Lucrările privind construirea unui Centru de marketing turistic care va deservi comunele Buciumi, Cizer şi Horoatu Crasnei, pe drumul DJ 108G, sunt realizate 70 la sută, investiţia urmând să fie realizată printr-un proiect a cărui valoare totală este de circa 960.000 de lei, din care valoarea eligibilă este de circa 750.000 de lei, iar valoarea neeligibilă – de 210.000 de lei.
Finanţarea este asigurată din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice, iar constructorul care se va ocupa de acest proiect a fost ales prin licitaţie publică şi este SC Eurotrans Şimleu Silvaniei, ne-a declarat consilierul local al comunei, Iosif Şimon.
Pentru proiectul respectiv, avansul aprobat la începutul anului de consilierii locali şi stabilit cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit este de 375.000 de lei, reprezentând 50 la sută din valoarea elegibilă a contractului de finanţare. Tot atunci, aleşii locali au aprobat solicitarea, de către administraţia locală, a scrisorii de garanţie în valoare de 412.000 de lei, din partea fondului de garantare, în vederea obţinerii avansului aferent proiectului prin care cele trei comune sus amintite vor avea un Centru de marketing turistic.
Zonă cu potenţial turistic ridicat
Prin investiţia respectivă se urmăreşte dezvoltarea turismului în zonă şi atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, satele având potenţial turistic nu doar prin amplasament, ci şi prin faptul că au şi obiective istorice şi de legendă care merită toată atenţia.
Astfel, dacă în comuna Buciumi, castrul roman poate fi un pol de atracţie pentru pasionaţii de istorie, iar în satele comunei Cizer, arhitectura caselor este deosebită, la Horoatu Crasnei legenda este cuvântul de ordine. Mai exact, în această comună se găsesc o biserică reformată veche, cu o poveste cât se poate de interesantă, limesul roman şi vestigii ale unor turnuri de pază pe care le-a avut în zonă Imperiul Roman, morminte tubulare din secolele trecute, dar şi o „Fântână a leacurilor” care izvorăşte o dată în an, de Rusalii.
Potrivit sursei citate, “Fântâna leacurilor” se află sub culmea Meseşului, într-un loc numit de localnici Poiana Meseşului. Apa izvorăşte doar o singură dată în fiecare an, de Rusalii, iar izvorul curge timp de o lună, după care seacă până în anul următor. Oamenii merg şi iau apă considerând că ea ajută la vindecarea unor boli, legenda locală putând fi valorificată pentru promovarea zonei în rândul turiştilor interesaţi de obiceiuri, tradiţii şi folclor transmis pe care orală, de la o generaţie la alta.
Mihaela Moldovan
super fain
se putea sa nu apara eurotrans unde sunt licitatiile cele mai ,,babane”???????
Care-i problema ta mai fraiere, daca este licitatie poate participa oricine. Du-te si tu la licitatie , mai smechere fara minte.
la licitatii masluite numai smecherii au acces!!!! unde traiesti fraiere????