Cetăţenii care îşi vor achita integral impozitul pe bunurile aflate în proprietate, până la primul termen scadent – 31 martie 2022, vor beneficia de bonificaţii puţin mai mici, comparativ cu anul 2021. În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local (CL), de joi – 16 decembrie, consilierii au aprobat un “proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, a tarifelor şi chiriilor pentru administrarea bunurilor ce aparţin domeniului public şi privat al municipiului Zalău, pentru anul 2022”. Chiar dacă impozitele şi taxele locale nu vor fi majorate, bonificaţiile, de zece la sută pentru persoanele fizice și cinci la sută pentru persoanele juridice, vor fi mai mici de anul viitor, mai exact de şapte, respectiv patru la sută.
Bonificaţii mai mari pentru plata on-line
În schimb, persoanele care vor opta pentru plata on-line a impozitului integral pe bunurile aflate în proprietate vor beneficia de bonificaţii mai mari. Astfel, zălăuanii care vor achita taxele și impozitele integral, până în 31 martie 2022, prin intermediul site-urilor www.zalausj.ro şi www.ghiseul.ro vor primi bonificații de nouă la sută dacă sunt persoane fizice, respectiv şase la sută în cazul persoanelor juridice. Conform proiectului aprobat, pentru anul 2022 s-a propus ca pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice şi juridice cota aplicată asupra valorii impozabile să fie cea care s-a aplicat şi în anul 2021, respectiv 0,1 la sută. Pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, cota aplicată asupra valorii stabilite va fi de 0,3 la sută, cotă aplicată şi în anul 2021. De asemenea, pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice, cota aplicată asupra valorii stabilite va fi de 1 la sută, la fel ca în acest an. În ceea ce priveşte impozitul pentru mijloacele de transport acesta va fi la nivelul valorilor aprobate pentru anul 2021, indexat cu indicele de inflaţie.
Preţul abonamentelor de parcare, mai mari
În schimb, abonamentele de parcare în parcările publice vor fi mai scumpe. Astfel, creşterile se vor înregistra în cazul abonamentului lunar, de la 60 de lei în acest an (TVA inclus) – la 75 de lei. De asemenea, preţul abonamentului trimestrial va creşte de la 160 de lei la 195, preţul abonamentului semestrial va fi de 315 lei (260 de lei în 2021) şi abonamentul anual va fi de 540 de lei, faţa de 450 de lei în anul 2021. În schimb, preţul tichetelor de parcare pentru o jumătate de oră, o oră sau o zi, rămâne neschimbat: un leu, doi lei, respectiv 12 lei. VEZI AICI
Persoanele care vor să ştie cu exactitate toate taxele şi tarifele aplicate, pot accesa zalausj.ro – Sedinţe Consiliul Local, secţiunea “Proiecte de hotărâri” (anexe).
Daca bonificatiile au scazut, mai bune nu platesc anticipat, rotesc banii de cateva ori si castig muuult mai mult decat bonificatia!
Basca ca poate apare vreo amnistie , ca asa-i moda, cum s-a mai intamplat!