În unele spitale sălăjene obiceiul “atențiilor” apare încă prezent

Anti-Bribery Synergy a publicat în aceste zile prima sinteza a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanțelor operationale în domeniul prevenirii și combaterii mitei în spitalele din România. Anti-Bribery Synergy, un serviciu al companiei Inter Conformity GmbH (Germania), este un organism de certificare specializat în auditul, evaluarea si certificarea Sistemelor de Management “Anti-Mită” ce au la bază standarde internaționale și alte norme sau coduri specifice anumitor ramuri industriale. Este vorba despre sinteza principalului indicator de monitorizare a performantelor măsurilor anti-mita în spitalele din Romania. Sinteza are în vedere date colectate prin răspunsul afirmativ (“da”) la întrebarea nr. 9  “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente ?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare lună calendaristică în intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019.

Raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare și centralizare a datelor obținute prin intermediul mecanismului de feedback, realizându-se în urma prelucrării noi informații agregate și sintetizate. Județul Sălaj nu stă foarte bine la acest capitol, ținând cont de rezultatele acestui sondaj (cu specificația că aceste răspunsuri nu au putut fi dovedite și nu au făcut scopul unor anchete ori cercetări, n.red). Dacă spitale mai mici, cum ar fi cele din Șimleu Silvaniei și Crasna au fiecare zero cazuri cu răspuns “da”, Jibou cinci cazuri Spitalul de Urgență din Zalău are, potrivit acestui sondaj, 38 de răspunsuri afirmative la întrebarea care face obiectul sondajului. Spre comparație, Spitalul de urgență din Constanța are 31 răspunsuri afirmative iar Cluj Napoca, la Spitalul Clinic Municipal, 14 răspunsuri afirmative. Baia Mare are 38 răspunsuri cu da, Oradea 58, Alba Iulia 24, Bistrița 32 (fiind luate în sondaj spitalele de urgență sau județene). Cele mai multe cazuri au fost consemnate prin răspunsuri afirmative în București, la Spitalul Municipal (153) și Brăila (147).

La Spitalul Județean Zalău, mita este descurajată prin urne de donații

Potrivit oficialilor SJU Zalău, actul medical în județul nostru nu este condiţionat de acest aspect, respectiv “oferirea unor sume de bani”, iar în ultimii trei ani, la nivelul instituţiei nu au fost semnalate aspecte de acest gen. “În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău nu se condiţionează actul medical de oferirea unor sume de bani. În ultimii trei ani nu au existat sesizări privind oferirea de sume de bani cadrelor medicale, dar aceasta nu înseamnă că o parte a personalului medical nu mai acceptă aceste atenții care vin din partea pacienţilor. Încercăm constant să descurajăm aceste gesturi, pentru că generează o stare de disconfort atât pentru pacient şi familia acestuia, cât şi pentru cadrele medicale care îşi fac datoria corect şi e nedrept să generalizăm acest fenomen la întregul colectiv din cadrul unui spital’’, a spus, pentru Magazin Sălăjean, dr. Georgeta Fiţ – managerul SJU Zalău.
În cursul anului trecut, a fost lansat un proiect pilot numit sugestiv ‘’Ghidul Recunoştinţei’’ împreună cu Asociaţia Sprijin Independent pentru Spitalul Judeţean Zalău. Prin acest proiect se doreşte descurajarea practicii plicului oferit personalului medical. ‘’Mulţi pacienţi încă vin la spital cu ideea că trebuie să ofere astfel de atenţii pentru a beneficia de îngrijiri medicale de calitate. Unii dintre ei chiar insistă ca medicii sau asistenţii medicali să primească aceste plicuri, în semn de recunoştinţă pentru serviciile primite’’, a adăugat managerul spitalului. Din dorinţa de a descuraja această practică, pacienţilor li se oferă o altă modalitate prin care pot să- şi exprime recunoştinţa. Potrivit reprezentantului celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, cei care doresc neapărat să îşi manifeste mulţumirea pentru serviciile primite, o pot face verbal, direct în cadrul secţiei sau pot lăsa o scrisoare de mulţumire. De asemenea, cei care vor în mod excepţional să facă o mică donaţie vor avea la dispoziţie urne speciale, amplasate pe holurile secţiilor sau în cadrul Serviciului Reprezentantul Pacientului. Până în prezent s-au amplasat patru urne însoţite de prezentarea proiectului care are ca mesaj: ”Recunoştinţa nu se pune în plic!’’. Sumele colectate sunt folosite în cadrul aceleiaşi secţii unde au fost colectate, în beneficiul pacienţilor. Într-un an, se adună aproximativ 1.000 de lei într-o urnă. Urnele au fost amplasate cu scop exemplificativ, ca o alternativă elegantă la un gest incorect şi ilegal atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale.

 

 

 

13 Thoughts to “În unele spitale sălăjene obiceiul “atențiilor” apare încă prezent”

  1. Anonim

    Cu salariile medicilor marite de peste patru ori, tot se mai da spaga. Adevarul e ca si pacientii s-au obisnuit cu spaga prea tare .

    1. Anonim

      Cînd le vine să dea mită medicilor, pacienții să se uite pe site-urile spitalelor, unde sînt publice veniturile medicilor – o să aibă surpriza să vadă că iau pkus-minus 15.000 lei net lunar!

  2. maya

    Poate ca nu toti medicii chiar cer bani,dar nu prea se uita si nu prea se ocupa de pacientul care nu a contribuit la buzunarul lor.O spun din experienta.

  3. mama

    Sa le fie rusine medicilor care iau bani de la bietii oameni.Le au dat salarii cum nu au visat,din cale afara de mari,nu prea se justifica aceasta marire enorma.Nu mai raman bani pentru analize,un RMN si altele din cauza ca aproape toti banii din sanatate merg in buzunarul lor.

  4. Anonim

    dar faptul ca esti internat in spital si la control esti invitat la cabinetul particular?asta cum se numeste? sa fim cinstiti daca nu dai nu se uita nici dracu la tine

  5. Ciunt Ionel

    Am dat spaga de fiecare dats cand am avut probleme si consultatii la privat fara chitanta intotdeauna !!!

  6. Anonim

    Salariu+Spaga+Consultatii fara chitanta = 10000 EURO lunar la medicii din Zalau

  7. g3o

    Cei mai mari spagari din spital, medicii de la obstetrica ginecologie!

  8. Anonim

    Din 38 care au spus DA la intrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente ?”, 37 au legatura cu nasterile!

  9. Anonim

    SPOITORII SOCIETATII …NU I-AR MAI RABDA PAMANTUL

  10. Ioan

    Desi ceea ce a scris d-l Negoita este corect/echilibrat , Imi cer scuze pentru ca redau un mesaj adresat ziarului Graiul Salajului , pe aceasta tema , mesaj pe care nu mi l-a publicat , fara motiv , in timp ce apar injuraturi grosolane, cuvinte obscene etc .la alte comentarii.
    Babiucule , acest „mare”ziarist (in cifre absolute?!), vreau sa fac unele precizari necesare , nu cred ca le vei intelege , dar merita sa incerc :
    -In unele cazuri , cum e si acest raport al nu stiu cui , cifrele absolute nu spun mare lucru , ex nr de cazuri de „spaga” , daca nu se raporteaza la nr .total de cazuri , rezultand cifrele relative , respectiv procentele ! Asa se face ca in raportul respectiv apar doar spitale mari , din Capitala si din judete ,unde au mii (poate zeci de mii) de cazuri pe an ! Aici raspunsul managerului SJUZ nu este halucinant , ci corect , pe baze maematice .
    – E drept ca managerul SJUZ , daca era proactiv , trebuia sa-ti raspunda tie , ziarist de frunte ,la cererea ta din 25 sept . cel putin in 24 sept , el a raspuns doar in 26 sept ??!! De asemenea , cred ca managerul SJUZ , trebuia sa ia atitudine , fata de asa zisii „spagari” , chiar daca procentul lor e relativ mic ! As fi fost de asemenea curios , sa vad la cati pacienti au cerut doctorii spaga si cati au dat de buna voie ?? E o diferenta mare, mare !

    1. Acelasi Ioan

      Revin cu o precizare . In urma mesajului meu de la 11;o9 , ziarul „Graiul Salajului” a reactionat prompt , asa cum ii sta bine unui ziar/redactor care se respecta. A retras articolul la care ma refeream , cel cu spaga la medici , de pe site ?! Asta cel putin la computerul meu ! Sa fie bine primit , nobilul gest al „Graiului” !

  11. Anonim

    Nu poti sa recunosti ca se da MITA in Spitalul Judetean Zalau si tu MANAGER sa nu iei nici o masura, sa nu ai un medic, asistent si/sau ingrijitoare, data AFARA sau data pe mana politiei !!!!!\r\nINACCEPTABIL !

Leave a Comment