La capitolul nume deosebite, ca să nu spunem ciudate, zălăuanii nu stau rău. În municipiul Zalău, zeci de persoane poartă în prezent atât nume cât şi prenume „inconfundabile”. Familia Ciuciu, Coteţ sau Bărbatbun sunt doar câteva din numele pe care unele persoane din oraş le poartă. Nici la capitolul prenume deosebite zălăuanii nu stau prost. Medalion, Făt-Frumos, Leuştean şi Roberto-Bagio sunt doar câteva exemple.
Foarte mulţi zălăuani poartă nume deosebite. Chiar dacă nu le place ceea ce văd în buletin, unii dintre ei au vârste destul de înaintate şi, deja, s-au obişnuit, iar alţii pur şi simplu nu ştiu că, la cerere, pot să-şi schimbe numele. Potrivit unor informaţii furnizate de biroul de presă al Primăriei Municipiul Zalău, în registrul de Stare Civilă figurează zeci de nume deosebite, inconfundabile, faţă de cele uzuale. Familia Coadălată, Coteţ, Ureche, Bărbatbun şi Ciuciu sunt doar câteva din numele de familie pe care unii zălăuanii le poartă. De asemenea, în ceea ce priveşte „ineditul”, în registrul de Stare Civilă de la Primăria Zalău sunt înregistrate prenume care, în general, se atribuie unor obiecte sau denumiri ale unor plante. Medalion, Piersică, Făt-Frumos, Leuştean, Strugurel, Lămâiţa şi Roberto-Bagio sunt doar câteva dintre acestea. Potrivit reprezentaţilor Primăriei Zalău, numele „deosebite” în rândul zălăuanilor ar fi fost într-o continuă creştere, dacă în ultimii ani reprezentanţii instituţiei nu refuzau înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole, de natură să afecteze ordinea publică şi bunele moravuri sau interesele copilului.
David şi Alessia – cele mai frecvente prenume din ultimii ani
Statisticile indică faptul că, în ultimii aproximativ şase ani, în Zalău, cele mai frecvente prenume pe care care părinţii le-au atribuit copiilor sunt: David, Alessia, Maria, Andreea, Attila, Ionuţ, Cristian, Gabriel, Mario, Matei şi Patrik, iar în anul 2013, au fost la mare căutare prenumele Luca, David, Alessia, Matei, Maria şi Alexandra. De asemenea printre prenumele a foarte mulţi copii născuţi în străinătate, ale căror acte au fost transcrise în registrele de Stare Civilă ale Municipiului Zalău, se numără: Mario, Angelo, Carlos şi Antonio.
Cum se poate schimba numele?
Persoanele nemulţumite de numele pe care îl poartă pot să şi-l schimbe. Acestea trebuie să întocmească o cerere pentru publicarea în Monitorul Oficial (MO), completată în faţa ofiţerului de stare civilă. După trecerea unui termen de 30 de zile de la data publicării, pentru opozabilitate, trebuie să depună la primăria locului de domiciliu un dosar care să cuprindă: o cerere prin care solicită schimbarea numelui sau prenumelui, MO – partea a III-a, cu publicarea cererii schimbării de nume, copii legalizate de pe certificatele de stare civilă, consimţământul dat în formă autentică al celuilalt soţ în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei sau consimţământul dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui copilului minor, cazierul fiscal, cazierul judiciar şi oricare alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale. Termenul de soluţionare a cererii este de aproximativ 30 de zile.
daca ii scoti din lista pe tigani, nu ramai cu mare lucru
rade ciob de oala sparta
Augusta e un nume frumos si nu e deloc neobisnuit, deci nu vad rostul comentariului.
de ce nu ar fi niste nume la fel frumoase ca cel de Augusta?! Pana la urma nici unul, nici altul nu sunt de provenineta romaneasca, daca asta e criteriul de apreciere?!
După vizita lui Presedintelui SUA în România, din 1969, dacă întrebai un puradel cum îl cheamă, răspunsul era : Nixon !
articolul face deosebire intre nume frecvente si nude ciudate. Asa ca David, Alesia fac parte din acelasi grup ca Augusta.
Problema este , ce ne facem cu Fat Frumos, Lustean etc.? Poti sa-i obligi sa-si schimbe numele?
Foarte bine este ca s-a refuzat inregistrarea unor asemenea prenume , pacat ca numai in ultimii ani.
parntii si-au batut joc de proprii lor copii.
Fat Frumos este,da”Zmeu nu?