Cea mai mare sărbătoare a municipiului Zalău – ajunsă în acest an la ediția cu numărul douăzeci, a adus pe străzile din centrul orașului mii de sălăjeni de toate vârstele, cei mai mulți dintre ei fiind tineri care, în mod normal, reprezintă cea mai rară categorie de populație ce poate fi văzută pe străzile orașului.
Spectacolele diverse, zonele de alimentație publică, tarabele cu mărfuri diverse, concursurile sportive, i-au atras pe localnici făcând din zona în care aceste evenimente au fost organizate, un adevărat furnicar. Apogeul l-a constitute ziua de sâmbătă atunci când, la orele serii, nu aveai loc să treci prin zonele de Street Food, platoul din fața scenei, dar și starda amenajată special pentru comercianți, spațiu umplut până la refuz până în dreptul Halei agroalimentare.
Festivalul “Ecouri Meseșene” a adus nume îndrăgite pe scena unui festival cu tradiție în Sălaj
Zilele Zalăului au debutat vineri, cu prima parte a Festivalului “Ecouri Meseșene”. Pe scena amplasată în parcarea din spatele Primăriei au evoluat formaţia de dansuri „Bocşana” Bocşa; formaţia de dansuri de la Sâg; ansamblul folcloric „Bujorii Cehului” Cehu Silvaniei; formaţia de dansuri „Meseşana” din Meseşenii de Sus; Palatul Copiilor Zalău; formaţia de dansuri de la Deja; formaţia de dansuri de la Ulciug; Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău; formaţia de dansuri „Cizereana” din Cizer; formaţia de dansuri „Tancoska”; ansamblul folcloric „Someşul Junior” Jibou; ansamblul folcloric „Meseşul Junior” Zalău.
„Folk Fest” – un festival în care publicul și-a arătat nu doar căldura, ci și talentul
Seara de vineri a fost rezervată muzicii folk, invitații de la “Folk Fest”reușind să facă poate cel mai frumos spectacol – mai ales din punctul de vedere al interacțiunii cu publicul – dintre toate evenimentele care au avut loc în cele trei zile ale sfârșitului de săptămână trecut, spațiul destul de mic din Amfiteatrul Parcului central devenind neîncăpător pentru sutele de zălăuani care au dorit să participe la acest gen de spectacole. Un public deosebit de cald, care s-a comportat exemplar, a interacționat cu artiștii și a reușit să transforme micul Amfiteatru într-o adevărată demonstrație a ceea ce înseamnă un spectacol reușit.
I-au încântat pe cei prezenți Adrian Bezna, Ghiţă Danciu, Valentin Moldovan, Rareş Siciu, Magda Puskas, Vasile Mardare şi poetul Andrei Maftei. Sâmbătă, 26 august, petrecerea a fost reluată în Parcul Central, unde, de la ora 15 au avut loc spectacole de muzică şi dans susţinute de Fanfara „Promenada”, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Palatul Copiilor, formaţia de dans clasic „Arabesque”, trupa „Belissima”, trupa „Beat Hunters”, Clubul Sportiv „Alegria” şi Clubul Sportiv „Terra Kid”.
Muzica pop-rock a fost “miezul” distracției
Punctul principal de atracție al manifestărilor l-a reprezentat seara de sâmbătă, prin spectacolul – maraton la care au participat Elena Ionescu, Spitalul de Urgenţă, Iris şi Vama, totul culminând cu focul de artificii de la miezul nopții, un adevărat spectacol de lumină și culoare care a durat peste zece minute.
Ultima zi a fost dedicată muzicii populare și, deși ziua a fost una caniculară, cu temperaturi greu de suportat, iubitorii de gen s-au adunat încă de la orele prânzului pentru a-i aplauda pe soliștii de pe scena festivalului Ecouri Meseșene.
Festivalul s-a bucurat de prezeța ansamblurilor folclorice din judeţele Sălaj, Gorj, Alba, Maramureş, Arad şi Braşov participante la Festivalul „Someş, cântecele tale”; Ansamblul „Flori de Romanaţi” din Dobrosloveni, Olt; Ansambluri folclorice din Macedonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Serbia; Ansamblul „Poieniţa” Cehu Silvaniei; Ansamblul folcloric „Someşul” Jibou; Ansamblul folcloric „Meseşul” cu soliştii vocali Sava negrean Brudașcu, Alina Ploae, Marcel Avram şi Ionela Moruţan; Ansamblul folcloric de copii şi tineret „Columna” şi Ansamblul Artistic Profesionist ,,Porolissum” Zalău.
Premii pentru elevi, profesori și cuplurile de aur
Nu doar spectacolele, expozițiile și concursurile sportive au reprezentat evenimentele ce au alcătuit ediția a XX-a a Zilelor Zalăului. Primăria Zalău a dorit să se folosească de acest prilej, pentru a oferi premii și diplome elevilor eminenți ai Zalăului, profesorilor care i-au îndrumat dar și cuplurilor care au împlinit în acest an 50 de ani de căsnicie. Astfel, într-un cadru festiv oferit de Sala “Transilvania”, sâmbătă, 26 august, reprezentanții municipiului, delegații străine, profesori, elevi și cupluri zălăuane care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost sărbătoriți împreună, în prezența unui public (prea) numeros, mulți dintre cei care au asistat la eveniment neavând locuri pe scaune.
Primarul Ionel Ciunt a felicitat și premiat elevii și profesorii coordonatori care în acest an au obținut premii și medalii la faza națională și internațională a olimpiadelor și concursurilor, elevii care au obținut media 10 la Evaluarea națională și examenul de Bacalaureat în anul școlar 2016 – 2017 și cuplurile care în acest an au aniversat 50 de ani de căsătorie. Au fost premiați 80 de elevi, 60 de profesori și 40 de cupluri de vârstnici. La festivitate au participat și două delegații din Germania și Ungaria, respectiv Inglostadt, reprezentată de city managerul Wilhelm Schenker și Szentendre, – reprezentată de “prietenul Zalăului”, Maholányi Pál. După festivitatea de premiere, Orchestra simfonică “Allegria” din Cluj-Napoca a oferit celor prezenți un moment artistic.
Bani puțini, eforturi mari
Apreciate, dar și controversate în același timp, ca în fiecare an, Zilele Zalăului au însemnat un efort deloc mic din partea municipalității, știut fiind faptul că bugetul a fost unul mic iar sponsorii, puțini la număr, nu au reușit să aducă, împreună, mai mult de 50.000 de lei. Cu bune și mai puțin bune, cu avantaje și dezavantaje, cu oameni care au știut să se distreze dar și cu nelipsitele comportamente care lasă mereu de dorit, cea de-a douăzecea ediție a Zilelor Zalăului a reprezentat o sărbătoare care a făcut ca Zalăul să arate ca un oraș care trăiește cu adevărat, plin de oameni veseli, de tineri și copii, oferind celor prezenți o imagine pe care o pot vedea doar două zile într-un an, în urma lor rămânând străzile literalmente pustii, așa cum le știm și le vedem în weekend sau în serile din timpul săptămânii.
Poate că anul viitor locul de desfășurare al acestor manifestări va fi regândit, și se va reuși găsirea unei variante mai bune, mai generoase, ca spațiu de desfășurare și mai puțin deranjantă pentru riveranii care, indiferent de natura manifestărilor, nu au fost, în acest sfârșit de săptămână, cei mai fericiți zălăuani.
D-le reporter !hai sa fim putin obiectivi ,intelegem lauda din articol din prisma nr. de abonamente pe care primaria si alte institutii le-a facut la ziar dar de aici si pana la cele relatate in articol e cale lunga.In primul rand locul ales a fost unul neinspirat cel putin d.p.d.v. al sonorizarii care a fost una foarte proasta .Apoi sa nu comparam editiile anterioare lui 2016 ,cand spatiul de pe bulevard ,platoul de marmura +sonorizare adecvata au facut ca nr. de zalauani prezenti sa fie cu mult mai mare.Nu in ultimul rand ,cred ca odata pe an ,zalauanii merita sa asculte o formatie ca lumea adusa din afara tarii.Doar din leafa pe un an a presedintelui clubului de volei se poate face acest lucru ,nu mai vorbesc de alte cheltuieli facute de care nu era nevoie ,gen iepuras de Paste ,etc.