În timp ce unele maternităţi din ţară se confruntă cu o criză a vaccinurilor destinate imunizării nou-născuţilor, autorităţile sălăjene dau asigurări că nu există astfel de probleme în judeţ. Ba mai mult, stoculul existent de vaccin BCG (împotriva tuberculozei) a permis Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj să vină în ajutorul unităţilor spitaliceşti dintr-unul dintre judeţele afectate. „În ceea ce priveşte vaccinul antihepatic, este asigurat necesarul de doze pentru lunile iunie-iulie, urmând să fie primite alte tranşe la sfârşitul lunii iulie, iar vaccinările se vor putea face în limita stocului existent. Legat de vaccinul BCG, aici, avem un surplus de doze, care urmează să fie trimis într-unul dintre judeţele în care stocul a fost epuizat. Chiar zilele acestea am primit ordinul de redistribuire de la Ministerul Sănătăţii. Numărul de doze nu este unul foarte mare, aproximativ 20 de fiole”, a explicat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
De altfel, o situaţie similară a fost şi în toamna anului precedent, însă, atunci, stocul de vaccin antihepatic existent în Sălaj a fost atât de mare încât DSP Sălaj a asigurat o tranşă de vaccinuri colegilor de la Satu Mare. Potrivit sursei citate, în judeţul Sălaj necesarul lunar este de 170-200 de doze.
Vaccinul antihepatic B face parte din programul naţional de imunizări obligatorii la copii şi este administrat nou-născuţilor după naştere, în maternitate. Vaccinul are drept scop imunizarea bebeluşului împotriva infecţiilor cauzate de virusul hepatitei B. De asemenea, şi vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se face obligatoriu tuturor nou-născuţilor, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. Vaccinul BCG (sigla bacilului lui Calmette şi Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecând de la o cultura de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intră în categoria de „vaccin viu atenuat” şi permite obţinerea unei imunităţi durabile faţă de tuberculoză. Acesta mai este utilizat şi ca imunostimulant în anumite boli maligne (cancer de vezică sau leucemie).