Una dintre cele mai ipocrite legi, cel puţin în ceea ce priveşte marea masă bugetară, este legea privind voucherele de vacanţă. Discutăm despre o Ordonanţă menită să facă valuri înspumate doar în vorbe şi să ridice în slăvi pe măria-sa, statul. Pentru că, în realitate, sunt doar basme. Această lege s-a dovedit, aşa cum de altfel spuneam încă de la promulgarea ei, o uriaşă amăgire, mai ales în cazul bugetarilor. Pentru că este şi dreptul lor, angajaţii instituţiilor bugetare s-au unit şi au bătut la uşa Tribunalului, fiind extrem de hotărâţi să câştige.
După ce statul a anunţat la megafon că bugetarul va avea şi el dreptul la voucerul de vacanţă, că doar, vorba aceea, om este şi el şi munceşte ca fiecare, a venit şi vara 2015 şi bugetarul n-a văzut nici măcar în poze asemenea vouchere. Legea promitea marea cu sarea, astfel încât toţi bugetarii au sperat că, totuşi, statul se va gândi şi la ei, măcar în cel de-al doilea an de după apariţia acestei legi. Nu a fost aşa. Este vorba de Ordonanţa 8 din 2014 care modifică Ordonanţa de Urgenţă 8 din 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Astfel, se spune în lege, indiferent că lucrează la stat sau la privat, “toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă, suma urmând să fie dedusă mai apoi din impozitele şi taxele angajatorilor”. Angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă. Cuvântul care face diferenţa între a primi un voucher şi a nu-l vedea în vecii vecilor este “pot”. Pot primi. Prin urmare, ar putea să primească, există cadru legislativ, există – chipurile – şi voinţă, însă… nu primesc.
Bugetarii sălăjeni au luat calea instanţelor: 39 de angajaţi au dat în judecată Prefectura.
Am discutat cu câţiva funcţionari publici, angajaţi ai Prefecturii sălăjene. Oamenii sunt dezamăgiţi şi spun că nu au pretenţia să primească vouchere de 6.300 de lei, însă nu înţeleg de ce au mai fost cuprinşi în această lege, de vreme ce este al doilea an în care nici măcar nu au fost prevăzute în buget sume cu această destinaţie. Re preyentanta biroului de presă din cadrul Prefecturii a răspuns solicitării noastre şi a declarat: “Am dat în judecată Prefectura, însă am acţionat şi Ministerul Afacerilor Interne pentru că, în mod direct, conducerea acestui Minister este responsabilă pentru aceste fonduri sau cel puţin cu solicitarea lor. Cei 39 de angajaţi care am acţionat în Instanţă instituţia, suntem toţi din cadrul Prefecturii, însă, din câte am aflat, şi din structurile subordonate Prefecturii, Consiliului Judeţean sau Primăriei cum ar fi Paşapoartele, Înmatriculările auto sau Evidenţa persoanelor, oamenii au făcut separat, acţiuni. Este un drept al fiecăruia şi o opţiune”. Unul dintre angajaţii care au acţionat insituţia în instanţă, ne-a declarat: “Sunt salariaţi, în structurile subordinate Prefecturii, care câştigă 1.000 de lei lunar. Din ce să mai salvezi, astfel încât să te poţi gândi la o vacanţă? Suntem mereu primii în care se loveşte. Nu cere nimeni sume astronomice, nu cerem absurdităţi, dar dacă tot am fost băgaţi în seamă de legiutor, măcar să existe puţină consideraţie din partea celor care ne conduc. Pentru orice există bani în aceste instituţii. Când vine vorba de “prostime”, toţi ridică din umeri. Ne-am săturat!”, a spus, revoltată, o angajată din Prefectură. “Există grupuri de angajaţi în unele judeţe care au primit deja câştig de cauză, aşa că urmăm calea legală şi aşteptăm primul termen al procesului”, a adăugat aceasta.
Nici Primăria Zalău nu oferă aceste tichete, reprezentanţii municipalităţii spunând că „nici nu se pune în discuţie măcar, aşa ceva”. Urmează şi acolo, cu siguranţă, aceleaşi acţiuni din partea angajaţilor, după cum declară surse din cadrul primăriei Zalău.
Val de nemulţumiri printre bugetarii zălăuani: “Este legea bătăii de joc!”
La Consiliul Judeţean (CJ), aceeaşi situaţie. Reprezentanţii instituţiei ne-au spus că nu vor primi nici ei aceste tichete şi că în bugetul pe 2016 nu au fost prevăzute astfel de sume. O funcţionară ne-a declarat că are de gând să acţioneze în instanţă instituţia pentru că din moment ce există o lege în acest sens, trebuie să existe un minimum de efort şi bunăvoinţă în găsirea unei posibilităţi pentru ca aceşti bani să ajungă şi la funcţionarii publici. “Toată lumea munceşte şi cred că este un drept de care ar trebui să ne bucurăm toţi, indiferent de cuantumul sumelor, intenţia contează. Pentru noi nu există niciodată bani. Există doar discriminare şI bătaie de joc. De la salarizarea preferenţială, cu diferenţe revoltătoare între salarii pe aceleaşi funcţii, şi până la amărâtele astea de tichete. Şi pe mine mă întreabă oamenii pe care îi conduc de ce nu avem posibilitatea, ca instituţie, să oferim aceşti bani. Nu am ce să le spun. Această lege ne este complet inutilă, ne face mai mult rău pentru că ne amăgeşte”, a spus funcţionarul public.
Nici poliţiştii nu se lasă şi fac front comun cu ceilalţi bugetari
Şi angajaţii din cadrul IPJ Sălaj au acţionat în instanţă ministerul de resort şi speră să primească câştig de cauză. Poliţiştii sălăjeni nu sunt la prima acţiune îndreptată împotriva nedreptăţilor care vin de sus, aceştia având, în decursul anilor, mai multe procese legate de drepturile băneşti tăiate fără temei legal sau alte drepturi salaraiale, iar procesele au fost câştigate de angajaţi într-un procent copleşitor. Mai mulți polițiști din cadrul IPJ Sălaj au decis să dea în judecată instituția angajatoare pentru a-și obține voucherele sau sumele aferente pentru concedii (perioada 2012-2015). Este vorba despre 22 de angajați ai IPJ Sălaj, a căror acțiune a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Sălaj, în data de 18 februarie.
Acțiunea polițiștilor vine în contextul în care, printr-o Ordonanță de Urgență (nr. 57/2015) din decembrie 2015, Guvernul Cioloș a decis că, în 2016, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului propriu tichete de masă, tichete cadou, prime de vacanţă, vouchere de vacanţă şi premii. Regula este valabilă indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare al acestora, inclusiv pentru activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice.
Iată însă că instanţele dau dreptate angajaţilor, de curând, în județul Vrancea, spre exemplu, polițiștii și vameșii reprezentați de ”Pro Lex” au câștigat o despăgubire echivalentă cu contravaloarea voucherelor de vacanţă (cunoscute, până la apariţia acestora, sub titulatura de bani pentru concediu) aferente periodei 2012-2014, în sumă de șase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, în cuantumul prevăzut pentru fiecare an. Decizia a fost dată în 28 octombrie 2015 și nu este definitivă, ea fiind, fireşte, atacată cu apel de IPJ Vrancea. Şansele ca instituţia să piardă procesul cu angajaţii sunt însă mari.
Legea e prezentată ca fiind un “suflu nou pentru turism”
Privită ca o măsură legislativă menită să aducă un suflu nou turismului românesc, dar şi să ofere facilităţi de ambele părţi, angajator şi angajat, voucherele de vacanţă vor deveni un instrument de plată al vacanţelor petrecute pe teritoriul României. În realitate însă, această lege se dovedeşte a fi doar o altă mostră populistă jenantă, a fostului Guvern, nesustenabilă, extrem de greu de concretizat de vreme ce banii destinaţi acestor tichete nu vor exista niciodată în bugetele acestor instituţii. La “privat”, situaţia nu este foarte diferită deşi acolo lucrurile nu mai depind de banii executivului. Angajaţii pot primi, din partea angajatorilor, aceste vouchere. Însă, nu există nicio garanţie sau certitudine că acest lucru se va întâmpla, iar anul trecut aceste vouchere nu au existat, cel puţin în judeţul nostru, în prea multe unităţi. Puţinii norocoşi care primesc aceste tichete trebuie să ştie că voucherele pot fi folosite doar în staţiunile din ţară şi sunt nominale. Într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la astfel de vouchere şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă.
Unii în vacanţă, alţii în instanţă
Un nou set de vouchere de vacanţă au ajuns deja la firmele ale căror patroni le-au inclus în pachetul salarial. Iar în avantaj ies mai ales companiile – sumele vor fi deduse din impozitele şi taxele pe care le plătesc angajatorii. Cei care primesc vouchere pot alege să apeleze la o agenţie de turism ca să-şi stabilească pachetul de distracţie, fie negociază direct cu hotelul sau pensiunea autorizată de Autoritatea Naţională pentru Turism. Dacă îi mai rămân tichete sau bani în contul online, salariatul îi poate folosi în decurs de un an, după care acestea îşi pierd valabilitatea iar sumele rămase nu mai pot fi folosite. Dacă sunt incluse în pachetul turistic şi relaxarea la SPA, excursiile opţionale şi chiar transportul pot fi achitate cu vouchere de vacanţă. Până una-alta, vacanţă plăcută celor care vor sta la plajă fluturând pe post de evantai aceste tichete, şi, de cealaltă parte, răbdare şi hidratare bugetarilor sălăjeni care au deja primele termene în instanţă începând din luna aprilie. O vară fierbinte se anunţă, aşadar, însă sub tălpile multor bugetari nu va fi nisipul plajelor, ci scările Tribunalului Sălaj.
sa-mi „dea” patronul tichete de vacanta, ca daca imi raman banii dupa ce mi se retin salariile si pensiile speciale ale bugetarilor, poate ajung si eu la …Boghis.
Usor de rezolvat problema bugetarilor,reducerea numarului de angajati de la stat cu 40% si mentinerea fondului de salarii! Iar USL sa produca milionul de locuri de munca promise de Ponta si Crin in campania din 2012 ca sa poata absorbi bugetarii ramasi fara loc de munca. Nu doar bugetarii muncesc pentru 1000 de lei pe luna ,dar ceilalti care muncesc pe asemenea bani sunt constienti ca nu au de unde sa mai ceara angajatorilor cand vad cum se duc banii la buget si cum dispar fara urma in buzunarele smecherilor.
Dar bani de cafeluta pe cand?!…
Oamenii au dreptate rautaciosilor de mai sus. Sunt batjocoriti sistematic! Succes la instanta.