Cazurile de infracţionalitate în municipiul Zalău sunt în creştere. Cel puţin asta indică datele cuprinse în ”Raportul anual al Primarului Municipiului Zalău privind starea socială, economică și de mediu în Municipiul Zalău pe anul 2018”, raport aflat pentru prezentare pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local (CL) de joi -28 martie. Potrivit raportului, la secţiunea ”Poliţia Municipiului Zalău – Starea infracţională şi contravenţională” în anul 2018, infracţiunile sesizate au înregistrat o creştere cu 175 de cazuri, respectiv 1.488 de infracţiuni sesizate, faţă de 1.313 infracţiuni înregistrate în aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, din totalul infracţiunilor sesizate, 231 au fost prinderi în flagrant, faţă de 218 în anul 2017. În raportul primarului de Zalău, se precizează că ponderea cea mai mare a infracţiunilor sesizate o constituie infracţiunile contra patromoniului, acestea fiind în număr de 735, faţă de 677 în anul 2017, din care 490 de furturi. Statistica anului trecut în ceea ce priveşte infracţiunile contra patromoniului se prezintă astfel: distrugere -157 de cazuri, furturi din societăţi comerciale – 115 cazuri, furturi din buzunare – 56 de cazuri, furturi din locuinţe – 68 de cazuri , furturi din curţi şi anexe gospodăreşti – 74 de cazuri, înşelăciune- 42 de cazuri, însuşirea bunului găsit – 19 cazuri, abuz de încredere – 12 cazuri , tâlhărie – cinci cazuri, furturi din interior auto – 16 cazuri, tulburare de posesie – 12 cazuri, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor – un caz, furt de produse agricole de pe câmp – două cazuri, furturi de păsări – un caz, furturi de animale – trei cazuri, furturi de componente din exteriorul auto- şase cazuri, furturi plăcuţe înamatriculare – un caz, furturi de metale feroase – un caz, efectuare de operaţiuni bancare înmod fraudulos – două cazuri şi alte infracţiuni de furt – 147 de cazuri. Din cele peste 1.480 de infracţiuni sesizate, 563 de infracţiuni au fost iniţial cu autori necunoscuţi. În perioada precizată au fost soluţionate 335 de astfel de dosare, fiind înregistrat un procent de identificare al autorilor din dosarele soluţionate de 40 la sută. La finalul perioadei au rămas în lucru 2.264 de dosare cu autori necunoscuţi.
Infracţiunile stradale, în creştere
Chiar dacă teritoriul municipiului Zalău este împărţit în patru sectoare de siguranţă publică, fiecare sector având la rându-i câte două zone de patrulare, cu trei schimburi zilnice de patrulare, cu toate măsurile întreprinse, pe raza municipiului infracţionalitatea stradală a crescut în 2018 faţă de 2017, de 23 la 33 de infracţiuni. În raportul primarului se mai specifică faptul că infracţiunile stradale sesizate reprezintă 2,21 la sută din totalul infracţiunilor sesizate pe raza municipiului în perioada de referinţă. Ponderea infracţiunilor stradale o reprezintă furturile cu 32 de fapte. Dintre acestea şase au fost furturi din buzunare, patru furturi din societăţi comerciale, două furturi din autoturisme şi 20 de fapte – alte infracţiuni de furt. În aceeaşi perioadă a fost înregistrată şi o infracţiune stradală de tâlhărie, iar trei infracţiuni stradale au fost descoperite în flagrant de agenţii de siguranţă în timpul activităţilor de patrulare.
Serviciul poliţienesc – menţinerea sub control a fenomenului infracţional
”Seviciul poliţienesc, ca serviciu public specializat, se defăşoară în interesul cetăţeanului şi al comunităţii, venind în întâmpinarea nevoilor ceţăţenilor, fiind prima instituţie cu care acesta intră în contact la producerea unui eveniment în spaţiul public. Activitatea desfăşurată de către lucrătorii Poliţiei municipiului Zalău şi cei ai secţiei de poliţie rurală arondată a avut ca scop principal menţinerea sub control a fenomenului infracţional, pe raza de competenţă, precum şi asigurarea desfăşurării în condiţii optime a unor evenimente de amploare şi de impact, activităţi menite să asigure climatul necesar îndeplinirii obiectivului general al Poliţiei Române şi al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, respectiv creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni prin protejarea vieţii, integrităţii corporale şi a patrimoniului acestora, precum şi prin sporirea gradului de siguranţă rutieră”, se precizează în ”Raportul anual al Primarului Municipiului Zalău privind starea socială, economică și de mediu în Municipiul Zalău pe anul 2018”.
bine ca politia romana refuza sa se foloseasca camerele video si cele 5 radare fixe din Zalau
radare fixe care ar salva vieti si ar amenda/sanctiona pe toti smecherii/nebunii, cum este CRIMINALUL de saptamna tracuta, cel care a trecut pe culoarea ROSIE cu viteza peste limita legala si a omorat doi batrani (fie ei si unguri) !!!
dar se para ca politisti de la circulatie/criminalistica, in frunte cu sefii lor, fac tot posibilul sa-l faca scapat pe smecherul cu Mertan !!!!! s-a ascuns presei de catre politisti, faptul ca a trecut pe ROSU si de asemeni s-a ascuns viteza cu care a trecut prin intersectie !! se stie ca omul accelera cand a intrat in intersesctie si nu a franat deloc !!!
poate ca procurorul de caz, o sa ceara filmarile de la toate camerele video din zona (pana nu sunt sterse filmarile), inclusiv cele care demonstreaza ca a trecut pe rosu si inregistrarile de la radarul fix din zona cu viteza pe care o avea CRIMINALUL in intersectie
pentru asta au fost montate acele camera video si radare fixe !!!