Federaţia Sanitas a declanşat greva generală în sistemul sanitar, pe termen nelimitat, circa 75.000 de salariaţi pichetând, luni dimineaţă, spitalele din ţară. În plus, continuitatea actului medical este asigurată de doar o treime dintre angajaţi. Demersul vine după ce în urma discuţiilor purtate cu autorităţile, nu s-a ajuns la o înţelegere privind revendicările legate de legea salarizării.
Sindicaliştii din Sălaj au făcut notă discordantă şi nu au blocat activitatea din unităţile sanitare din judeţ.
„În condiţiile Legii 62, nu putem face grevă cu întreruperea activităţii. E o grevă formală la nivel de judeţ, efectivul pe care îl avem şi condiţiile în care s-a deschis conflicul de muncă ne permite doar atât”, a explicat Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj. Acesta a subliniat faptul că protestele nu sunt împotriva celor care au nevoie de servicii de sănătate, ci se vor a fi demers prin care să atragă atenţia celor care finanţează sistemul asupra problemelor cu care se confruntăm.
Reamintim că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile recentelor ordonanţe de urgenţă care reglementează salarizarea din Sănătate (OUG 20/2016 şi OUG 43/2016), despre care susţin că creează un tratament discriminatoriu între structurile profesionale. Mai precis, spun ei, lucrătorii cu studii postliceale care efectuează aceleaşi prestaţii de îngrijiri precum colegii lor cu studii superioare sunt remuneraţi cu circa 800 de lei mai puţin. Actele normative amintite discriminează şi personalul Tesa şi cel administrativ, angajaţii din creşe şi grădiniţe, precum şi lucrătorii din unităţile de asistenţă socială şi medico-sociale.
Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că au existat discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistem să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător.
„Ministrul Sănătăţii s-a declarat deschis la dialog şi la identificarea de soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, conform importanţei si complexităţii activităţii personalului care lucrează în sectorul sanitar. Deja s-au făcut paşi pentru corectarea unor situaţii punctuale. Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor”, arată Ministerul Sănătăţii.
Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.
Somăm ministerul să publice fluturaşii cu salariile din sănătate. Există medici care câştigă 150.000 lei anual de la stat + cabinetul particular, venituri enorme faţă de ceilalţi bugetari. Statul investeşte masiv în sănătate !