Criza vaccinurilor a devenit o problemă constantă în România. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara în urmă cu câteva zile că la preluarea mandatului a găsit o situaţie „dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate”.
În ciuda numeroaselor promisiuni făcute de către cei care au condus în ultimii ani Ministerul Sănătăţii, criza vaccinurilor nu a fost rezolvată. Aşa se face că părinţii sunt puşi în situaţia în care nu îşi pot imuniza copiii în faţa unor boli grave. Potrivit ministrului, din cele cinci vaccinuri obligatorii pentru imunizarea copiilor numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei există doze suficiente.
„La preluarea mandatului, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG, există doze suficiente”, a precizat ministrul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
În cazul celorlalte vaccinuri, fie nu există pe stoc, fie sunt stocuri insuficiente. Mai grav decât atât, vaccinului diftero-tetano-pertussis nici măcar nu a fost achiziţionat. „Această situaţie se datorează atât unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat întârzieri la licitaţiile organizate, cât şi a unor producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul”, a precizat ministrul.
În aceste condiţii, oficialul a solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică şi direcţiei de specialitate din cadrul MS să îi prezinte un plan de remediere a situaţiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE.
Avem suficient vaccin anti-tuberculoză
Conform unei centralizări din data de 31 decembrie, stocul de vaccin BCG folosit pentru prevenirea îmbolnăvirii nou-născuţilor cu tuberculoză, în special a formelor grave de meningită şi encefalită în cazul în care aceştia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch, era de 350.000 de doze la nivel naţional, „stoc suficient”, potrivit Ministerului. În acest caz, MS a anunţat că va demara procedurile de achiziţie pentru anul 2017 după alocarea bugetului. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, la nivelul judeţului sunt pe stoc peste 8.800 de doze.
În ceea ce priveşte vaccinul hepatitic B pediatric, utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B, stocul era de 22.300 de doze la nivel naţional. „În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Ministerul Sănătăţii a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE”, se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta sarcinii de 6 săptămâni. În Sălaj, stocul numără 400 de doze, suficiente pentru a acoperi necesarul primului trimestru.
1.900 de copii fără Hexavalent
Pentru vaccinul Hexavalent, utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni, Ministerul precizează că în decembrie 2016, a fost finalizată licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Ca urmare, contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.
Reprezentanţii DSP Sălaj susţin că pentru imunizarea sugarilor din judeţ ar fi nevoie de aproape 1.900 de doze, în condiţiile în care medicii de familie din judeţ dispun de un total de circa 1.100 de doze. Necesarul a fost calculat pentru a asigura atât vaccinarea restanţierilor, cât şi a bebeluşilor programaţi la vaccinare în ianuarie şi februarie.
Şi Tetravalentul lipseşte
Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare. Stocul existent la nivel naţional este de 200.000 de doze. În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri. DSP Sălaj dă asigurări că dozele de pe stoc – 634 la număr – ajung până în luna februarie.
Cât despre vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat, utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani, stocurile sunt epuizate din cauză că în 2016 nu a fost achiziționat. „În prezent, MS este în curs de derulare a procedurii de achiziție”, se precizează în comunicat.
Pentru Sălaj mai sunt disponibile doar 90 de doze, în contextul în care numărul copiilor care nu au fost vaccinaţi este mai mare de 2.100.
cand o sa auzim de o criza de bani la biserica?