Sesizările făcute de locuitorii oraşului Jibou, Primărie şi societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în zona industrială, iată că nu au rămas fără ecou. Răspunsul venit de la autorităţi este unul în măsură să-i bucure pe jibouanii care de mult timp sufereau de pe urma mirosului insuportabil de dejecţii, miros care a migrat încet, din zona industrială,către zona gării, până spre centrul oraşului. Deşi activitatea care genera acest miros greu era desfăşurată în condiţii legale, firma care depozita nămolul la Jibou, S.C. Comfrig SRL, având autorizaţiile la zi, se pare că neregulile descoperite de garda sălăjeană de mediu se referă la gestionarea deşeurilor şi la neconformităţi în modul de manevrare şi depozitare a nămolurilor care i-a adus pe jibouani în pragul exasperării.
Astfel, în urma sesizărilor, multe la număr, pe care Comisariatul Judeţean Sălaj din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu le-a primit, s-a trecut la verificări. Mirosul dezagreabil provenit de peplatforma de depozitare din zona industrială a Jiboului, acolo unde se depozitează nămolul provenit de la staţia de epurare Zalău a făcut, aşa cum se ştie, obiectul acestor sesizări din partea locuitorilor Jiboului, a autorităţilor din oraş şi a celor care muncesc şi trăiesc cu precădere în zona industrială a oraşului. Locuitorii Jiboului au ajuns să trimită memorii la Ministerul Mediului şi să semneze petiţii întrucât, aşa cum spuneau, riscau să se îmbolnăvească din cauza mirosului de nămol (adică de rahat, că nămolul e de mai multe categorii) care invadase, literalmente, oraşul.Garda Naţională de Mediu, prin Comisariatul Judeţean Sălaj, comunică: „În urma sesizăriilor, verificat modul de gestionare a nămolului rezultat din staţia de epurare a apelor Zalău, administrată de S.C. Compania de Apă Someş S.A. -Sucursala Zalău, respectiv transportul şi stocarea temporară a acestuia pe platforma situată în localitatea Jibou, administrată de S.C. Comfrig SRL.
În timpul verificării, s-a constatat că ambele societăţi deţin autorizaţii de mediu pentru activitatea desfăşurată, iar prin autorizaţiile de mediu s-a impus fie eliminarea nămolurilor în formă deshidratată-solidificată, într-un depozit de deşeuri nepericuloase, fie valorificarea nămolurilor în agricultură-silvicultură, cu respectarea normelor MMGA-MAPDR nr. 344/708/2004, pentru aprobarea Normelor Tehnice privind protecţia mediului şi în special a solurilor, atunci când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură. În condiţiile în care s-a optat pentru eliminarea nămolurilor în agricultură, deşi sunt respectate prevederile legale la aplicarea pe terenuri agricole, au fost constatate neconformităţi în modul de gestionare al nămolurilor.” În comunicatul Comisariatului de Mediu sunt prezente şi măsurile luate în urma acestui control: „Ca urmare a neconformităţilor constatate, comisarii GNM-CJ Sălaj au aplicat sancţiuni administratorului platformei de stocare deşeuri şi operatorului staţiei de epurare, conform Legii 211/2/2011, HG 445/2009 şi OUG 195/2005. Pentru diminuarea disconfortului generat, s-a interzis transportarea nămolurilor netratate pe platforma de stocare intermediară de la Jibou, acestea urmând să fie transportate şi depozitate numai în stare deshidratată-solidificată”.