Pe Ilie Ghiuruțan îl știu de mai bine de zece ani. L-am întâlnit de nenumărate ori pe platoul din zona centrală a Zalăului. Vine aici cu brânzeturi și alte produse din lapte de capră. Are o fermă de capre în zona Dragu. Își lasă animalele să pască pe dealurile din zonă. Proprietățile plantelor medicinale care cresc acolo în mod natural și pe care le mănâncă animalele se regăsesc apoi în lapte.
„Mulți nu știu ce înseamnă cu adevărat aceste animale. Da, adevărat, caprele sunt animale dificile, caută tot timpul altceva și mănâncă mult diferit față de alte animale, dar și laptele obținut diferă în funcție de sezon. Caprele preferă ca hrană tot ce nu-ți poți imagina. Mănâncă urzica la faza de maturitate, atunci când este înflorită, iar noi credem că nimeni nu se poate apropia de această plantă cu frunzele acoperite de mici țepi. Capra mănâncă multe urzici, mănâncă ghizdei sălbatic, spânz, mătrăgună, iar proprietățile acestor plante medicinale se regăsesc în lapte, în brânzeturi. Din păcate, românii apreciază prea puțin așa ceva. Străinii sunt cei care caută astfel de produse, le apreciază în mod deosebit”, mi-a spus Ilie, crescătorul de capre pe care l-am întâlnit de această dată la un târg local.
Comoara din cătun
Ilie Ghiuruțan mi-a explicat că efectivul de animale pe care îl deține s-a micșorat mult în ultimii ani. Acum cinci sau șase ani avea aproximativ 500 de capre, iar acum deține puțin peste 100 de animale. „Între Hida și Dragu se află un cătun. Fântânele este numele cătunului și în această zonă am eu mica fermă de capre. Tot ce obțin într-o săptămână din laptele de capră vând sigur la piața din Zalău, la piața producătorilor, dar numai sâmbăta. Eu nu produc în cantități mari. Produc puțin și mă duc la piață cu ce obțin. Am clienții mei care au încredere în mine. Vin să cumpere de la mine în fiecare sâmbătă. Sunt oameni care apreciază calitatea produselor, igiena, condițiile, au încredere că produsul cumpărat este unul foarte bun”, mi-a explicat Ilie.
[…] Pe Ilie Ghiuruțan îl știu de mai bine de zece ani. L-am întâlnit de nenumărate ori pe platoul din zona centrală a Zalăului. Vine aici cu brânzeturi și alte produse din lapte de capră. Are o fermă de capre în zona Dragu. Își lasă animalele să pască pe dealurile din zonă. Proprietățile plantelor medicinale care cresc acolo în mod natural și pe care le mănâncă animalele se regăsesc apoi în lapte. „Mulți nu știu ce înseamnă cu adevărat aceste animale. Da, adevărat, caprele sunt animale dificile, caută tot timpul altceva… Citeste mai mult […]
De ce mai puneți articolele și la comentarii?
10 pt ILIE,ABIA UN 5 pt.redactor.
Felicitări Ilie și succes în continuare!
Avem nevoie de asemenea produse calitative și ecologice.
am cumparat de la acest domn Ilie de mai multe ori ,,produs curat , gustos , autentic
sa o tii tot asa Ilie , multa sanatate , si cred ca am avea nevoie de mai multi oameni ca si tine …cu atata pasiune si patima pt tot ce face
respect