Compania Naţională de Investiţii (CNI) a recepţionat, săptămâna trecută, cinci aşezăminte culturale, în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), valoarea totală a contractelor aferente fiind de peste 4,7 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Printre cele cinci cămine culturale se regăseşte şi două din judeţul Sălaj, respectiv cel de la Gîlgău Almaşului şi cel din Chendrea, ambele în comuna Bălan. Lista este completată cu aşezăminte culturale din judeţele Alba, Călăraşi şi Mehedinţi.
Potrivit primarului din Bălan, Isaia Maghiar, investiţiile, fiecare în valoare de circa 700.000 de lei, au presupus lucrări de consolidare – refacere sau înlocuire elementelor structurale degradate, s-a intervenit la nivelul finisajelor interioare şi exterioare, s-au reamenajat trotuarele perimetrale clădirilor. De asemenea, proiectele au prevăzut intervenţii la nivelul instalaţiilor electrice, termice, sanitare şi de protecţie la incendiu, precum şi asigurarea utilităţilor, dotărilor şi echipamentelor necesare.
„Promovarea celor cinci obiective de investiţii a fost făcută astfel încât să fie asigurate funcţionalitatea şi respectarea normelor şi standardelor în vigoare, cu scopul de a contribui la susţinerea activităţilor culturale tradiţionale de la nivelul satelor româneşti”, se arată în comunicatul citat. Potrivit sursei citate, „oportunitatea investiţiilor este evidentă, dat fiind faptul că, în urma lucrărilor de reabilitare, modernizare şi dotare a construcţiilor existente, calitatea activităţii socio-culturale a comunelor va fi îmbunătăţită considerabil, implicând deopotrivă posibilitatea creării de noi locuri de muncă”.
Totuşi, edilul din Bălan susţine că activităţile culturale în cele două sate sunt destul de puţine şi că cele două imobile găzduiesc în principal nunţi, botezuri şi pomeni: „Evenimentele culturale sunt tot mai rare. În căminele culturale sunt organizate nunţi, botezuri şi pomeni, şi din când în când, o festivitate de final de an şcolar, un spectacol de 8 Martie ori un concert de colinde”.
Finanţarea celor cinci investiţii a fost asigurată de către MDRAP prin CNI S.A. în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie, respectiv pentru Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social.
Cum nu se face cultură, că la nunți se miorlăie manele?