Şedinţa directorilor şi a cadrelor didactice cu funcţii de conducere din sistemul de învăţământ al judeţului Sălaj, desfăşurată miercuri la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) a prilejuit prezentarea situaţiei educaţionale la nivelul întregului judeţ, a situaţiilor şcolare, disciplinare precum şi a proiectelor care urmează să fie implementate la nivel de inspectorat dar şi la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.
Gazdele întâlnirii au fost inspectorul şef al judeţului, Maria Pop, Kovacs Elisabeta şi Gudea Maria, inspectori adjuncţi.
În cadrul şedinţei, a fost prezentată situaţia statistică generală a procesului de învăţământ. Astfel, conform datelor prezentate, în judeţul Sălaj, există în prezent un număr de 409 unităţi de învăţământ, 37.676 elevi, din care 1936 fac parte din clasele preşcolare. La nivel urban statistica arată un număr de 20.096 elevi, iar în mediul rural, 17.580 elevi. Numărul elevilor care fac parte din învăţământul special, destinat copiilor cu dizabilităţi, este de 188, aceştia fiind constituţi în 22 de clase la nivel judeţean.
Pe segmentul resurselor umane, în judeţ, îşi desfăşoară activitatea în prezent 3154 cadre didactice, 342 cadre didactice auxiliare şi 792 cadre nedidactice.
Posturile de conducere (posturi manageriale) sunt ocupate de 143 profesori, 113 directori şi 30 de directori adjuncţi.
În ceea ce priveşte situaţia la învăţătură a elevilor sălăjeni, procentul de promovabilitate a fost, în acest semestru, unul ridicat de aproape 90 la sută.
2.168 elevi au obţinut medii între nota 5 şi 6.99. Numărul acestora a fost considerabil mai mic faţă de cei care au obţinut medii frumoase la învăţătură 7.214 elevi au avut medii cuprinse între 7 şi 8.99 şi 5817 elevi au obţinut medii maxime, de 9 şi 10.
Nici disciplina nu a oferit surprize foarte neplăcute în acest prim semestru. Astfel, din cei 37.676 elevi, 140 au avut probleme serioase cu şcoala. 23 au fost exmatriculaţi pe motivul numărului de absenţe, iar nota la purtare, din acelaşi motiv, a fost scăzută în 95 de cazuri. 22 de elevi au avut nota scăzută la purtare din motive disciplinare.
Copiii sălăjenilor au obţinut în această perioadă numeroase premii la olimpiade şi concursuri, 46 premii la nivel judeţean pentru olimpici, din care 5 premii întâi. Există şi un premiu doi la nivel naţional, la olimipada de informatică şi mai multe menţiuni.
Din bugetul propriu, ministerul învăţământului a alocat 34.061 lei pentru cele 7.619 pachetele de rechizite şi un număr de 12 unităţi de învăţământ au beneficiat de finanţare externă pentru diferite proiecte.
Directorii au fost îndemnaţi să acorde o atenţie sporită organizării şi desfăşurării examenelor de simulare, pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a.
Referitor la concursul pe care ISJ îl organizează în vederea ocupării funcţiei de Inspector Şef, reamintim că miercuri încep înscrierile la acest concurs, doritorii îşi vor putea depune cererea de înscriere însoţită de documentaţia specifică, până la data de 23 februarie. Ministerul Educaţiei a scos la concurs 42 de posturi de inspector şcolar general (câte unul pentru fiecare judeţ, plus municipiul Bucureşti). Concursul se va desfăşura la sediul Ministerului, în perioada 11 – 20 martie, şi va fi urmat, în ordine, de un concurs pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general adjunct şi director al Casei Corpului Didactic, iar apoi de concursurile pentru numirea un funcţia de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ.
Inspectoratul Şcolar Sălaj şi implict întregul corp profesoral, au fost felicitaţi în mod expres de conducerea Ministerului Învăţământului, pentru rezultate, dar şi pentru promptitudinea cu care au răspuns solicitărilor ministerului, învăţământul sălăjean fiind pe un loc fruntaş în multe privinţe, la nivel naţional.
Tri pupeze rosii…
Păi dacă-i guvern de stânga. Sau, dacă șefa s-a îmbrăcat în roșu, avem și noi!