Nu mai puțin de 21 produse tradiţionale au fost certificate în judeţul Sălaj în perioada 2014-2019. Este vorba despre șase producători, persoane juridice şi persoane fizice autorizate, cu produse preparate din carne, lapte şi fructe – respectiv băuturi alcoolice. Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Sălaj, cei șase producători care şi-au atestat diferite produse pe care le produc, conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 723-2013 sunt: SC ”Siciliana” SRL, Grigore Ardelean – îndreprindere familială, Nicolae Porumb – PFA, Crama Carastelec – Vinum Partium SRL, Podgoria ”Silvania” SRL și Crama ”Fort Silvan” Bibroken SRL. Începând cu anul 2014, produsele tradiţionale atestate sunt: Cârnăciori picanți ”Cordiș” afumați, Cârnați de casă ”Cordiș” afumați, Pecie lungă afumată ”Cordiș”, Peștișor afumat ”Cordiș”, Clisă afumată ”Cordiș”, Șuncă afumată ”Cordiș”, Piept afumat ”Cordiș”, Costiță afumată Cordiș, Pecie afumată ”Cordiș”, Ceafă afumată ”Cordiș”, Pălincă de prune ”Ardelean”, Pălincă de fructe ”Ardelean”, Telemea de capră transilvăneană din Moiad, Caș de capră transilvănean din Moiad, Brânză burduf de capră transilvăneană din Moiad, Cașcaval de capră transilvănean din Moiad – două sortimente, Urdă de capră transilvăneană din Moiad, Crama Crastelec – vin cu denumire de origine controlată Crișana: Pinot Noir, Fetească Regală, Rhein Riesling, Pinot Gris; Podgoria ”Silvania” Șimleu Silvaniei vin cu denumire de origine controlată Crișana: Fetească Regală, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Feteasca Albă, Chardonnay și Traminer; Crama ”Fort Silvan” Camăr – vin cu denumire de origine controlată Crișana: Riesling Italian, Fetească Regală, Traminer, Muscat Ottonel, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cadarcă.
Produse atestate tradițional, preparate după o rețetă tradițională
Avantajul producătorilor este acela că aceste produse, atestate tradițional, nu au în compoziţia lor aditivi alimentari, prezintă o reţetă tradițională, un mod de producție şi de prelucrare și un proces tehnologic tradiţional, care se distinge de alte produse similare. Calitatea acestor produse este una superioară comparativ cu produsele procesate industrial. Reprezentanţii instituţiei sălăjene informează producătorii că primul pas care trebuie urmat în vederea realizării unui produs tradițional sunt – întocmirea unui caiet de sarcini. Acesta presupune: numele unic al produsului, descrierea caracteristicilor produsului tradițional, descrierea caracteristicilor materiilor prime, descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricație, descrierea metodei de producție, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, cerințe minime și proceduri de verificare și control ale tradiționalității produsului, capacitatea de producție realizată, date, înscrisuri şi referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului. Reprezentanții agriculturii sălăjene spun că aceste produse tradiționale pot fi recunoscute prin logoul specific produselor tradiționale care este, obligatoriu, afișat pe eticheta produselor.
Registrul naţional al produselor tradiţionale
Cele peste 20 de produse tradiționale ”made in Sălaj” sunt incluse în Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT), registru înființat la finalul anului 2013, prin compartimentul de specialitate cu atribuţii în domeniul produselor tradiţionale, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru a figura în RNPT, produsul tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional. Conform noilor reglementări, produsul tradiţional atestat trebuie să fie fabricat pe teritoriul României, cu materie primă locală, care nu are în compoziţia sa aditivi alimentari şi este făcut după o reţetă tradiţională. De asemenea, modul de producţie şi de prelucrare şi procedeul tehnologic trebuie să fie tradiţionale şi să se distingă de alte produse similare, din aceeaşi categorie. Pentru informaţii suplimentare, producătorii interesaţi se pot adresa la sediul DAJ Sălaj.
Si unde gasim , de exemplu, un muscat de Camăr ?
Au un magazin de prezentare pe Gh. Doja in spate la Bis. Sf. Stefan.
sunt traditionale precum sunt eu f.f
Dc nu știi, nu te afirma 21:53, bravo Siciliana!!!
Vinul de Camar, cel mai tare!
Vezi alta forma de PROMOVARE ???? anunta-ne si pe noi desteptule.