Statistica recent întocmită de Instituția prefectului Sălaj, “Cartea albă a proiectelor din judeţul Sălaj”, privind proiectele implementate în orașele și comunele sălăjene pentru perioada de programare 2014 – 2020, prezintă într-o analiză de ansamblu situația proiectelor derulate prin fonduri europene şi guvernamentale. În ceea ce privește sursa fondurilor guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost depuse și câștigate un număr de 151 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 754.158.000 de lei.
Obiectivele finanțate prin PNDL sunt sisteme de alimentare cu apă și stații de tratare a apei; sisteme de canalizare și stații de epurare a apei; unități de învățământ; unități medicale; drumuri publice; poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale; piețe publice, comerciale, târguri, oboare; baze sportive; biblioteci, muzee, teatre, centre culturale; platforme de gunoi şi iluminat public.
În ceea ce privește două dintre cele mai importante investiții pentru comunități, rețelele de alimentare cu apă potabilă și cele de canalizare, 18 comune construiesc în prezent acest tip de proiecte finanțate prin PNDL. Toate proiectele în aceste localități sunt în faza de execuție, fiind vorba atât despre rețele noi, cât și despre extinderea rețelelor existente. Astfel, în Almașu, se află în implementare proiectul de alimentare cu apă, canalizare și amenajarea unei stații de epurare în localitatea Mesteacănu, proiect în care este inclusă și localitatea Babiu, în valoare de 6,6 milioane de lei, proiect aflat în implementare.
Tot în Almașu, un alt proiect ce prevede înființarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare se implementează în comună, proiect cu o valoare de peste 8,5 milioane de lei. În Bănișor, localitatea Peceiu, rețelele de apă și canalizare sunt extinse printr-un proiect PNDL cu o valoare totală de aproximativ 2,7 milioane de lei. Comunele Chieșd, Cizer și Cuzpplac sunt trei dintre UAT-urile care au atras importante fonduri în acest scop. Astfel, în Chieșd, rețeaua de canalizare și alimentare apă este extinsă printr-un proiect cu o valoare de aproape 12 milioane de lei, în timp ce în Cizer și Cuzăplac se extind rețelele de apă și se implementează rețelele de canalizare, în Cizer fiind construită și o stație de epurare. Proiectele pentru cele două comune, pe acest segment, depășesc 11.5 milioane de lei. Alte comune în care edilii au considerat rețelele de apă potabilă și cele de canalizare o prioritate pentru comunitate, sunt Dobrin, Gâlgău, Halmășd, Hida, Ileanda și Marca. În aceste comune sunt implementate în prezent proiecte pe apă și canalizare, deosebit de importante pentru localnici, valoarea lor depășind 70,5 milioane de lei.
Rețele de canalizare, de apă potabilă și stații de epurare se construiesc, în prezent și în Nușfalău ( canalizare și stație de epurare a apei în Bilghez), Pericei (apă și canalizare în comună), Plopiș (alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare în comună), Românași (extindere rețea canalizare în comună și în localitățile Păușa și Romita), Sălățig (extindere rețea alimentare cu apă potabilă în Sălățig, Bulgari și Deja), Someș Odorhei (înființare rețea canalizare în comună) Șamșud (înființare sistem de alimentare cu apă și canalizare, proiect în valoare de peste 20 milioane de lei), Șimișna (înființare rețea apă potabilă în comună) și în Vârșolț, unde sunt în derulare proiecte ce vizează realizarea racordurilor la rețeaua de canalizare menajeră și stație epurare în comună). Proiectul cu cea mai mare valoare, pe segmentul rețelelor de canalizare, apă potabilă și cel al construirii stațiilor de epurare, este implementat în prezent în Marca, valoarea totală a investiției depășind 36 de milioane de lei (peste 7,8 milioane de euro).
Există, din păcate, multe localități sălăjene care așteaptă mai multă implicare din partea primăriilor, principalele autorități responsabile pentru succesul ori insuccesul accesării unor astfel de proiecte ori a altor genuri, la fel de importante pentru localnici. De asemenea, multe străzi din municipiul Zalău sunt, în continuare, lipsite de rețele de canalizare menajeră.
AI UITAT VALCAU DE JOS
la mesteacan si babiu canalizare?!, mai bine le faceati drumul spre poic sa iasa la civilizatie
Si Girboul unde este .? Nu este primar in comuna……? S-au ii doare in P..a de comuna………..bine ca are salariu de 7000 lei
la Buciumi tot nimic?
Doamne, ce a fost si ce a ajuns . A ramas ca vai de lume. Nu apa curenta, nu canalizare, nu asfalt pe ulite, … – lista cu ,,nu’ e taare lunga.
pe lista cu ,,da” ar fi tot ceea ce nu-si doreste nimeni.
ulite si paraie pline de mizerie pe care se plimba noua populatie de tigani care a invadat satul in ultimii ani si care asigura voturi cand trebuie.
– dezolant.