Peste 270 de avorturi au fost înregistrate în perioada 2018-2019 semestrul I la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU). Potrivit reprezentanţilor celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, este vorba despre avorturi terapeutice, din care 104 au fost avorturi spontane sau incomplete, iar 159 au fost sarcini oprite din evoluţie. Cele mai afectate sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 21 şi 30 de ani.
Pe tot parcursul anului 2018, la unitatea spitalicească au fost înregistrate 180 de avorturi terapeutice. Astfel, la categoria de vârstă sub 20 de ani au fost fost înregistrate 18 avorturi, categoria de vârstă cuprinsă între 21 şi 30 de ani – 91 de avorturi, categoria de vârstă cuprinsă între 31 şi 40 de ani – 67 de cazuri şi categoria de vârstă de peste 41 de ani – patru cazuri. De asemenea, în primul semestru al anului în curs, primele şase luni, la SJU Zalău s-au înregistrat 93 de avorturi, cea mai afectată categorie fiind femeile cu vârsta cuprinsă între 21 şi 30 de ani – 40 de cazuri, urmată de categoria femeilor cu vârsta între 31 şi 40 de ani -36 de cazuri, femeile sub 20 de ani – 13 cazuri şi femeile cu vârsta de peste 41 de ani – patru cazuri. ”Conduita terapeutică în aceste cazuri a fost stabilită de medicul ginecolog curant, ca parte a planului de tratament pentru fiecare pacientă, în funcție de patologia prezentată”, au precizat reprezentanţii SJU Zalău. Potrivit medicilor specialişti, avortul terapeutic reprezintă întreruperea unei sarcini din motive medicale, indiferent de vârsta gestațională, în cazurile în care mama își riscă viața dacă duce sarcina până la capăt, sau dacă fătul are o problemă ce va duce cu certitudine la moartea sa, înainte de naştere sau la scurt timp după aceea. Decizia încheierii unei sarcini poate fi extrem de dificilă pentru părinţi. Sunt numeroase lucruri care trebuie luate în considerare, de la credinţă la principii și de la lege la convingeri religioase. Întotdeauna, decizia este una personală, iar medicul nu ar trebui să forţeze pacienta într-o direcţie cu care nu este de acord. În majoritatea cazurilor, trebuie acordat puţin timp pentru a lua o decizie. Înainte să se hotărască, părinţii îşi doresc să ştie cât mai amănunţit motivele pentru care avortul terapeutic este indicat. Aceste motive pot fi împărţite în două categorii: probleme cu dezvoltarea fătului şi probleme asociate cu sarcina.
Avort terapeutic în caz de probleme cu dezvoltarea fătului
Printre problemele fetale pentru care pacientelor le este indicat avortul terapeutic, (în cazul în care copilul este diagnosticat cu afecţiuni) se numără: Hidrocefalia – afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în membranele creierului, însoțită de atrofia acestuia, la copii și de creșterea progresivă a cutiei craniene, incomplet osificată; Sindromul Meckel Gruber – afecţiune genetică rară, care apare numai atunci când ambii părinţi poartă gena recesivă, iar sindromul rezultă într-o combinaţie de malformaţii congenitale, care includ o fontanelă prea mare, rinichi polichistic şi polidactilie (prea multe degete la mâini sau la picioare, inclsuiv dezvoltarea plămânilor și a ficatului este afectată, această tulburare fiind aproape întotdeauna fatală); Sindromul Potter – acest termen se poate referi la aspectul caracteristic al unui copil lipsit de lichidul amniotic adecvat (lichidul care înconjoară copilul în interiorul uterului) în timpul sarcinii. Se aplică cu precădere la un făt cu agenezie renală bilaterală (incapacitatea rinichilor de a se dezvolta); Displazia tanatoforică – este o tulburare congenitală rară, care cauzează malformaţii severe ale scheletului (craniul, oasele lungi şi trunchiul sunt afectate, chiar dacă au existat cazuri rare de persoane care au supravieţuit până în copilărie, această afecțiune este în continuare considerată a fi letală). Avorturile terapeutice sunt indicate şi atunci când evenimente neaşteptate pot ameninţa nu doar viaţa fătului, ci şi a mamei. Nu toate conduc la pierderea sarcinii, însă există posibilitatea ca o sarcină să nu poată fi dusă până la termen din cauza stării de sănătate a mamei.
Servicii la cerere – pentru o sarcină de până la 13 săptămâni
SJU Zalău oferă pacienților și servicii medicale la cerere. Întreruperea de sarcină care nu reprezintă urgență medicală, respectiv sarcina care nu este oprită în evoluție sau nu pune în pericol viața mamei, intră în categoria serviciilor medicale la cerere. Astfel, pacientele care doresc să acceseze acest tip de serviciu trebuie să se adreseze cabinetului ”Ginecologie” din cadrul ambulatoriului integrat de specialitate al spitalului. Dacă medicul, în urma consultației, decide că pacienta este eligibilă (sarcină până la 13 săptămâni), procedura se va realizează în regim de internare de zi. Fiind o procedură medicală nedecontată de Casa de Asigurări de Sănătate, toate costurile care derivă din acest serviciu medical vor fi suportate de pacientă și plătite spitalului.