Latura întunecată a adolescenței: peste 300 de minori sălăjeni au ajuns anul trecut pe mâna Poliției

Delincvența juvenilă este, din păcate, un fenomen tot mai prezent în societatea noastră. Cauzele, potrivit specialiștilor, sunt multiple, de la neglijența părinților față de copii, erori sau lacune în educația lor, până la violență fizică sau verbală, comportament imitativ, lipsa unor activități în aer liber, de socializare reală, timpul petrecut în exces în fața calculatorului sau a telefonului mobil și altele. Acestea au consecințe grave asupra dezvoltării personalității copilului. De cele mai mult ori, aceștia cad pradă influenței negative a celor din jur și comit diverse infracțiuni. 

Cauzele specifice ale infracționalității în rândul minorilor sunt creşterea, după 1989, a situaţiilor de abandon şcolar a unor elevi cunoscuţi cu comportament deviant sau preocupări antisociale, lipsa unei activităţi utile, lipsa de supraveghere permanentă de către părinţi, supraveghetori, tutori şi în special a celor “problemă”, familiile dezorganizate din rândul cărora provin unii minori infractori ai căror părinţi sunt cunoscuţi cu antecedente penale.

Discontinuitatea în educaţie a minorilor, de către şcoală, unităţi de ocrotire (case de copii, şcoli de reeducare, şcoli speciale) alte instituţii cu atribuţii în acest sens, necunoaşterea din timp a anturajului, a locurilor şi mediilor frecventate de minori, lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală; influenţa unor infractori majori aflaţi în anturajul minorilor prin determinarea acestora de a comite fapte antisociale. Lipsa unor programe concrete și eficiente puse la punct de instituțiile din subordinea Educației, consumul de către unii minori de substanţe halucinogene şi alcool, pentru creşterea unei stări euforice, dar și modificările esenţiale intervenite în viaţa economică, socială, culturală, administrativă şi juridică şi dificultăţile de adaptare a unor persoane la acestea, cea din urmă fiind o cauză de ordin general.

În ceea ce privește situația infracționalității în rândul minorilor, în județul Sălaj, situația nu stă foarte bine. Peste 300 de minori au comis, în decursul anului trecut, infracțiuni. O mare parte dintre aceștia au ajuns în arest, unii au fost cercetați în stare de libertate însă mulți au scăpat de brațul legii, pentru că minorii sub 14 ani nu răspund penal.

Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții IPJ Sălaj, cu ocazia acțiunilor organizate pe această linie au fost depistați 23 de minori fără supraveghere, plecați de la domiciliu sau fugiți din centrele de servicii sociale. Față de șapte minori s-a luat măsura trimiterii la locul de domiciliu, iar 16 au fost internați în regim de urgență în Centre sau au fost încredințați familiilor. În cursul anului 2018, minorii sălăjeni au comis sute de infracțiuni, pentru care au fost cercetați 301 de minori. Dintre aceştia 69 au fost cu vârsta sub 14 ani.

Faptele comise de minori sunt furturi, distrugeri, tâlhărie, lovire sau alte violenţe etc.

Cel mai des întâlnite fapte sunt furturile de și din autoturisme, furturile de roți auto, acumulatori auto, biciclete, alimente, băuturi alcoolice, diferite bunuri cum ar fi telefoane mobile sau gadgeturi, dar și tâlhăriile, fapte comise cu violență și care reliefează o latură îngrijorătoare a celor foarte tineri, agresivitatea și lipsa de conștientizare a consecințelor, de multe ori deosebit de grave, a acestui gen de fapte.

 

 

Leave a Comment