Aplicația sesizează unitățile medicale în legătură cu pacienții cu boli rare care au nevoie de intervenții în regim de urgență și au probleme medicale potențial necunoscute, a anunțat Dorica Dan, președinta Alianței Naționale pentru Boli Rare din România și managerul Centrului Pilot pentru Boli Rare din Zalău, NoRo.
Aplicația a fost rezultatul unei idei apărute în cadrul unui eveniment de profil organizat de Școala Informală de IT în colaborare cu Asociația Prader Willi din România și Spitalul Județean de Urgențe Zalău. „Aplicația este gata. Trebuie să încheiem parteneriate cu toate spitalele și centrele de expertiză pentru a intra în implementare și pentru a instrui beneficiarii. Pregătim și alte aplicații. Anul trecut am lansat platforma <noro.ro>, o platformă prin care putem oferi diferite servicii și online. Risk Alert este un fel de dispecerat pentru anunțarea urgențelor medicale la pacienții cu boli rare, un program pilot pentru unitățile de primiri urgențe și pentru centrele de expertiză în domeniul bolilor rare. Pacienții cu boli rare vor putea crea alerte pentru a anunța că urmează să vină în serviciile de urgență și pentru a face cunoscute personalului medical problemele pe care ar putea să le întâmpine. La majoritatea bolilor rare există probleme legate de anestezie, dificultăți referitoare la anumite medicamente care nu ar trebui folosite și care le pun viața în pericol. Nu întotdeauna aceste probleme sunt cunoscute de personalul medical pentru că sunt foarte multe”, a spus Dorica Dan, managerul Centrului Pilot pentru Boli Rare din Zalău, NoRo.
Platformă încărcată cu istoricul medical al pacienților cu boli rare
„Este o aplicație pentru mobil, pentru toate tipurile de telefoane mobile. Va urma o perioadă de instruire astfel încât doritorii să poată folosi aplicația așa cum trebuie. Spitalul Județean de Urgență din Zalău este partener în acest proiect”, a mai spus Dorica Dan.