Unu la mână, pentru că oamenii pierd din venituri şi, doi la mână, pentru că se dezbină personalul şi ceea ce ar trebui să fie o echipă în acordarea asistenţei medicale explodează. Faptul că ai crescut salariile medicilor şi asistenţilor nu garantează o atmosferă mai bună în care tu să-ţi prestezi activitatea, pentru că ai alături de tine, în echipă, oameni care au pierdut la salariu”.
tara de rahat….un doctor ajunge la 17000 lei salar in timp ce un inginer ramane in mana cu 2000-3000 in cel mai bun caz…totul pentru ca au facut facultatea in locuri diferite …. doctorul mai baga 10000 in buzunar pe luna din atentii fara sa poata cineva sa il ia la rost… ajungi sa crezi ca in tara asta cine nu fura e prost
8:30-ai uitat sa mentionezi ca la 12,00 „rupe poarta spitalului” si merge la cabinetul sau privat unde mai face o gramada de bani.Arafat are dreptate: ori in sistemul de stat ori la privat.
Lasati-o si pe Neaga acum! E interimar si ar face orice sa-si pastreze scaunul caldut.Cica echipa!la spital fiecare e pe cont propriu.Face si ea pe mama eroina acum! oricum n-a facut nimic de cand e interimar! Macar dupa Barna se vede ceva!Asta a venit si a luat totul de-a gata!