De la vis, la realitate: „Zona Metropolitană” a Zalăului, un banc prost

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti. Un proiect grandios, de proporții care depășesc orice imaginație conformă cu ceea ce știm că se poate aici, în Zalău. Un demers fără precedent și totodată cel mai costisitor proiect pe care județul nostru l-a avut vreodată. Este vorba despre ceea ce autoritățile numeau, cu aproape patru ani în urmă, proiectul Zona Metropolitană Zalău. Edilii de atunci promiteau „marea cu sarea”. Probabil că ar fi fost mai ușor să aducem marea la Zalău decât să putem spera că acest proiect științifico-fantastic ar putea fi implementat în acest secol, în județul nostru. Fosta administrație prezenta cu mare fast locuitorilor acestui județ în urmă cu aproape patru ani, acest proiect. Presa vremii scria despre acest lucru, lăsând sălăjenilor impresia pe care autoritățile au creat-o, cum că nu va trece prea mult timp până când primele rezultate vor începe să apară pe meleaguri sălăjene. Anii au trecut, iar acest proiect nu s-a mișcat foarte mult sau cel puțin atât cât măcar câteva lucruri concrete să poată fi observate. Suntem, așa cum ne stă bine, la același stadiu de “comisii, comitete, adunări” și totul începe cu “urmează…”

De bună seamă, nu totul trebuie pus pe spatele conducătorilor, indiferent ca discutăm de fosta ori actuala echipă din fruntea municipiului. Lipsa banilor, lipsa de personal calificat și care să dorească să se “înhame” la un astfel de proiect, birocrația – “cancerul” care întârzie, până la perimare, orice proiect în țara noastră, dar și legile care se bat cap în cap, interesele sau dezinteresul celor implicați, și divergențele de ordin politic, toate acestea și multe altele, lasă proiectul Zona Metropolitană Zalău pe mai departe în stadiul de vis, pentru noi. Am fost curioși să aflăm care este stadiul concret al acestui proiect, iar municipalitatea ne-a trimis un răspuns în acest sens:

Referitor la solicitarea cu privire la Zona Metropolitană Zalău vă comunicăm că proiectul este de actualitate și se lucrează, fiind aproape de finalizare strategia  Zonei Metropolitane Zalău, respectiv s-a finalizat partea scrisă; urmează, în aproximativ o săptămână, faza de consultare publică; se va supune aprobării în Adunarea generală a Z. M. Zalău, iar apoi în ședințele de Consiliu local ale membrilor asociației (19 U.A.T.); după aceste etape va urma implementarea strategiei care va cuprinde prioritizarea proiectelor și identificarea surselor pentru finanțarea acestora”, spun reprezentanții Primăriei Zalău.

Acesta nu este singurul proiect pe care Primăria Zalău (prin fosta administrație care a fost la conducerea municipiului timp de 12 ani) îl promitea zălăuanilor, ciclic, mai ales în campanile electorale. Celor care nu își mai amintesc, le reamintim noi despre proiectul megalitic prin care Zalăul ar fi trebuit să aibă deja o sala polivalentă, în fapt, o sală decentă de spectacole, de competiții sportive alte manifestări, un bazin olimpic da rși un parc uriaș, toate amplasate pe un teren situat la marginea cartierului Dumbrava Nord, teren ce a intrat în proprietatea municipiului încă de acum trei ani. Acest proiect a murit și el în stadiul de “embrion” pentru că odată cu pierderea alegerilor locale, liberalii l-au lăsat baltă, iar cei din partidul aflat la Putere, recte PSD, s-au gândit că alte proiecte le-ar face cu ochiul zălăuanilor, cum ar fi reabilitarea bulevardului (parțial și discutabil realizată până acum) dar și reabilitarea completă și modernizarea spațiilor de pe platoul de marmură, centrul municipiului, care s-a ales până la urmă o cârpeală dezolantă, cu rezultate care au durat puțin peste un an. Platoului de marmură – “kilometrul zero” al Zalăului – i-au fost alocate fonduri consistente, în două rânduri, dar rezultatul este unul cel puțin nemulțumitor, dată fiind lucrarea de mântuială dar și aspectul dat de cârpirile și lipiturile de tot felul de pe platou. Nici vorbă de copaci, marmură nouă sau măcar un granit mai ieftin, aranjamente florale uriașe sau fântâni arteziene, așa cum alegătorii vedeau prin pliantele tipărite înaintea alegerilor. Avem un centru care arată așa cum, din nefericire, îl putem vedea zi de zi. Toate acestea,dar și celelalte promisiuni pe care, ca de fiecare dată o dată la patru ani zălăuanii le-au crezut, rămân înțepenite și vor rămâne așa până când noile alegeri vor veni din nou, fiind înlocuite cu altele, mai pompoase, care vor avea aceeași soartă: vorbe în vânt. Dar, dincolo de toate acestea, cum să speri că aceste proiecte ce par a fi aduse din lumi extraterestre, vor putea fi vreodată posibile, atât timp cât autoritățile și firmele locale se chinuie să reabiliteze o amărâtă de stradă (Cloșca) de câteva sute de metri, lucrarea fiind începută iarna trecută și nici în prezent terminată?

Mai putem spera la „Zona Metropolitană” – cu autostrăzi, tuneluri, săli polivalente , stadioane noi, așa cum au orașe mai mici sau considerate a fi mai “sărace” decât municipiul nostru, bazin olimpic, parc acvatic și atâtea altele, în condițiile în care șoseaua de centură a Zalăului zace pe jumătate neterminată de aproape 14 ani ori cinematograful Scala se tot reabilitează de patru ani, sălile de cinema fiind deja, în multe localități, lovite de dezinteres din partea localnicilor și demodate? Întrebări retorice.

2 Thoughts to “De la vis, la realitate: „Zona Metropolitană” a Zalăului, un banc prost”

  1. Anonim

    TRAIASCA RADU CAPILNASIU!

  2. Anonim

    INDRAZNESTE SA -mai- CREZI !Dar vine el si anul douazecidouazeci .

Leave a Comment