Împreună cu alți aleși “incompatibili”, Primarul Radu Căpîlnașiu scapă de “ghearele” ANI

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe aleşii locali de incompatibilităţile care le dădeau mari bătăi de cap, prin care erau chemaţi în instanţe de ANI: primarii şi şefii de consilii judeţene pot face parte din Adunarea Generală a Acţionarilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 care prevede că primarii şi presedinţii de consilii judeţene pot face parte AGA ale asociaţiilor de utilităti publice, modificând astfel regimul incompatibilităţilor. Agenţia Naţională de Integritate a criticat, fireşte, această lege, subliniind că „interesul public va fi puternic afectat”.
Klaus Iohannis epuizase instrumentele pentru contestarea acestei legi, întrucât proiectul fusese deja trimis la reexaminare de fostul preşedinte, Traian Basescu. Ar fi vorba de circa 100 de primari şi preşedinti de Consilii Judeţene, o parte din aceştia judecându-se încă cu ANI. Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006 si au respins cererea fostului presedinte Traian Basescu de reexaminare a acestui proiect, formulată în iulie 2014. Potrivit raportului Comisiei pentru industrii, prin aceasta lege, primarilor şi preşedintilor consiliilor judetene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraselor, municipiilor si judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, avand ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice. Totodată, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei. Veştile sunt aşadar bune şi pentru câteva oficialităţi din Primăria Zalău. Astfel, primarul Radu Căpîlnaşiu încheie şi el socotelile cu ANI, pe marginea procesului de incompatibilitate pe care Agenţia i-l intentase.
ANI a constatat iniţial că primarul zălăuan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum și după 26 iulie 2010, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Zalău, și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaților S.C. E-STAR ZA DISTRITERM S.R.L., precum și în cadrul Adunării Generale a Asociaților S.C. CITADIN ZALĂU S.R.L. Astfel, acesta încălcase dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”. În situaţii similare s-au aflat şi viceprimarul Fazakaş Nicolae şi fostul viceprimar Daniela Coţa. Primarul zălăuan nu a avut o opinie detaliată referitoare la promulgarea acestei Legi, spunând doar că actul este “o decizie a legislativului asupra căreia nu are comentarii de făcut”.

4 Thoughts to “Împreună cu alți aleși “incompatibili”, Primarul Radu Căpîlnașiu scapă de “ghearele” ANI”

  1. Anonim

    johaniss a dat drumul la coruptie.cum se putea altfel? el insusi fiind corupt.

  2. Anonim

    Legea a fost promulgata acum si nu cred ca are efect retroactiv.Nu-i asa doamnelor/domnilor juristi?

  3. zalaucu

    mai autoru lu peste,de cand o lege actioneaza retroactiv???!!!ai facut dreptu cumva la goldis ,ori la spiru?????

  4. gore

    Au intrat desteptii pe fir. Nu a vorbit nimeni de retroactivitate, care nu exista in legislatia romana. Insa daca nici unul nu are capacitatea sa inteleaga ca, de acum , nici o instanta NU VA MAI DA CASTIG DE CAUZA CATRE ANI, condamnand niste edili care au castigat un drept prin aceasta lege, atunci nu mai cititi pentru ca cititi degeaba. Procesele sunt ca si castigate de cei dati in judecata. Sau ca si pierdute, de ANI, luati-o cum vreti. In concluzie, da, cei trei sunt ca si scapati. Restul e cancan.

Leave a Comment